Kmetija Vrt okusov Mateje Reš je vključena v projekt Zelpod, kjer skušajo kmetije z ekosistemskimi rešitvami prilagoditi podnebnim spremembam. / Foto: Gorazd Kavčič

Kmetija odprtih rok

Na ekološki kmetiji Vrh okusov v Zgornjih Gorjah, kjer med drugim pridelujejo maline, robide, aronijo, zelišča in vrtnine, so predstavili novitete v okviru projekta Zelpod.

Zgornje Gorje – Ekološko kmetijo Vrt okusov, ki je vpeta v naravne terase med Pokljuko in Bledom, je pred petimi leti ustanovila Mateja Reš z družino, ko so se v želji po lastni hiši z vrtom iz Radovljice preselili v Zgornje Gorje. Hkrati s hišo so kupili tudi kmetijsko zemljišče, ki danes predstavlja kompleksen sonaraven »organizem«, ki služil kot vir hrane za lastne potrebe, prodajo in predelavo, hkrati pa tudi kot izobraževalni poligon za lokalno skupnost in širše. »Naša kmetija je kmetija odprtih rok, tu so dobrodošli vsi, ki bi se želeli kaj novega naučiti in se seznaniti z naravnim sobivanjem,« je pojasnila Mateja Reš in dodala, da so zapriseženi varstvu narave. V celoti delujejo sonaravno, ekološko, po načelu čim manjšega časovnega vložka, pri čemer so se najbolj izkazala permakulturna načela z zastiranjem površin namesto pletja.

Vrt okusov je tudi edina kmetija na Gorenjskem, ki je vključena v projekt Zelpod, kjer skušajo implementirati napredna znanja ekosistemskih rešitev kot način prilagajanja podnebnim spremembam. »Z uvajanjem ekosistemskih rešitev bodo kmetije lažje sledile podnebnim spremembam, kot so dolgotrajna sušna obdobja, obdobja močnih padavin in nalivov ter toče,« je dejala Nataša Ferant z Inštituta za hmeljarstvo in pivovarstvo Slovenije, vodilnega partnerja projekta. Pri Reševih so že uvedli nekatere ekosistemske rešitve, med drugim so postavili gomilasto gredo, na njivi ustvarili grebene in jih posadili s sadikami sladkega pelina, ki so ga kasneje poželi, ga destilirali in tako pridobili eterično olje in hidrolat.

V okviru projekta so del površine namenili za postavitev naravnega zbiralnika vode, ki bo služil za namakanje. Ana Vovk z Inštituta za promocijo varstva okolja je ob tej priložnosti prikazala način postavitve vodnega zadrževalnika s podpornimi travnimi muldami in možnosti naravnega tesnjenja dna za zadrževanje vode. Kot je povedala, so vodni zadrževalniki pristop prilagajanja podnebnim spremembam, saj z njimi lahko zadržimo padavinsko vodo in jo ponovno uporabimo za potrebe samooskrbe.

Jožica Kapun Maršik iz Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije –Kmetijsko gozdarskega zavoda Murska Sobota je predstavila še ekonomiko kmetije z uvajanjem novih produktov, kjer je pojasnila, na kakšen način izboljšati ekonomiko na malih kmetijah v času podnebnih sprememb.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Slovenija / sobota, 7. avgust 2010 / 07:00

Tradicijo bi radi obdržali

Slovenski plavalci so se nazadnje iz evropskega prvenstva brez odličja vrnili leta 2000, od takrat naprej domov redno prinašajo kolajne različnih leskov, to tradicijo pa želijo ohraniti tudi ob vrnitv...

Objavljeno na isti dan


Gospodarstvo / ponedeljek, 11. junij 2018 / 14:03

Žagarji zahtevajo enakovredne pogoje

Namera škotskega podjetja BSW Timber, da na Gomilskem zgradi največjo žago za razrez hlodovine v Sloveniji, je vznejevoljila domače žagarje in lesne predelovalce. »Ne nasprotujemo tujim vlaganjem, zah...

GG Plus / ponedeljek, 11. junij 2018 / 14:03

Zmoti jih le bolečina, pa še to dojemajo drugače

Mladi zdravniki Sončka Jazbinšek, Matej Cankar, Jan Šmid, Jurij Zupan in Eva Bojc – trije Gorenjci, Celjan in Ljubljančanka, se oktobra letos za tri mesece odpravljajo na Madagaskar. Peterica se na sv...

Razvedrilo / ponedeljek, 11. junij 2018 / 14:02

Imeli smo svoj šarm

Šestdeset let je, odkar je 4. c dal slovo Gimnaziji Kranj. Srečujejo se nekdanji sošolke in sošolci, nazadnje je bilo zelo prijetno v njihovi družbi prejšnji četrtek v gostilni Kot v Kranju.

Zanimivosti / ponedeljek, 11. junij 2018 / 13:48

Prvič Gutenberški dnevi

Člani kulturnega društva Ampus so nas v sodelovanju s Krajevno skupnostjo Bistrica, Občino Tržič in ZKO tokrat prvič na Gutenberških dnevih popeljali v srednjeveški čas, po gradu, kjer je nekoč bivala...

Kronika / ponedeljek, 11. junij 2018 / 13:47

Tudi redarji na kolesih

Kranj – Medobčinski inšpektorat in redarstvo Kranj (MIK) je letos prvič sodeloval pri opravljanju kolesarskega izpita učencev, saj sta njihova redarja sodelovala pri praktičnem delu na OŠ Matije Čo...