Testenine z dimljenim lososom / Foto: Erika Jesenko

Pita in testenine z dimljenim lososom

Za pripravo poletne pite potrebujemo: 1 zavitek listnatega testa (približno 250 g), 200 g skute, 100 sira feta, 1 jajce, 2 stroka česna, 2 žlici olivnega olja, sol in poper, pol žličke suhega origana, pol bučke, 1 paradižnik, 100 g dimljenega lososa, pol žlice olivnega olja za zelenjavo.

Najprej pripravimo skutni nadev: v gladko maso zmešamo skuto, feto, jajce, nasekljan česen, eno žlico olivnega olja, origano in ščep popra. Bučke in paradižnik narežemo na rezine. Listnato testo razvijemo, ga po celotni površini prebodemo z vilicami in enakomerno premažemo s skutnim nadevom. Pečemo v pečici, segreti na 180 °C, 15 minut. Po 15 minutah pečenja po skutinem nadevu enakomerno razporedimo rezine dimljenega lososa, pripravljene bučke in paradižnik. Po zelenjavi pokapljamo še pol žličke olivnega olja. Pekač postavimo nazaj v pečico in pečemo še 20 minut pri 180 °C.

Za pripravo testenin s šparglji in dimljenim lososom potrebujemo: 400 g testenin, 200 g svežih špargljev, 200 g dimljenega lososa, 2 stroka česna, 1 pest parmezana, pol žličke bazilike, pol žličke origana, sol in poper.

Peresnike stresemo v osoljen krop in jih kuhamo eno minuto manj, kot piše na embalaži. Kuhane peresnike odcedimo in 1 dl vode od kuhanja testenin prihranimo za kasneje. Špargljem odrežemo olesenel del ter jih narežemo na krajše palčke. Česen olupimo in sesekljamo. Dimljenega lososa narežemo na trakove. Ponev segrejemo, prilijemo olivno olje in na njem na hitro popečemo šparglje. Pražimo še 5 minut in nato dodamo lososove trakove in česen. Ko česen zadiši, primešamo še odcejene testenine. Začinimo z baziliko, origanom in poprom. Vse skupaj potresemo še s parmezanom ter prelijemo 1 dl vode od kuhanja testenin. Ponev odstavimo iz štedilnika in vse skupaj dobro premešamo, da se parmezan raztopi in voda vpije v testenine. Po potrebi dodatno začinimo in posolimo. Pri soljenju bodimo pazljivi, saj sta dovolj slana že losos in parmezan.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Medvode / sreda, 8. december 2021 / 22:07

Prenovili kulturni dom

Kulturni dom Medvode je v prenovljeni podobi. Investicija je bila vredna slabega pol milijona evrov.

Objavljeno na isti dan


Gospodarstvo / ponedeljek, 1. oktober 2018 / 21:46

V Kranjski Gori odprli prenovljeno Korono

Prejšnji petek so tudi uradno odprli igralniško-zabaviščni center Korona v Kranjski Gori. Za svojo največjo investicijo v zadnjem desetletju je družba Hit namenila več kot osem milijonov evrov. Pridob...

Zanimivosti / ponedeljek, 1. oktober 2018 / 21:44

Zadnji samski krog

Tradicionalni Triglav tek v protokolarnem parku Brdo vedno privabi množico tekaških navdušencev vseh generacij, od rekreativcev do vrhunskih športnikov, ambasadorjev že sedmega teka, ki je tudi tok...

GG Plus / ponedeljek, 1. oktober 2018 / 21:40

Javorca, kraj miru in spomina

Slovenci na različne načine ohranjamo spomin na prvo svetovno vojno, ki se je končala pred stotimi leti. Tudi s cerkvami. Med najbolj impozantnimi, z največ duše in spomina, je cerkev na Javorci.

Kronika / ponedeljek, 1. oktober 2018 / 21:39

Tatovi v Lescah

Lesce – V Lescah so pred dnevi ukradli bakrene cevi in električne instalacije v vrednosti nekaj tisoč evrov.

Gospodarstvo / ponedeljek, 1. oktober 2018 / 21:39

Odkupne cene mleka

Kranj – Po podatkih Agencije RS za kmetijske trge in razvoj podeželja so mlekarne avgusta letos za mleko, dostavljeno v mlekarno ter s 3,7 odstotka maščobe in 3,15 odstotka beljakovin, plačale v po...