Bojan Lavriha, direktor podjetja, ki je prevzelo gradnjo koče, in Jakob Zupanc, predsednik Planinskega društva Srednja vas v Bohinju, pred novo kočo na Uskovnici, ki jo bodo odprli na slovesnosti prihajajočo soboto / Foto: Marjana Ahačič

Nova koča na planini Uskovnica

Več kot milijon evrov vredno investicijo je Planinsko društvo Srednja vas v Bohinju izpeljalo v manj kot letu dni. Slovesno odprtje nove planinske koče bo prihajajočo soboto.

Srednja vas v Bohinju – Nova koča je zgrajena na mestu stare, ki jo je Planinsko društvo Srednja vas v planinsko kočo iz nekdanjega hleva in stana preuredilo leta 1955. Objekt so nato večkrat povečali in preuredili.

Pred desetimi leti so se odločili, da stavbo, zgrajeno na slabih temeljih, podrejo in na njenem mestu zgradijo novo, je povedal predsednik Planinskega društva Srednja vas Jakob Zupanc.

Ker je planina Uskovnica v Triglavskem narodnem parku, so morali gabariti nove koče ostati enaki kot pri stari, je pa objekt zdaj podkleten in ima urejen zalogovnik za pelete. Klet in pritličje sta klasično zidana, nadstropje in mansarda sta iz lesene konstrukcije, streha pa je izdelana iz macesnovih desk. Kot poudarja Zupanc, je koča tudi izredno energetsko varčna in požarno varna.

Skupna uporabna površina objekta, v katerem sta v pritličju kuhinja in jedilnica s šestdesetimi sedeži, v prvem nadstropju in v mansardi pa sedem sob – ena je prilagojena invalidom – in nekaj skupnih ležišč, je okoli petsto kvadratnih metrov. V dogovoru z Občino Bohinj so v pritličju nove koče uredili tudi javne sanitarije za obiskovalce.

Otvoritvena slovesnost bo v soboto, 18. junija, ko bodo na Uskovnici praznovali tudi dan bohinjskih planincev in pripravili srečanje planincev Gorenjske. Ob tej priložnosti bodo zaznamovali še 90-letnico Planinskega društva Srednja vas, zbrali pa se bodo tudi bohinjski gorski reševalci, ki letos praznujejo dvestoto obletnico prvega reševanja s Triglava.

Novo kočo so začeli graditi septembra lani. Staro so skoraj v celoti podrli, ohranili so le manjši del, zato projekt velja za rekonstrukcijo. Izvedli so podkletitev, postavili zalogovnik za pelete in po celotnem objektu uredili talno ogrevanje. Koča je tudi okolju prijazna, saj so že leta 2010 s pomočjo evropskih sredstev zgradili čistilno napravo za odpadne vode.

Gradnja koče posebna izkušnja

Gradnja planinske koče na takšni nadmorski višini in v takšnih okoliščinah je velik zalogaj, je poudaril Bojan Lavriha, direktor podjetja Lavriha & co., ki izvaja gradbena dela. Da so projekt uspešno izpeljali, so delali z roko v roki s planinskim društvom in se povezali z domačimi podizvajalci, ki imajo izkušnje s takšno gradnjo. Včasih je na koči hkrati delalo celo po petdeset ljudi, je povedal; delali so vso zimo, ko so včasih vsako jutro s strehe odmetavali novo zapadli sneg, da so delo lahko zaključili v postavljenem roku. »V projektu smo se predvsem naučili, kako sodelovati z lokalno skupnostjo in domačini, ki so bili naši podizvajalci. Domači fantje so pač navajeni dela v takšnih okoliščinah, zato ga opravijo dobro in hitro. Z izvajalci od drugod bi objekt zelo težko naredili tako lep, kot je. Lesena streha, fasada, obrnjena streha, montažna hiša, kombinirana s klasično gradnjo, in zahtevna gradnja kleti, ki je prej ni bilo in kjer smo naleteli na živo skalo, so elementi, ki so vzeli kar precej časa in energije.«

Po drugi strani pa, še poudarja Lavriha, še nikoli ni imel priložnosti delati v tako izjemnem okolju, kot ga ponuja planina Uskovnica.

»Vsakemu od izvajalcev od drugod, s katerimi sem se dogovarjal, sem povedal, da delovišče ni enostavno, da pa je zagotovo najlepše, ki ga bodo kadarkoli imeli.«

Več zasebnosti

Planincem je v novem objektu na voljo okoli štirideset ležišč v sobah, ki jih je opremilo domače podjetje Lip Bohinj. Ker si danes tudi večina obiskovalcev gora želi več zasebnosti, so jih razporedili v več dvoposteljnih in družinskih sob ter opremili s preprostimi kopalnicami, pri čemer bodo porabo vode nadzorovali z uporabo žetonov, je poudaril Jakob Zupanc. Uredili so tudi sobo, prilagojeno invalidom, in v objekt vgradili dvigalo.

Računajo na večji obisk

Z vsemi spremembami v planinskem društvu pričakujejo precej več prenočitev, kot so jih imeli v stari koči, ko so letno, čeprav je koča zaprta le v novembru, našteli le okoli petsto prenočitev. Po novem računajo tudi na večdnevne aranžmaje, saj je Uskovnica odlično izhodišče za dnevne izlete. Poleti bo dvakrat dnevno poskrbljeno tudi za brezplačni prevoz s kombijem na planino.

Za investicijo je Planinsko društvo Srednja vas zagotovilo 1,1 milijona evrov; tristo tisoč evrov so dobili z razpisa Evropskega sklada za regionalni razvoj, šeststo tisoč z najemom posojila, preostanek pa so zagotovili sami.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Prosti čas / ponedeljek, 12. julij 2010 / 07:00

V Trbovljah je grmelo in treskalo

Prvi julijski vikend je v zasavskem mestecu potekal že drugi festival Šklabfest, ki je zagotovo edinstven na naših tleh.

Objavljeno na isti dan


Vodice / torek, 14. junij 2022 / 19:17

Zbirajo predloge za nagrajence

Vodice – V Vodicah zbirajo predloge za podelitev letošnjih občinskih priznanj, torej za naziv častnega občana, plakete Občine Vodice in priznanja župana. Predloge zbirajo po pošti na naslov: Občina...

Kronika / torek, 14. junij 2022 / 19:16

Po nesreči pobegnil

Škofja Loka – V Škofji Loki je voznik v nedeljo trčil v peško in pobegnil. Policisti ga obravnavajo zaradi povzročitve prometne nesreče in zapustitve poškodovanca v prometni nesreči brez pomoči, za...

Razvedrilo / torek, 14. junij 2022 / 19:14

Poletna noč

Tradicionalni gala koncert Poletna noč bo letos posvečen slovenskim pesnicam in pesnikom. Dogodek predstavlja odprtje sedemdesetega Ljubljana Festivala. Koncert bo naslednji torek.

Zanimivosti / torek, 14. junij 2022 / 19:09

Dan ljubiteljev gora in planin

Po dveh letih premora je Planinska zveza Slovenije vstop v poletno planinsko sezono znova pospremila s tradicionalnim Dnevom slovenskih planincev, ki so ga v sodelovanju s Planinskim društvom Kamnik v...

Šport / torek, 14. junij 2022 / 16:56

Franja Gorenjki

Ljubljana – Maraton Franja ostaja praznik kolesarstva. Na nedeljski Mali in Veliki Franji je bilo okrog 2600 udeležencev.Zmagovalca 156-kilometrske trase je odločil sprint četverice ubežniko...