Večer s Kalani in Tavčarji
V Dvorcu Visoko so minuli petek pripravili kulturno-kulinarični večer, na katerem je bilo mogoče podrobneje spoznati nekdanjo gospodarico dvorca Franjo Tavčar in poskusiti visoški lonec po receptu rodbine Kalan.
Visoko – Na večeru, ki sta ga zaznamovala kultura in kulinarika, je mojstrica Andreja Stržinar najprej predstavila oblačilno dediščino škofjeloškega območja. Kostumsko podobo je pripravila tudi za folklorno skupino Turističnega društva Žirovski Vrh, ki je zaplesala na dogodku. V nadaljevanju je Biljana Ristić iz Loškega muzeja Škofja Loka na predavanju z naslovom Franja Tavčar osebno razkrila zanimivosti v zvezi z javnim delovanjem te vplivne »narodne dame«, večer pa so zaokrožili z visoškim loncem, ki ga je za to priložnost pripravil hišni kuhar Janez Kržišnik.
Pred dobrim stoletjem je življenje na dvorcu Visoko zaznamovala Franja Tavčar, žena pisatelja Ivana Tavčarja, ki je imela tudi sama vplivno vlogo v takratnem javnem življenju. Biljana Ristić je odstrla marsikatero tančico z življenja velike humanitarke, borke za pravice žensk in otrok ter mecenke umetnikov, kot so v uvodu predstavili Franjo Tavčar. Razkrila je predvsem njeno bogato društveno udejstvovanje, saj je bila aktivna v številnih društvih tistega časa, večini je tudi predsedovala. »Aktivna je bila zlasti v društvih, prek katerih je širila svoje poslanstvo pomoči otrokom, materam in sirotam.« Kot je pojasnila Biljana Ristić, so mlado Franjo že zelo zgodaj vpeljali v društveno življenje, delovala je predvsem v liberalno usmerjenih društvih, prek katerih je organizirala tudi številne dobrodelne akcije. Njeno delo ni ostalo neopaženo, bila je prejemnica številnih priznanj in odlikovanj, med drugim najvišjega državnega odlikovanja, reda sv. Save. Bila je tudi ena od pobudnikov zbiranja podpisov v podporo Majniški deklaraciji, v kateri so zahtevali združitev južnih Slovanov v avstroogrski monarhiji v avtonomno enoto. Bljana Ristić je spomnila še na njen naziv dvorne dame, kar pomeni, da je bila kraljičina spremljevalka in zaupnica. »Ob svoji šestdesetletnici je bila imenovana tudi za častno meščanko Ljubljane.« Franja Tavčar je tako močno zaznamovala prehod iz 19. v 20. stoletje in prvo polovico 20. stoletja, je sklenila Biljana Ristić in dodala, da je pustila precejšnjo sled v ženskem gibanju v naših krajih.
Po kulturnem dogodku so se obiskovalci prestavili na dvorišče dvorca, kjer je sledil kulinarični del s predstavitvijo visoškega lonca. »Z omenjeno jedjo smo se preselili v čas Kalanov na Visokem, saj je bila ta jed ena izmed njihovih kulinaričnih posebnosti,« je pojasnila vodja kavarne na Visokem Martina Ambrožič Tušar. Pripravljali so vsakdanji in praznični lonec – za praznike so v lonec dodali tudi meso. V loncu je sicer po besedah Martine Ambrožič Tušar pet vrst zelenjave in tri vrste mesa: govedina, svinjina in teletina. Gospodinja Ana Kalan je vedno pripravila tri enake lonce, in sicer posebej za družino, dninarje in posle. »Lonec, ki so ga po štirih urah vzeli iz krušne peči, so nato dali v leseno skrinjo in ga obložili s slamo, pokrovko pa so zatesnili s testenim svitkom, da jed ni kipela oziroma se je počasi ohlajala, s čimer so se okusi spojili in je jed postala še boljša,« je pripravo visoškega lonca opisala Martina Ambrožič Tušar.