Panakota z marelicami in vinom

Ko nas obiščejo visoke poletne temperature, ni primerno, da svojo kuhinjo še dodatno grejemo s priklapljanjem pečice. A to še ne pomeni, da taki dnevi niso primerni za ustvarjanje sladic. Pripravimo osvežilno in lahko sladico brez peke, ki jo postrežemo v lončkih.

Za pripravo jogurtove panakote z marelicami in vinom potrebujemo: 0,5 kg grškega jogurta ali skyra ali drugega kremnega jogurta, 4 liste želatine, 3,5 dl smetane za stepanje, 4 žlice sladkorja, 1 vaniljev sladkor; za preliv iz marelic: 400 g marelic, 1 dl belega vina, 1 vaniljev sladkor, 1 žlico rjavega sladkorja, 3 liste želatine.

Najprej se lotimo priprave preliva iz marelic. Želatino namočimo v hladni vodi za 10 minut. Marelice narežemo v kozico, jih potresemo z rjavim in vaniljevim sladkorjem ter zalijemo z belim vinom. Pokrijemo in zavremo ter kuhamo še 15 minut. Nato vse skupaj zmeljemo s paličnim mešalnikom. Želatino ožamemo in jo vmešamo še v vročo marelično kašo. Mešamo, da se želatina raztopi. Vse skupaj nato ohladimo do mlačnega.

Vmes, ko se marelična kaša hladi, se lotimo priprave jogurtove kreme. Želatino namočimo v hladni vodi. V manjšo kozico vlijemo en deciliter smetane in segrejemo do vretja. Odstavimo s štedilnika ter še v vročo smetano vmešamo ožeto želatino ter mešamo, da se ta raztopi. Preostalo smetano stepemo do čvrstega. Skupaj zmešamo jogurt, sladkor in smetano z raztopljeno želatino. Nazadnje s spatulo vmešamo še stepeno smetano.

V kozarce najprej nadevamo jogurtovo kremo in jo nato prelijemo z marelično kašo. Kozarce postavimo za nekaj ur v hladilnik, da se vse skupaj strdi.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Bohinj / ponedeljek, 3. julij 2017 / 10:51

Bohinjsko v bohinjskih spominkih

Tretje leto blagovne znamke Bohinjsko število podeljenih znamk raste, z njimi pa tudi lokalna zaznamovanost in celovitost ponudbe tudi pri spominkih.

Objavljeno na isti dan


Gorenjska / sobota, 29. september 2007 / 07:00

Komentar: Koliko je ura

Za seje občinskega sveta v Tržiču je značilno, da so dolge in polne polemik. Prvo težavo skuša župan Borut Sajovic odpraviti z upoštevanjem določenega časa za razpravo. Sprva je čas meril s...

Gospodarstvo / sobota, 29. september 2007 / 07:00

Lovci za zaščito Mengeškega polja

Mengeški in trzinski lovci so ob 60-letnici Lovske družine Mengeš opozorili na zaščito gozdov in divjadi.

Kamnik / sobota, 29. september 2007 / 07:00

Hudourniki so bili zanemarjeni

Občina Kamnik je za odpravo škode na lokalnih cestah in javnih poteh iz proračunske rezerve zagotovila 190 tisoč evrov.

Žiri / sobota, 29. september 2007 / 07:00

Za razpis ustanovili zavod

Žiri – Žirovski občinski svetniki so na izredni seji potrdili ustanovitev socialnovarstvenega zavoda Žiri, s katerim se bodo do 5. novembra prijavili na razpis za dodelitev koncesij za delov...

Medvode / sobota, 29. september 2007 / 07:00

Poskusna krožna vožnja po Medvodah

Medvode - V ponedeljek, 17. septembra, je v Medvodah poskusno začel voziti mini avtobus z 21 sedeži. Sedemkrat dnevno vozi na relaciji Železniška postaja Medvode–BC Mercator–krožiš...