Boštjan Jelovčan / Foto: Jasna Paladin

K lahki hrani sodi lahka voda

Eden redkih vodnih someljejev (preizkuševalcev) pri nas je tudi Boštjan Jelovčan iz Tunjic, ki skupaj z ženo Katjo vodi Zdravilni gaj Tunjice. Gre za poklic,
ki je v tujini že uveljavljen, pri nas pa svoje mesto še išče. A kaj kmalu bomo tudi v naših izbranih restavracijah poleg vinske karte lahko prejeli tudi vodno.

»Poslanstvo tega poklica je ozaveščanje ljudi o vodi, o njenih prednostih, o tem, kakšne pozitivne učinke ima na naše zdravje in kako jo – glede na različne karakteristike, ki jih ima – lahko kombiniramo s hrano.«

V šoli so nas učili, da je voda pijača brez barve, vonja in okusa, a poznavalci že dolgo vedo, da to v resnici ne drži. Izvirske vode se, glede na to, na kakšnih kamninskih podlagah izvirajo, med seboj precej razlikujejo po vsebnosti mineralov in drugih snovi, zaradi česar se razlikujejo po vonju in okusu, predvsem pa po tem, kako vplivajo na naše telo. Boljše restavracije po svetu svojim gostom zato že ponujajo vodne karte, s katerih lahko izberejo ustekleničeno vodo, ki glede na okus in vsebnost mineralov kar najbolje sodi k izbrani jedi. Kaj in zakaj izbrati, svetujejo vodni someljeji.

Ni vsa voda enaka

Od leta 2011 je to tudi uradni poklic, ki se počasi uveljavlja tudi pri nas. Pred dvema letoma je zahtevno izobraževanje v tujini zaključil tudi Boštjan Jelovčan iz Tunjic. »Poslanstvo tega poklica je ozaveščanje ljudi o vodi, o njenih prednostih, o tem, kakšne pozitivne učinke ima na naše zdravje in kako jo – glede na različne karakteristike, ki jih ima – lahko kombiniramo s hrano. Določene vode se bolje podajo k mesu, spet druge k juham ali zelenjavi. V Sloveniji ta poklic še ni tako znan, v tujini pa imajo vse boljše restavracije zaposlene poleg vinskih tudi vodne someljeje – sploh v Dubaju že vse od leta 2004,« nam pove Boštjan Jelovčan in doda, da v nekaterih državah, tudi v Franciji ali na Nizozemskem, poznajo tudi vodne bare, kjer strežejo zgolj ustekleničeno vodo glede na njene karakteristike – nekatere so namenjene hidraciji telesa, druge zoper določene zdravstvene tegobe …

Od trde vode do vode iz oblakov

Za razliko od vinskih someljejev, ki morajo znati predvsem dobro okušati in vonjati, vodni someljeji svetujejo glede na analize vod, ki morajo biti zapisane na vsaki steklenici.

»Analize nam povedo, kakšna je vsebnost posameznih mineralov in na podlagi tega določimo, za kaj je voda dobra, na kaj v našem telesu vpliva, kam jo uvrščamo in za kaj jo posledično svetujemo. To velja za vse ustekleničene vode, pa tudi tiste iz vodovoda, saj morajo tudi te imeti natančne analize. Vode se tako razlikujejo glede na kislost oziroma bazičnost, glede vsebnosti mineralov … Če je teh več, velja voda za trdo, poznamo tudi mehke, super mehke, mineralne vode … Naše vode, ki izvirajo v Alpah, kjer je veliko apnenca, so bolj trde, tiste, ki izvirajo na območjih granita, imajo veliko drugih mineralov, v Avstraliji pa denimo poznajo tudi t. i. Claude Water (voda iz oblakov), ki jo prestrežejo, še predno se dotakne tal, zato velja za izjemno mehko,« nam naniza nekaj zanimivosti in karakteristik vode, na katere so pozorni predvsem v gostinstvu.

Voda je zlato

Na splošno velja, da k lahki hrani sodi lahka oz. mehka voda, k mesu pa bolj trda. »Vsaka restavracija naj bi imela glede na hrano, ki jo strežejo, tudi svoj nabor ustekleničenih vod in v sodelovanju z Blejskim vodnim festivalom že pripravljamo vodno karto tudi za naše izbrane restavracije. V Sloveniji gre to bolj počasi, v tujini, sploh v Dubaju, pa je zgodba povsem drugačna,« nam še pove Boštjan Jelovčan in zaključi, da Živi vodi, ki jo v Zdravilnem gaju Tunjice v lastnem izviru polnijo za arabski trg, dodajo lističe jedilnega zlata in jo prodajajo pod imenom Water is Gold (Voda je zlato).

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Razvedrilo / četrtek, 14. junij 2018 / 09:52

Jubilejni Kalejdoskop

Kalejdoskop – festival odrskih umetnosti je praznoval svoj deseti rojstni dan. Jubilejna edicija festivala v organizaciji KD Qulenium je tudi tokrat ulovila pisano paleto sodobne odrske ustvarjalnosti...

Objavljeno na isti dan


Prosti čas / ponedeljek, 14. junij 2010 / 07:00

Lina ne bo muha enodnevnica

Z nedeljskim finalom se je v Hali Tivoli zaključil Poptv-jev šov Slovenija ima talent.

Prosti čas / ponedeljek, 14. junij 2010 / 07:00

Srečo najdem v glasbi in družini

Gregor Avsenik se vrača na glasbeno sceno. Kitara je znova del njegovega vsakdanjika. Z njo bo navduševal na Avsenikovih večerih 17. in 26. junija na Brdu in na Studencu pri Moravčah, vsak mesec pa s...

Škofja Loka / ponedeljek, 14. junij 2010 / 07:00

Bukovica z novim igriščem

Ob koncu junija bodo povsem končana dela na novem otroškem igrišču ob podružnični šoli Bukovica.

Kranjska Gora / ponedeljek, 14. junij 2010 / 07:00

Šolo bodo obnovili med počitnicami

Zadnji teden pred poletnimi počitnicami se bodo delavcem OŠ Josipa Vandota Kranjska Gora pridružili še učenci in njihovi starši, ki bodo skupaj izpraznili učilnice in šolo pripravili na temeljito obno...

Jezersko / ponedeljek, 14. junij 2010 / 07:00

Cesta v Komatevro potrebna sanacije

Jezersko - Dve temi sta na Jezerskem še posebej občutljivi: prostorski akti in sanacija po neurjih razdejanih cest. O obeh je na majski seji občinskega sveta poročal župan Mil...