Nina Zupan, Franc Bizjak in Miha Štular

Za več ribjih jedi v naši prehrani

V okviru projekta Turizem ribjih doživetij je ob ribnikih v Češnjevku in Lahovčah potekal ribogojsko-kulinarični dogodek, s katerim so organizatorji obiskovalcem želeli približati gorenjske ribe in ribje jedi.

Češnjevek – »Na Gorenjskem se še premalo zavedamo, da imamo tudi v naših krajih zelo kvalitetne in okusne ribe in da lahko iz njih pripravimo zelo okusne jedi. Temu je namenjen tudi projekt Turizem ribjih doživetij, katerega namen je promocija ribje kulinarike in zelenega ribjega turizma,« nam je o namenu projekta, ki sicer poteka že od lanske jeseni, povedala Nina Zupan iz BSC, poslovno podpornega centra, ki je vodilni partner v projektu, v katerem sicer sodelujejo še Občina Preddvor in tamkajšnji zavod za turizem, Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije – Kmetijsko gozdarski zavod Kranj in ribogojnica Bizjak in poteka v okviru projektov LAS Gorenjska košarica.

Prav ribogojec Franc Bizjak s svojimi inovativnimi jedmi poskuša predstaviti ribjo kulinariko tudi na Gorenjskem. Tokrat je za obiskovalce pripravil ribji namaz iz postrvi, za katerega je na festivalu Dobrote slovenskih kmetij prejel bronasto priznanje. »Zanimanje za ribe in ribje jedi se sicer povečuje, a ga še vedno ni toliko, kot bi si želeli. Večina še vedno prisega na meso,« nam je o tem, kako Gorenjci vključujejo ribe v svojo prehrano, povedal Franc Bizjak.

Več o ribogojstvu in akvakulturi pri nas pa je povedal Miha Štular, svetovalec za ribogojstvo na kranjskem kmetijsko-gozdarskem zavodu. »Podatka za Gorenjsko sicer ni, na ravni države pa pojemo približno 11 kilogramov rib na prebivalca letno,« je povedal. S tem še vedno zaostajamo za evropskim povprečjem, čeprav se količina zaužitih rib v zadnjih letih povečuje. Kot je še dodal, raven samooskrbe ocenjujejo na med 10 in 15 odstotkov, kar pomeni, da imamo pri vzgoji rib še dovolj rezerve. Na drugi strani pa je treba paziti tudi na razpoložljivost in zaščito vodnih virov.

Podobna dogodka, ka­kršna sta tokrat potekala v cerkljanski občini, bodo organizatorji ponovili v jesenskem času na dveh izmed preostalih ribnikov na Gorenjskem.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kronika / ponedeljek, 24. januar 2011 / 07:00

Bombe nista nosila v žepu

Kranjsko sodišče je znova ugotovilo, da Stanko Radojević in Dejan Savić pred napadom na kranjsko policijo nista pri sebi dalj časa hranila bombe.

Objavljeno na isti dan


Tržič / petek, 27. maj 2022 / 17:05

Popeljali vas bodo v čas srednjega veka

Bistrica pri Tržiču – Gutenberški dan v organizaciji Kulturnega društva Ampus bo v soboto, 28. maja, na pobočju gradu Altgutenberg nad Bistrico pri Tržiču. Prireditev bo potekala od 9. do 19. ure i...

Bled / petek, 27. maj 2022 / 17:04

Pomladna različica Legende o potopljenem zvonu

Bled – V soboto, 28. maja, bodo v Grajskem kopališču na Bledu ob 21. uri uprizorili najbolj znano blejsko legendo – Legendo o potopljenem zvonu. Kot pojasnjujejo na Javnem zavodu Turizem Bled, bodo...

Kamnik / petek, 27. maj 2022 / 16:45

Prva kmečka tržnica v Motniku

Motnik – Člani Turističnega društva Motnik vabijo v soboto, 28. maja, med 8. in 12. uro na prvo kmečko tržnico – tržnico lokalnih pridelkov in izdelkov kmetij iz Motnika in okolice, ki jo bodo prip...

GG Plus / petek, 27. maj 2022 / 16:41

Pesmi v objemu sonca

»Za pesnika je najlepše doživetje, ko se pesem porodi v srcu, drugo najlepše doživetje je, ko ta dar lahko razdeliš med prijatelje,« je na literarnem večeru ob izidu pesniške zbirke V objemu Sonca pov...

Zanimivosti / petek, 27. maj 2022 / 16:38

Kulinarična izmenjava na Homu

Hom – Razvojna agencija Zgornje Gorenjske (Ragor) v sklopu projekta KUHAM DOMAče pripravlja dogodek, ki so ga poimenovali Kulinarična izmenjava na Homu. V soboto, 28. maja, med 11. in 13. uro bodo...