Testenine z dimljenim lososom / Foto: Erika Jesenko

Pita in testenine z dimljenim lososom

Za pripravo poletne pite potrebujemo: 1 zavitek listnatega testa (približno 250 g), 200 g skute, 100 sira feta, 1 jajce, 2 stroka česna, 2 žlici olivnega olja, sol in poper, pol žličke suhega origana, pol bučke, 1 paradižnik, 100 g dimljenega lososa, pol žlice olivnega olja za zelenjavo.

Najprej pripravimo skutni nadev: v gladko maso zmešamo skuto, feto, jajce, nasekljan česen, eno žlico olivnega olja, origano in ščep popra. Bučke in paradižnik narežemo na rezine. Listnato testo razvijemo, ga po celotni površini prebodemo z vilicami in enakomerno premažemo s skutnim nadevom. Pečemo v pečici, segreti na 180 °C, 15 minut. Po 15 minutah pečenja po skutinem nadevu enakomerno razporedimo rezine dimljenega lososa, pripravljene bučke in paradižnik. Po zelenjavi pokapljamo še pol žličke olivnega olja. Pekač postavimo nazaj v pečico in pečemo še 20 minut pri 180 °C.

Za pripravo testenin s šparglji in dimljenim lososom potrebujemo: 400 g testenin, 200 g svežih špargljev, 200 g dimljenega lososa, 2 stroka česna, 1 pest parmezana, pol žličke bazilike, pol žličke origana, sol in poper.

Peresnike stresemo v osoljen krop in jih kuhamo eno minuto manj, kot piše na embalaži. Kuhane peresnike odcedimo in 1 dl vode od kuhanja testenin prihranimo za kasneje. Špargljem odrežemo olesenel del ter jih narežemo na krajše palčke. Česen olupimo in sesekljamo. Dimljenega lososa narežemo na trakove. Ponev segrejemo, prilijemo olivno olje in na njem na hitro popečemo šparglje. Pražimo še 5 minut in nato dodamo lososove trakove in česen. Ko česen zadiši, primešamo še odcejene testenine. Začinimo z baziliko, origanom in poprom. Vse skupaj potresemo še s parmezanom ter prelijemo 1 dl vode od kuhanja testenin. Ponev odstavimo iz štedilnika in vse skupaj dobro premešamo, da se parmezan raztopi in voda vpije v testenine. Po potrebi dodatno začinimo in posolimo. Pri soljenju bodimo pazljivi, saj sta dovolj slana že losos in parmezan.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Prosti čas / četrtek, 11. december 2008 / 07:00

Pepel in kri v Žireh

V nedeljo, 14. decembra, bo v kinodvorani v Žireh nastopila (ob 20. uri) znana popevkarska zasedba Pepel in kri, ki po tridesetih letih delovanja znova bolj aktivno stopa na odre in...

Objavljeno na isti dan


Prosti čas / petek, 29. junij 2012 / 07:00

Severa in Gal za otroke

Na terasi Layerjeve hiše v Kranju je v organizaciji Leo kluba Brdo potekal dobrodelni koncert Severe in Gala Gjurina. Z zbranimi sredstvi bo dvajset otrok iz socialno šib...

Prosti čas / petek, 29. junij 2012 / 07:00

Eroika zapela s simfoniki

Poletno gledališče Studenec so v soboto napolnili člani tria Eroika, ki so si oder delili s 60-članskim simfoničnim orkestrom.

Škofja Loka / petek, 29. junij 2012 / 07:00

Občini praznujeta

Škofja Loka, Železniki - Jutri, 30. junija, občinska praznika slavita občini Škofja Loka in Železniki. Slavnostna akademija ob škofjeloškem občinsk...

Prosti čas / petek, 29. junij 2012 / 07:00

Menorška pripovedka (1)

V družbi Gorenjskega glasa in turistične agencije Intelekta smo se tokrat podali na tedensko raziskovanje španske Menorce.

Humor / petek, 29. junij 2012 / 07:00

Pesem domovini za praznik

Mlad neuveljavljen umetnik s psevdonimom W. T. Fak je v samozaložbi izdal zbirko ene same pesmi na A4 formatu papirja. Vse od preteklega petka je iskal nekoga, da mu jo objavi. Vsa vrata so mu bila za...