Ekipa v kuhinji butičnega hotela in restavracije Milka pod vodstvom kuharskega mojstra Davida Žefrana (levo) / Foto: Nik Bertoncelj

Milka po obnovi z novo zgodbo

Ob jezeru Jasna v Kranjski Gori je na temeljih bogate gostinske tradicije zaživela povsem prenovljena Milka. Odprli so butični hotel in restavracijo Milka, ki jo vodi vrhunski kuharski mojster David Žefran.

Kranjska Gora – Ime Milka so novi lastniki na temeljih bogate gostinske tradicije ohranili kot obljubo nekdanjim lastnikom in jim zagotovili, da bodo zgodbo nadgradili, je povedal Matej Bandelj, direktor B&B nepremičnine, soinvestitor v hotel in restavracijo Milka. »Združili smo slovensko znanje, veliko imamo mladih ljudi, ki že imajo izkušnje tako v Sloveniji kot v tujini. Korona nas je povezala, da smo se našli na tej lokaciji, ki je pravi biser,« je pojasnil Bandelj in poudaril, da je bil eden njihovih glavnih ciljev zagotoviti kapacitete za najzahtevnejše mednarodne goste. »Sama obnova je trajala približno leto in pol, s tem, da smo nekdanji objekt skoraj v celoti porušili. Investicija je skupaj z davkom in nakupom nepremičnine stala približno tri milijone evrov.« Poslušali so nasvete izkušenih, vzporedno vzpostavljali ekipo in imeli srečo, da so našli vrhunskega kuharskega mojstra Davida Žefrana, ki je delal v Frantznu, restavraciji s tremi Michelinovimi zvezdicami v Stockholmu, kjer je ustvarjal vse do pandemije covida-19. Takrat je skupaj z ekipo Milke začel razvijati vizijo nove restavracije,« je pojasnil Matej Bandelj.

Alpsko okolje, kultura in tradicija so Davidu Žefranu in njegovi ekipi postregli z izobiljem navdiha in narekovali vizijo restavracije, ki temelji na uporabi regionalnih sezonskih sestavin. »Njegova kreativnost pa mu skupaj s poznavanjem različnih tehnik omogoča, da iz sestavin, ki bi jih marsikdo zavrgel, premika meje,« so povedali njegovi sodelavci.

Butični hotel ima šest dvoposteljnih sob, od tega so tri suite, v eni sobi je tudi možnost dodatnega ležišča. Vsaka soba ima svoje ime, ki se navezuje na tisto, kar jo definira – Pogled na jezero (Lake view), Vrtna suita (Garden suita), ki ima veliko zasebno teraso z rastlinjem in masažnim bazenom na terasi, pa soba z imenom Skala (Rock), v kateri so ohranili skalo še iz let nekdanjega gostišča in diskoteke. Prve goste so že sprejeli na namestitvi, čisto prva gosta pa sta bila Američana, a tudi slovenski gostje so že uživali v izkušnji, ki jo nudi hotel in restavracija Milka.

Kuharski mojster David Žefran v svojih kulinaričnih kreacijah slika podobe alpske narave, pri čemer se, kot pravi, posveča prav vsaki podrobnosti – celo zvočni kulisi, ki jo je v želji po izboljšanju senzoričnega doživetja gosta sestavil kar sam. Pri 33-letniku, originalno iz Novega mesta, sicer pa diplomiranem sociologu, je akademsko kariero kmalu zamenjala strast do kuhanja. Ta ga je popeljala od ljubljanskih kulinaričnih institucij EK, Luda in Atelje vse do že omenjenega Frantzna, restavracije s tremi Michelinovimi zvezdicami v Stockholmu. »Strast najde pot,« je dejal pred dnevi na odprtju restavracije Milka, kjer se ekipa spogleduje s prvo Michelinovo zvezdico. Navdiha iz okolice pa ni čutiti le na krožniku, temu sledi tudi koncept pijače. »Na vinski karti prednjačijo vina iz vseh slovenskih vinorodnih okolišev, vključno z manjšimi, manj uveljavljenimi vinarji, svoje zastopnike pa imajo tudi vinarji iz italijanskih in avstrijskih regij, na katere mejijo,« je pojasnil sommelier Lenart Plavčak. Hišni koktajli, tudi izbor brezalkoholnih, so sezonski, kava pražena v Sloveniji, izbrani čaji pa so bodisi ročno nabrani v naravi in posušeni v restavraciji bodisi pridobljeni pri ekoloških proizvajalcih.

Estetiko jedi dodatno poudarja unikatna keramika, ki je še en primer lokalnega sodelovanja s slovenskimi umetniki. Zanimivi so kosi, narejeni iz kamnov iz okolice, ki s svojo barvo spominjajo na barve jezera. Prav tako so iz lastnega lesa izdelali tudi nekatere krožnike in pribor.

Fasada hotela je prekrita z žganim macesnom, ki je, kot je pojasnil Matej Bandelj, pogosto uporabljan v švicarskih, severnoitalijanskih in avstrijskih gorah. »Pri nas nekako tega ni bilo videti in je bilo to kar težko naštudirati in najti izvajalce, in da smo hkrati še vedno zadovoljili kranjskogorskim zahtevam za oblikovanje.«

Restavracija Milka v svojem delovanju sicer sledi trajnostnim načelom, a hkrati zavrača termin trajnostna restavracija, ki se po njihovem mnenju dandanes velikokrat zlorablja. Bliže jim je izraz odgovorna restavracija; od izbire dobaviteljev in sestavin, kjer v ospredje postavljajo zelenjavo, in pri mesu upoštevajo princip od glave do repa, do zmanjševanja količine odpadkov in uporabe plastične embalaže ter tudi urnika zaposlenih. Restavracija je za zunanje goste odprta od četrtka do nedelje, kosilo strežejo med 12. uro in 13.30, večerjo pa med 18. uro in 18.30.

Župan Občine Kranjska Gora Janez Hrovat je na uradnem odprtju povedal, da ga je ekipa navdihnila že od začetka, v času, ko v to »starko« nihče več ni verjel; prepričan je tudi, da so v tem čudovitem delu Kranjske Gore naredili najboljše in zgodovino Milke zavrteli za en krog naprej.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Šport / torek, 23. september 2008 / 07:00

Pokal Kranja osvojili domači odbojkarji

Kranj - Minulo soboto je bil kranjski odbojkarski klub v športni dvorani na Planini organizator turnirja Pokal Combit Kranj. Gostitelji so bili ob koncu tudi zmagovalci, saj so n...

Objavljeno na isti dan


Kranj / sreda, 30. april 2008 / 07:00

Slovesno za praznik dela

Po Gorenjskem bodo ob prazniku dela pripravili številna prvomajska srečanja.

Splošno / sreda, 30. april 2008 / 07:00

Neobičajna, močna zadruga

M Sora letos praznuje 60-letnico ustanovitve. Danes med dejavnosti zadruge ne spadajo zgolj klasične oblike pomoči kmetom, uveljavljajo se tudi v tujini.

Splošno / sreda, 30. april 2008 / 07:00

Čipke so moje življenje

"Ne le, da so čipke lepe, zasvojena sem z njimi," pravi Iva Sobočan, mojstrica klekljanja, ki smo jo obiskali še pred začetkom drugih slovenskih klekljarskih dni v Žireh.

Splošno / sreda, 30. april 2008 / 07:00

Komentar: Zakurite kres, prihaja internet

V začetku meseca je revija Manager drugič objavila lestvico najbogatejših Slovencev. Med njimi ni veliko bogatašev s Škofjeloškega.

Zanimivosti / sreda, 30. april 2008 / 07:00

Na praznični izlet z otroki

Pred prvomajskimi prazniki mnogi starši razmišljajo, na kakšen zanimiv izlet bi lahko peljali otroke v bližajočih se prostih dneh. Nanizali vam bomo nekaj namigov za družinska potepanja.