Nina Zupan, Franc Bizjak in Miha Štular

Za več ribjih jedi v naši prehrani

V okviru projekta Turizem ribjih doživetij je ob ribnikih v Češnjevku in Lahovčah potekal ribogojsko-kulinarični dogodek, s katerim so organizatorji obiskovalcem želeli približati gorenjske ribe in ribje jedi.

Češnjevek – »Na Gorenjskem se še premalo zavedamo, da imamo tudi v naših krajih zelo kvalitetne in okusne ribe in da lahko iz njih pripravimo zelo okusne jedi. Temu je namenjen tudi projekt Turizem ribjih doživetij, katerega namen je promocija ribje kulinarike in zelenega ribjega turizma,« nam je o namenu projekta, ki sicer poteka že od lanske jeseni, povedala Nina Zupan iz BSC, poslovno podpornega centra, ki je vodilni partner v projektu, v katerem sicer sodelujejo še Občina Preddvor in tamkajšnji zavod za turizem, Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije – Kmetijsko gozdarski zavod Kranj in ribogojnica Bizjak in poteka v okviru projektov LAS Gorenjska košarica.

Prav ribogojec Franc Bizjak s svojimi inovativnimi jedmi poskuša predstaviti ribjo kulinariko tudi na Gorenjskem. Tokrat je za obiskovalce pripravil ribji namaz iz postrvi, za katerega je na festivalu Dobrote slovenskih kmetij prejel bronasto priznanje. »Zanimanje za ribe in ribje jedi se sicer povečuje, a ga še vedno ni toliko, kot bi si želeli. Večina še vedno prisega na meso,« nam je o tem, kako Gorenjci vključujejo ribe v svojo prehrano, povedal Franc Bizjak.

Več o ribogojstvu in akvakulturi pri nas pa je povedal Miha Štular, svetovalec za ribogojstvo na kranjskem kmetijsko-gozdarskem zavodu. »Podatka za Gorenjsko sicer ni, na ravni države pa pojemo približno 11 kilogramov rib na prebivalca letno,« je povedal. S tem še vedno zaostajamo za evropskim povprečjem, čeprav se količina zaužitih rib v zadnjih letih povečuje. Kot je še dodal, raven samooskrbe ocenjujejo na med 10 in 15 odstotkov, kar pomeni, da imamo pri vzgoji rib še dovolj rezerve. Na drugi strani pa je treba paziti tudi na razpoložljivost in zaščito vodnih virov.

Podobna dogodka, ka­kršna sta tokrat potekala v cerkljanski občini, bodo organizatorji ponovili v jesenskem času na dveh izmed preostalih ribnikov na Gorenjskem.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Vodice / sreda, 3. julij 2013 / 12:09

Jubilej vodiških gasilcev

V Vodicah so sobotni večer posvetili dvema praznikoma – dnevu državnosti in 110. obletnici PGD Vodice. Najvišje društveno odlikovanje so gasilci ob visokem jubileju podelili svojemu dolgoletnemu preds...

Objavljeno na isti dan


Šport / sobota, 2. marec 2013 / 07:00

Fotoreportaža: Srebrni Peter Prevc

Peter Prevc je na svetovnem prvenstvu v nordijskem smučanju v italijanskem Predazzu osvojil srebrno medaljo. V fotogaleriji je nekaj utrinkov s četrtkove tekme na veliki skakalnici.

Kultura / sobota, 2. marec 2013 / 07:00

Akti in pokrajine

Člani Foto kluba Kamnik so organizirali že četrti mednarodni natečaj digitalne fotografije Exposed, ki se po številu sodelujočih avtorjev uvršča med pet največjih tovrstnih natečajev na svetu.

Prosti čas / sobota, 2. marec 2013 / 07:00

Ženska lepota nima številke

Pred leti je ena beograjskih modnih oblikovalk na domačem tednu mode izjavila, da so zadnje čase njeni kroji zrisani tako, da pristojijo tudi ženskam z večjim oprsjem. Razlog: vse več Beograjčank in n...

GG Plus / sobota, 2. marec 2013 / 07:00

Spominski pohod in koncert

Ne bom se motil, če napišem, da se bosta to nedeljo, 3. marca, in prihodnjo nedeljo, 10. marca, zgodila dva najodmevnejša in vsakič odlično obiskana dogodka, povezana s Slovenci na Koroškem.

Šport / sobota, 2. marec 2013 / 07:00

Kranjčani v Črni gori

Budva - Vaterpolisti kranjskega Triglava so v sredo v Budvi odigrali zaostalo tekmo 15. kroga. Njihov nasprotnik je bilo moštvo Budva M-tel, ki je zmagala s 6 : 4. Po tekmi so Kr...