Umetnost tudi »okušali«
Zadnji od treh dogodkov, ki jih je letos s pomočjo podpornikov ustvaril Branko Bandelj, je bil kulturno-kulinarični večer na grajskem vrtu Graščine Duplje.
Spodnje Duplje – Branko Bandelj iz Spodnjih Dupelj, upokojeni podjetnik, ki ga spremljata tudi umetniško ustvarjanje in slikanje, je svoj letošnji osebni jubilej, sedem desetletij, povezal v tri dogodke in jih s pomočjo Kulturno-turističnega društva Pod Krivo jelko, Občine Naklo in drugih podpornikov vpletel v nedavno praznovanje praznika Občine Naklo. Pred približno mesecem dni je v galeriji Graščine Duplje na ogled postavil konceptualno razstavo z naslovom 36 milijonov in 792 tisoč minut, sredi junija je skupaj še z drugimi mentorji na grajski vrt Graščine Duplje povabil na likovno delavnico na temo vesolja, konec junija pa svoj triptih na isti lokaciji sklenil s kulturno-kulinaričnim večerom. Želel je poudariti, da je v našem lokalnem okolju veliko ustvarjalnih ljudi na različnih področjih, njihovi izdelki pa so svetovno znani. "Skozi umetnost sem hotel že z razstavo poudariti to našo dobrobit, ustvarjalnost in uspehe, ki smo jih doživeli v teh desetletjih," je Bandelj poudaril na grajskem vrtu ob številnih obiskovalcih. Tudi sam s svojim delom, ustvarjanjem dokazuje, da so meje samo v glavah ljudi, v resnici je tudi vesolje čisto blizu ...
Kremšnita, potica, kranjska klobasa
»Trojček« na kulinaričnem večeru so v predstavitev in okušanje zaokrožili tradicionalna blejska kremna rezina, potica in pa kranjska klobasa, ki je že potovala v vesolje z astronavtko indijsko-slovenskih korenin Sunito Williams. Nekaj besed o Sunitinem obisku Leš pri Tržiču, kjer je spominska soba njej v čast, je povedala Melanija Primožič v imenu zavoda Slovenski astronavt. Kot zanimivost je dodala, da sta bili Sunitini prvi besedi v slovenščini ravno klobasa in potica. Tudi potica je bila na voljo v okušanje na nedavnem dogodku, v pekarstvu Triler so za to priložnost spekli šestkilogramsko orehovo potico, Klemen Triler pa je podelil nekaj uporabnih nasvetov za peko potice, da lepo uspe. Postregel je še z drugimi slaščicami, ki jih pripravljajo. Podbreške gospodinje so povedale nekaj o zgodovini in pripravi že mnogokrat nagrajene in zaščitene Podbreške potice, ki dosega svojo prepoznavnost tudi zunaj Slovenije. Ema Pogačar, lastnica in direktorica podjetja Conditus, pa je predstavila tradicionalno blejsko »kremšnito«. Med drugim so zelo ponosni, da je bila prav njihova kremna rezina leta 2015 na milanskem Expu v anonimnem izboru med tri tisoč sladicami uvrščena med najboljših deset sladic na svetu.
Paketi za orbitalno postajo
»Prvih nekaj paketov za orbitalno postajo iz Slovenije imamo že pripravljenih, v njem bodo potica, kranjska klobasa in kremna rezina. Naša naloga je zdaj, da se povežemo ...« je sklenil Branko Bandelj in se zahvalil vsem, ki so spremljali vsa njegova letošnja »čutna doživetja«. Zadnji dogodek je glasbeno obogatila solo pevka Maja Kobal.