Testenine z dimljenim lososom / Foto: Erika Jesenko

Pita in testenine z dimljenim lososom

Za pripravo poletne pite potrebujemo: 1 zavitek listnatega testa (približno 250 g), 200 g skute, 100 sira feta, 1 jajce, 2 stroka česna, 2 žlici olivnega olja, sol in poper, pol žličke suhega origana, pol bučke, 1 paradižnik, 100 g dimljenega lososa, pol žlice olivnega olja za zelenjavo.

Najprej pripravimo skutni nadev: v gladko maso zmešamo skuto, feto, jajce, nasekljan česen, eno žlico olivnega olja, origano in ščep popra. Bučke in paradižnik narežemo na rezine. Listnato testo razvijemo, ga po celotni površini prebodemo z vilicami in enakomerno premažemo s skutnim nadevom. Pečemo v pečici, segreti na 180 °C, 15 minut. Po 15 minutah pečenja po skutinem nadevu enakomerno razporedimo rezine dimljenega lososa, pripravljene bučke in paradižnik. Po zelenjavi pokapljamo še pol žličke olivnega olja. Pekač postavimo nazaj v pečico in pečemo še 20 minut pri 180 °C.

Za pripravo testenin s šparglji in dimljenim lososom potrebujemo: 400 g testenin, 200 g svežih špargljev, 200 g dimljenega lososa, 2 stroka česna, 1 pest parmezana, pol žličke bazilike, pol žličke origana, sol in poper.

Peresnike stresemo v osoljen krop in jih kuhamo eno minuto manj, kot piše na embalaži. Kuhane peresnike odcedimo in 1 dl vode od kuhanja testenin prihranimo za kasneje. Špargljem odrežemo olesenel del ter jih narežemo na krajše palčke. Česen olupimo in sesekljamo. Dimljenega lososa narežemo na trakove. Ponev segrejemo, prilijemo olivno olje in na njem na hitro popečemo šparglje. Pražimo še 5 minut in nato dodamo lososove trakove in česen. Ko česen zadiši, primešamo še odcejene testenine. Začinimo z baziliko, origanom in poprom. Vse skupaj potresemo še s parmezanom ter prelijemo 1 dl vode od kuhanja testenin. Ponev odstavimo iz štedilnika in vse skupaj dobro premešamo, da se parmezan raztopi in voda vpije v testenine. Po potrebi dodatno začinimo in posolimo. Pri soljenju bodimo pazljivi, saj sta dovolj slana že losos in parmezan.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Prosti čas / torek, 23. januar 2007 / 06:00

Radijski koncert napolnil dvorano

V soboto je bila v razprodani dvorani KS Godešič zadnja v sklopu prireditev ob praznovanju tisočletnice te vasi, radijska oddaja Koncert iz naših krajev. Oddaja, ki jo v živo lahko poslu...

Objavljeno na isti dan


Škofja Loka / petek, 6. januar 2017 / 07:00

Hiška eksperimentov gostuje v Škofji Loki

Škofja Loka – Hiša eksperimentov iz Ljubljane je vseslovenski center promocije radovednosti in kritičnega razmišljanja. Po slovenskih krajih (predvsem šolah) pa potuje kot Hiška eksperimentov. Dane...

Zanimivosti / petek, 6. januar 2017 / 20:44

Nedelja za Dražgoše

V nedeljo bo spet vsakoletna tradicionalna prireditev v Dražgošah. V spomin na boj Cankarjevega bataljona z okupatorjem, padle borce in poboj domačinov ter požig vasi kot maščevalnega ukre...

Gorenja vas-Poljane / petek, 6. januar 2017 / 12:50

Višje cene programov predšolske vzgoje

Gorenja vas – V občini Gorenja vas - Poljane so po potrditvi na občinskem svetu s prvim decembrom začele veljati višje cene programov predšolske vzgoje. Cene so po besedah direktorice občinske upra...

Šenčur / petek, 6. januar 2017 / 12:49

Delavnica o razvojni strategiji

Šenčur – Tudi v občini Šenčur nastaja strategija trajnostnega razvoja do leta 2030. Na prvo delavnico o priložnostih razvoja v občini občane vabijo v sredo, 11. januarja, ob 17. uri v Dom krajanov...

Mengeš / petek, 6. januar 2017 / 12:49

Pritegnili bi radi domače talente

V mengeškem Leku so pripravili že drugi Bio karierni zajtrk, s katerim želijo pritegniti slovenske strokovnjake v tujini za delo v domačem okolju.