Testenine z dimljenim lososom / Foto: Erika Jesenko

Pita in testenine z dimljenim lososom

Za pripravo poletne pite potrebujemo: 1 zavitek listnatega testa (približno 250 g), 200 g skute, 100 sira feta, 1 jajce, 2 stroka česna, 2 žlici olivnega olja, sol in poper, pol žličke suhega origana, pol bučke, 1 paradižnik, 100 g dimljenega lososa, pol žlice olivnega olja za zelenjavo.

Najprej pripravimo skutni nadev: v gladko maso zmešamo skuto, feto, jajce, nasekljan česen, eno žlico olivnega olja, origano in ščep popra. Bučke in paradižnik narežemo na rezine. Listnato testo razvijemo, ga po celotni površini prebodemo z vilicami in enakomerno premažemo s skutnim nadevom. Pečemo v pečici, segreti na 180 °C, 15 minut. Po 15 minutah pečenja po skutinem nadevu enakomerno razporedimo rezine dimljenega lososa, pripravljene bučke in paradižnik. Po zelenjavi pokapljamo še pol žličke olivnega olja. Pekač postavimo nazaj v pečico in pečemo še 20 minut pri 180 °C.

Za pripravo testenin s šparglji in dimljenim lososom potrebujemo: 400 g testenin, 200 g svežih špargljev, 200 g dimljenega lososa, 2 stroka česna, 1 pest parmezana, pol žličke bazilike, pol žličke origana, sol in poper.

Peresnike stresemo v osoljen krop in jih kuhamo eno minuto manj, kot piše na embalaži. Kuhane peresnike odcedimo in 1 dl vode od kuhanja testenin prihranimo za kasneje. Špargljem odrežemo olesenel del ter jih narežemo na krajše palčke. Česen olupimo in sesekljamo. Dimljenega lososa narežemo na trakove. Ponev segrejemo, prilijemo olivno olje in na njem na hitro popečemo šparglje. Pražimo še 5 minut in nato dodamo lososove trakove in česen. Ko česen zadiši, primešamo še odcejene testenine. Začinimo z baziliko, origanom in poprom. Vse skupaj potresemo še s parmezanom ter prelijemo 1 dl vode od kuhanja testenin. Ponev odstavimo iz štedilnika in vse skupaj dobro premešamo, da se parmezan raztopi in voda vpije v testenine. Po potrebi dodatno začinimo in posolimo. Pri soljenju bodimo pazljivi, saj sta dovolj slana že losos in parmezan.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kranj / torek, 24. julij 2007 / 07:00

Sončenje je tudi nevarno

Kranj – »Načeloma naj bi se sončili do 11. ure dopoldne in po 16. uri popoldne, vendar v tako visokih temperaturah, kot so sedaj, svetujemo sončenje do 10. ure dopoldne in po 17. uri popoldn...

Objavljeno na isti dan


Prosti čas / petek, 5. avgust 2011 / 07:00

Tržiške poletne prireditve

"Za vsakogar nekaj: pridite in poglejte," pravijo v Tržiču in vas že danes zvečer vabijo v družbo Veselih Begunjčanov, jutri pa v Kovor na veliko vrtno veselico.

Zanimivosti / petek, 5. avgust 2011 / 07:00

Zasipški dnevi ob krajevnem prazniku

Zasip - Krajevna skupnost Zasip in Kulturno umetniško društvo Zasip skupaj z drugimi društvi vabita danes, v petek, 5. avgusta, in jutri, v soboto, 6. avgusta, na prireditve, ki...

Prosti čas / petek, 5. avgust 2011 / 07:00

Karaoke in pop ter rock na Bledu

Ploščad Trgovskega centra Bled danes zvečer gosti Video karaoke, jutri pa Sten Band, pop in rock bend. Oboje se bo začelo ob 21. uri, v primeru dežja pa tako karaoke kot konc...

Zanimivosti / petek, 5. avgust 2011 / 07:00

Na beljaškem sejmu tudi Gorenjci

Na tradicionalnem beljaškem sejmu šeg in navad je bil minuli ponedeljek slovenski dan, predstavile pa so se tudi občine Kranj, Bled in Mengeš.

Zanimivosti / petek, 5. avgust 2011 / 07:00

Ramazan med jeseniškimi muslimani

V nedeljo po sončnem zahodu se je za muslimane začel ramazan, mesec posta. Od zore do mraka se postijo muslimani po vsem svetu, tudi številni na Jesenicah.