Testenine z dimljenim lososom / Foto: Erika Jesenko

Pita in testenine z dimljenim lososom

Za pripravo poletne pite potrebujemo: 1 zavitek listnatega testa (približno 250 g), 200 g skute, 100 sira feta, 1 jajce, 2 stroka česna, 2 žlici olivnega olja, sol in poper, pol žličke suhega origana, pol bučke, 1 paradižnik, 100 g dimljenega lososa, pol žlice olivnega olja za zelenjavo.

Najprej pripravimo skutni nadev: v gladko maso zmešamo skuto, feto, jajce, nasekljan česen, eno žlico olivnega olja, origano in ščep popra. Bučke in paradižnik narežemo na rezine. Listnato testo razvijemo, ga po celotni površini prebodemo z vilicami in enakomerno premažemo s skutnim nadevom. Pečemo v pečici, segreti na 180 °C, 15 minut. Po 15 minutah pečenja po skutinem nadevu enakomerno razporedimo rezine dimljenega lososa, pripravljene bučke in paradižnik. Po zelenjavi pokapljamo še pol žličke olivnega olja. Pekač postavimo nazaj v pečico in pečemo še 20 minut pri 180 °C.

Za pripravo testenin s šparglji in dimljenim lososom potrebujemo: 400 g testenin, 200 g svežih špargljev, 200 g dimljenega lososa, 2 stroka česna, 1 pest parmezana, pol žličke bazilike, pol žličke origana, sol in poper.

Peresnike stresemo v osoljen krop in jih kuhamo eno minuto manj, kot piše na embalaži. Kuhane peresnike odcedimo in 1 dl vode od kuhanja testenin prihranimo za kasneje. Špargljem odrežemo olesenel del ter jih narežemo na krajše palčke. Česen olupimo in sesekljamo. Dimljenega lososa narežemo na trakove. Ponev segrejemo, prilijemo olivno olje in na njem na hitro popečemo šparglje. Pražimo še 5 minut in nato dodamo lososove trakove in česen. Ko česen zadiši, primešamo še odcejene testenine. Začinimo z baziliko, origanom in poprom. Vse skupaj potresemo še s parmezanom ter prelijemo 1 dl vode od kuhanja testenin. Ponev odstavimo iz štedilnika in vse skupaj dobro premešamo, da se parmezan raztopi in voda vpije v testenine. Po potrebi dodatno začinimo in posolimo. Pri soljenju bodimo pazljivi, saj sta dovolj slana že losos in parmezan.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gospodarstvo / sreda, 24. november 2021 / 10:39

Izdelali peč za taljenje železa

Jeseniško podjetje KOV je izdelalo novo elektro-obločno peč za podjetje SIJ Acroni. Gre za napravo, v kateri največje jeseniško podjetje tali železo in vliva jeklo.

Objavljeno na isti dan


Razvedrilo / ponedeljek, 19. februar 2018 / 13:09

Slovenec med zvezdami elektronske glasbe

Čeprav svetovno znani izvajalec elektronske glasbe DJ Avadox prihaja iz občine Šenčur, pa večina slovenskih oboževalcev sploh ne ve, da je njihov rojak. Tako na primer po vsakem odmevnem nastopu v...

Zanimivosti / ponedeljek, 19. februar 2018 / 12:59

Vsak kostum ima v hiši svoj poseben prostor

Pust se je poslovil. A poleg kopice otroških smo na pustni torek srečali tudi nekaj odraslih pustnih maškar. Sem ter tja nam je ušel glasen vzdih občudovanja. Nekateri so se res prepustili domišljiji,...

GG Plus / ponedeljek, 19. februar 2018 / 12:53

Ekologinja, barmanka, popotnica

Alma Nuhić je sedemindvajsetletna Jeseničanka, diplomirana ekologinja in naravovarstvenica, dekle, katere dom je v resnici ves svet.

Kronika / ponedeljek, 19. februar 2018 / 12:44

Prejela nižjo odpravnino

Nekdanji vodilni na Ljudski univerzi Kranj Darja Kovačič in Barbara Šmid sta na sodišču zanikali očitke tožilstva o zlorabi položaja in goljufiji.

Mengeš / ponedeljek, 19. februar 2018 / 12:43

Soseska naj bi le zaživela

Stanovanjsko poslovno sosesko Glavni trg Mengeš, ki že vrsto let sameva, je kupila družba Evio, ki sodi v sklop družbe Prva hiša. Težko pričakovana trgovina naj bi se odprla jeseni, prodaja stanovanj...