Nina Zupan, Franc Bizjak in Miha Štular

Za več ribjih jedi v naši prehrani

V okviru projekta Turizem ribjih doživetij je ob ribnikih v Češnjevku in Lahovčah potekal ribogojsko-kulinarični dogodek, s katerim so organizatorji obiskovalcem želeli približati gorenjske ribe in ribje jedi.

Češnjevek – »Na Gorenjskem se še premalo zavedamo, da imamo tudi v naših krajih zelo kvalitetne in okusne ribe in da lahko iz njih pripravimo zelo okusne jedi. Temu je namenjen tudi projekt Turizem ribjih doživetij, katerega namen je promocija ribje kulinarike in zelenega ribjega turizma,« nam je o namenu projekta, ki sicer poteka že od lanske jeseni, povedala Nina Zupan iz BSC, poslovno podpornega centra, ki je vodilni partner v projektu, v katerem sicer sodelujejo še Občina Preddvor in tamkajšnji zavod za turizem, Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije – Kmetijsko gozdarski zavod Kranj in ribogojnica Bizjak in poteka v okviru projektov LAS Gorenjska košarica.

Prav ribogojec Franc Bizjak s svojimi inovativnimi jedmi poskuša predstaviti ribjo kulinariko tudi na Gorenjskem. Tokrat je za obiskovalce pripravil ribji namaz iz postrvi, za katerega je na festivalu Dobrote slovenskih kmetij prejel bronasto priznanje. »Zanimanje za ribe in ribje jedi se sicer povečuje, a ga še vedno ni toliko, kot bi si želeli. Večina še vedno prisega na meso,« nam je o tem, kako Gorenjci vključujejo ribe v svojo prehrano, povedal Franc Bizjak.

Več o ribogojstvu in akvakulturi pri nas pa je povedal Miha Štular, svetovalec za ribogojstvo na kranjskem kmetijsko-gozdarskem zavodu. »Podatka za Gorenjsko sicer ni, na ravni države pa pojemo približno 11 kilogramov rib na prebivalca letno,« je povedal. S tem še vedno zaostajamo za evropskim povprečjem, čeprav se količina zaužitih rib v zadnjih letih povečuje. Kot je še dodal, raven samooskrbe ocenjujejo na med 10 in 15 odstotkov, kar pomeni, da imamo pri vzgoji rib še dovolj rezerve. Na drugi strani pa je treba paziti tudi na razpoložljivost in zaščito vodnih virov.

Podobna dogodka, ka­kršna sta tokrat potekala v cerkljanski občini, bodo organizatorji ponovili v jesenskem času na dveh izmed preostalih ribnikov na Gorenjskem.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Bled / torek, 11. november 2014 / 13:31

Izkupiček od prireditve za delovanje kluba

Bled – Smučarski klub Bled ima v svojih vrstah več kot petdeset članov, mladi tekmovalci se udeležujejo domačih in mednarodnih tekmovanj. Denar za delovanje kluba zbirajo tudi s prireditvami, temu...

Objavljeno na isti dan


Kultura / sobota, 26. maj 2018 / 18:15

Pesem štirih v Škrlovcu

Kranj – APZ France Prešeren Kranj pod vodstvom Fernanda P. Meijasa jutri, v nedeljo, 27. maja, ob 18. uri vabi v Stolp Škrlovec na koncert Pesem štirih – štirih pevskih skupin z Gorenjskeg...

Gospodarstvo / sobota, 26. maj 2018 / 18:13

Ugotavljali pristnost medu

Od osemnajstih vzorcev štirje niso bili skladni s predpisanimi zahtevami.

Gospodarstvo / sobota, 26. maj 2018 / 18:12

Medalje tudi za Meso Kamnik in Galjota

Kamnik – V okviru priprav na mednarodni kmetijsko živilski sejem Agra v Gornji Radgoni je že potekalo ocenjevanje svežega mesa. Enajst proizvajalcev iz Slovenije in Hrvaške je na ocenjevanje dalo 6...

Gospodarstvo / sobota, 26. maj 2018 / 18:10

Najboljšim znaki kakovosti

Na razstavi Dobrote slovenskih kmetij je znak kakovosti, to je najvišje priznanje za prehranske izdelke s kmetij, prejelo tudi osem kmetij s širšega gorenjskega območja.

Kronika / sobota, 26. maj 2018 / 15:24

Bolnišnica s tožbo ni uspela

Delovno in socialno sodišče v Ljubljani je zavrnilo tožbeni zahtevek, ki ga je v višini 1,4 milijona evrov zoper nekdanje vodstvo vložila Splošna bolnišnica Jesenice. Ta se bo na sodbo pritožila.