Testenine z dimljenim lososom / Foto: Erika Jesenko

Pita in testenine z dimljenim lososom

Za pripravo poletne pite potrebujemo: 1 zavitek listnatega testa (približno 250 g), 200 g skute, 100 sira feta, 1 jajce, 2 stroka česna, 2 žlici olivnega olja, sol in poper, pol žličke suhega origana, pol bučke, 1 paradižnik, 100 g dimljenega lososa, pol žlice olivnega olja za zelenjavo.

Najprej pripravimo skutni nadev: v gladko maso zmešamo skuto, feto, jajce, nasekljan česen, eno žlico olivnega olja, origano in ščep popra. Bučke in paradižnik narežemo na rezine. Listnato testo razvijemo, ga po celotni površini prebodemo z vilicami in enakomerno premažemo s skutnim nadevom. Pečemo v pečici, segreti na 180 °C, 15 minut. Po 15 minutah pečenja po skutinem nadevu enakomerno razporedimo rezine dimljenega lososa, pripravljene bučke in paradižnik. Po zelenjavi pokapljamo še pol žličke olivnega olja. Pekač postavimo nazaj v pečico in pečemo še 20 minut pri 180 °C.

Za pripravo testenin s šparglji in dimljenim lososom potrebujemo: 400 g testenin, 200 g svežih špargljev, 200 g dimljenega lososa, 2 stroka česna, 1 pest parmezana, pol žličke bazilike, pol žličke origana, sol in poper.

Peresnike stresemo v osoljen krop in jih kuhamo eno minuto manj, kot piše na embalaži. Kuhane peresnike odcedimo in 1 dl vode od kuhanja testenin prihranimo za kasneje. Špargljem odrežemo olesenel del ter jih narežemo na krajše palčke. Česen olupimo in sesekljamo. Dimljenega lososa narežemo na trakove. Ponev segrejemo, prilijemo olivno olje in na njem na hitro popečemo šparglje. Pražimo še 5 minut in nato dodamo lososove trakove in česen. Ko česen zadiši, primešamo še odcejene testenine. Začinimo z baziliko, origanom in poprom. Vse skupaj potresemo še s parmezanom ter prelijemo 1 dl vode od kuhanja testenin. Ponev odstavimo iz štedilnika in vse skupaj dobro premešamo, da se parmezan raztopi in voda vpije v testenine. Po potrebi dodatno začinimo in posolimo. Pri soljenju bodimo pazljivi, saj sta dovolj slana že losos in parmezan.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kultura / četrtek, 18. november 2010 / 07:00

Apel, Aeda ... Brdo

V petek so v Kongresnem centru na Brdu odprli razstavo del z likovne delavnice Apel, v soboto pa je bil na sporedu drugi koncert letošnjega abonmaja Aeda.

Objavljeno na isti dan


Škofja Loka / sreda, 5. marec 2014 / 00:18

Ministrstvo ugodilo pritožbi zakoncev Šavli

Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti je kot drugostopenjski organ ugodilo pritožbi zakoncev Šavli iz Škofje Loke in tako sklenilo, da se mora njunih sedem mladoletnih otrok,...

Zanimivosti / torek, 4. marec 2014 / 15:28

Ocvirki. Zakaj pa ne?

Znana prehranska strokovnjakinja Marija Merljak je predavala na temo Ravnovesje na krožniku in v telesu. »Bolj ko na krožniku zmešamo različno hrano, bolj smo v ravnovesju,« je prepričana. Za ločevaln...

Kultura / torek, 4. marec 2014 / 14:15

Zapeljivost svetlobe v temi

Do 19. marca je v Sokolskem domu v Škofji Loki na ogled razstava Vaje v zapeljevanju fotografa Sunčana Stonea, ki je študiral sociologijo kulture in umetnostno zgodovino, nato pa se je ukv...

Razvedrilo / torek, 4. marec 2014 / 14:14

Jubilejni Eurosank

Na Pokljuki se je odvijal jubilejni, deseti Eurosank. Pravijo, da gre za najbolj atraktiven slalom v zgodovini slovenstva. Pa tudi najbolj smešen.

Slovenija / torek, 4. marec 2014 / 14:12

Jutri začetek posta

V starih časih je bilo med postom marsikaj prepovedano, od uživanja mesa do vasovanja in veseljačenja.