Spreminjajo prostorski načrt

Občina Vodice pripravlja druge spremembe in dopolnitve občinskega prostorskega načrta.

Vodice – Vodiški občinski svetniki so na zadnji seji potrdil strokovne podlage za pripravo osnutka drugih sprememb in dopolnitev občinskega prostorskega načrta. K pripravi drugih rednih sprememb in dopolnitev so pristopili že leta 2018, še pred uveljavitvijo nove prostorske zakonodaje, ki je bila sprejeta v juniju tega leta, kljub temu pa so upoštevali nekatere strokovne podlage, ki jih predvideva nova zakonodaja. Občinski svet je tako obravnaval tudi urbanistično zasnovo naselja Vodice, ureditvena območja naselij ter strokovno presojo pobud. Kot je na seji povedala Judita Thaler, predstavnica podjetja Urbi, ki mu je občina zaupala pripravo dokumentacije, se prostorska zakonodaja hitro spreminja, Občina Vodice pa je bila prva, ki je sledila novim smernicam pri pripravi strokovnih podlag.

Prejeli 142 pobud

Po besedah svetnika in predsednika odbora za komunalo in urejanje prostora Antona Kosca, so na sejah odbora največ pozornosti namenili obravnavi razvojnih pobud glede spremembe namenske rabe zemljišč, ki so jih podali občani. »Pri tem smo se držali že ustaljenih smernic, in sicer da je širitev zazidljivih zemljišč dopustna na robovih naselij, za eno do dve parceli in za potrebe lokalnega prebivalstva,« je dejal Kosec in ob tem dodal, da so imele prednost pobude, ki so bile že ob prvih spremembah in dopolnitvah javno obravnavane, a nato niso bile uvrščene v končni dokument. »Držali smo se načela, da ljudem pomagamo, kolikor je to mogoče,« je še dodal. Občina je sicer prejela 142 razvojnih pobud za spremembo namenske rabe površin ter meril in pogojev za gradnjo, tudi sama pa je podala 13 lastnih pobud za razvoj turizma v občini. V interesu občine je ureditev več rekreacijskih površin, nova povezovalna cesta od nove južne obvoznice do Lokarij in ureditev zelenega pasu ob coni Lokarje ter določitev prometnih koridorjev za dolgoročni razvoj vodic.

Umestili bi industrijske cone

Kot je znano, si v Vodicah že dlje časa prizadevajo za umestitev manjše poslovne cone za potrebe lokalnega gospodarstva, čemur so svetniki tudi tokrat namenili precej pozornosti. Med tremi pobudami je bila zavrnjen predlog za umestitev cone na območju nekdanje cestninske postaje Torovo. Kot je povedala Thalerjeva, je razlog v tem, da po zakonodaji v prostor ne smejo umeščati nove lokacije na območje, ki nima urejenega dostopa. S spremembami prostorskega načrta pa bodo zagotovili možnost za širitev komendske poslovne cone tudi na območje vodiške občine ter umestitev manjše cone na degradiranem območju ob cesti proti Skaručni.

Kot je povedal župan Aco Franc Šuštar, v Vodicah zaradi transparentnosti ne uporabljajo možnosti, da imajo odprtih več sprememb in dopolnitev OPN hkrati, kot je to v navadi v nekaterih drugih občinah, temveč vsak postopek dokončajo, preden se lotijo novega. »Ne želimo si stihije, ampak zmeren razvoj. Vemo, da vse pobude ne bodo odobrene, smo pa na pravi poti,« je dejal in komentiral tudi dolgotrajnost postopkov, ki so v veliki meri odvisni od mnenj nosilcev urejanja prostora. »Vsaj še eno leto bo trajalo, da postopek pripeljemo do javne razgrnitve, a tudi v primeru prvih sprememb je trajalo štiri leta, da se je postopek zaključil.«

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kultura / sreda, 15. julij 2015 / 11:57

APZ tretji v Špitalu

Akademski pevski zbor France Prešeren iz Kranja je bil na mednarodnem zborovskem tekmovanju v Špitalu odličen tretji.

Objavljeno na isti dan


Kranj / torek, 23. oktober 2007 / 07:00

Svetniki SD kritično o vodenju sej

Kranj - Kranjski mestni svetniki iz vrst SD so včeraj sklicali novinarsko konferenco, na kateri so opozorili na zadnjo sejo mestnega sveta. Aleksander Ravnikar je menil, d...

Slovenija / torek, 23. oktober 2007 / 07:00

V drugi krog Peterle in Türk

Prvi krog volitev je končan, predsednika republike Slovenije pa bomo dobili šele po 11. novembru, ko se bosta za ta položaj potegovala Lojze Peterle in Danilo Türk.

Zanimivosti / torek, 23. oktober 2007 / 07:00

V Komendi bodo živeli zdravo

Občina bo skupaj z območnim zavodom za zdravstveno varstvo v naslednjih mesecih izvedla projekt Živimo zdravo.

Železniki / torek, 23. oktober 2007 / 07:00

Za večjo poplavno varnost

Odbor prebivalcev naselja Na Plavžu za nujno samopomoč zahteva zagotovitev poplavne varnosti, nasprotuje pa gradnji obvoznice skozi Železnike po predlaganem načrtu.

Kronika / torek, 23. oktober 2007 / 07:00

Nov helikopter za nadzor meje

Letalska policijska enota na Brniku ima odslej na uporabo dva sodobno opremljena helikopterja za nadzor šengenske meje.