Med sanjami in realnostjo

Dolgo časa se je napovedovalo, zdaj pa se uresničuje. Evropska centralna banka je že pred časom napovedala dvig obrestnih mer, minuli teden pa sporočila, da bo (prvič po enajstih letih) ključno obrestno mero julija dvignila za četrt odstotka. Ta bo tako sicer še vedno v negativnem območju, a že septembra, ko je napovedan nov dvig, bo najverjetneje prestopila ničelno mejo. Postopno dvigovanje centralna banka napoveduje tudi v prihodnje, cilj pa je jasen – zamejiti naraščajočo inflacijo, ki je maja v evrskem območju znašala 8,1 odstotka. Končuje se tudi skoraj sedemletno obdobje negativnega euriborja. Dvanajstmesečni je v pozitivno območje vstopil že aprila, šestmesečni, ki je bolj relevanten za slovenske kreditojemalce, pa prejšnji teden.

Obdobje negativnih obrestnih mer se torej končuje, kar bi lahko v težave spravilo marsikoga, ki si je stanovanjski problem pred leti reševal z najemom kredita s spremenljivo obrestno mero. Ob strmi rasti cen energentov in življenjskih potrebščin lahko družinski proračun zamaje že nekajodstotni dvig mesečne anuitete, kaj šele znatnejša rast, do katere bi prišlo v primeru, če bi se euribor povzpel proti vrednostim iz leta 2008 in 2009, ko je presegel pet odstotkov.

Prav nizke obrestne mere so ob ugodni gospodarski klimi v minulih letih tudi pri nas krepile povpraševanje po nepremičninah, ki mu trg ni mogel slediti, rezultat pa je rast cen, ki so se povzpele do rekordne vrednosti.

Nakup oz. gradnja stanovanja ali hiše predstavlja enega največjih in najpomembnejših izdatkov v življenju posameznika, uresničitev sanj pa nikoli ni bila lahka naloga. Ob vse višjih cenah imamo pri nas srečo, da je stanovanjska gradnja predvsem zunaj urbanih središč zasnovana tako, da omogoča sobivanje več generacijam. Brez tega bi bila verjetno stiska predvsem mladih danes še večja. Najem kot druga opcija v Sloveniji, kjer stremimo po lastniški nepremičnini, in pa ob najemninah, ki so cenovno primerljive z višino mesečnega obroka kredita, ni prav privlačen, a v primeru, da bi se krediti precej podražili, se utegne tudi to spremeniti.

Mnogi se še dobro spominjajo gospodarske krize, ki je tudi Slovenijo močno prizadela pred dobrim desetletjem. Takrat smo poslušali, da se takšen globalni pretres morda zgodi enkrat v življenju posameznika. Danes se napoveduje nov. Kako močan bo, pa je odvisno tudi od tega, kako uspešno se bo Evropa in z njo Slovenija spopadla z izzivi, ki prihajajo. Upajmo, da nas bodo izkušnje iz preteklosti obvarovale pred napakami, sicer visoke cene kreditov ne bodo naša edina težava.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Šport / torek, 22. julij 2014 / 11:14

Uspešna vrnitev Anje Klinar

Po poškodbi ramena se je Anja Klinar uspešno vrnila v bazen, zgovoren dokaz za to pa so kar štiri zmage na radovljiškem mitingu.

Objavljeno na isti dan


Škofja Loka / sreda, 23. maj 2018 / 18:20

Spomin na upor slovenskih vojakov

Na Godešiču in v Škofji Loki so se ob stoti obletnici upora slovenskih vojakov v Judenburgu poklonili spominu vodje upora Antonu Hafnerju.

Kronika / sreda, 23. maj 2018 / 18:18

Vstopila je skozi odklenjena vrata

Draga, Cerklje – V petek popoldan je občan v Dragi v občini Škofja Loka v svoji hiši zalotil žensko, ki je vstopila skozi odklenjena vhodna vrata. Ko jo je zalotil, je pregledovala omare. Lastnik j...

Nasveti / sreda, 23. maj 2018 / 18:16

Enosmerna cesta

Pred kratkim sem obiskal teto v domu upokojencev. Starost in predvsem bolezen sta botrovali dejstvu, da je to edina možnost. Domači so ljubeče skrbeli zanjo, vendar zaradi napredovanja bolezni prep...

Zanimivosti / sreda, 23. maj 2018 / 18:15

Ohranjajo kulturno dediščino

Črnogorsko kulturno, prosvetno in športno društvo Morača Kranj letos obeležuje dvajset let delovanja. Velja za prvo društvo, ki je bilo ustanovljeno kot povezovalni most med Slovenijo in Črno goro.

Slovenija / sreda, 23. maj 2018 / 18:14

Karitas ob mednarodnem dnevu družin

Ljubljana – Ob nedavnem mednarodnem dnevu družin je Slovenska karitas pozvala državne organe in organe lokalnih skupnosti, naj še naprej razvijajo družini naklonjene usmeritve. Karitas opozarja, da...