Jedi za tople dni

S prihodom toplejših dni se prilegajo tudi lažje jedi. Da je priprava hitra in enostavna ter da okus ne trpi, pa je samo še dodatna prednost.

Za pripravo testenin s paradižniki in puranom potrebujemo: 0,5 kg puranjega fileja, 400 g peresnikov, 250 g češnjevih ali datljevih paradižnikov, 1 pest naribanega parmezana, 1 žlico olivnega olja, pol žličke mlete rdeče paprike, pol žličke suhega origana, sol in poper.

Peresnike stresemo v osoljen krop in jih kuhamo eno minuto manj, kot piše na embalaži. Kuhane peresnike odcedimo in 1 dl vode od kuhanja testenin prihranimo za kasneje. Paradižnike prerežemo čez polovico. Puranji file narežemo na trakove. Potresemo jih z mleto rdečo papriko ter solimo in popramo. Ponev segrejemo, prilijemo olivno olje in na njem z obeh strani popečemo puranje trakove. Nato dodamo odcejene testenine in češnjeve paradižnike. Vse skupaj na hitro prepražimo, potresemo s parmezanom in origanom ter prilijemo 1 dl vode od kuhanja testenin. Ponev odstavimo iz štedilnika in vse skupaj dobro premešamo, da se parmezan raztopi. Po potrebi dodatno začinimo.

Za pripravo skutnega zavitka z malinami potrebujemo: 1 zavitek listnatega testa, 250 g skute, 100 g kisle smetane, 1 jajce, 70 g sladkorja, 1 vanilin sladkor, 1 limono, 200 g zamrznjenih malin, 1 jajce za premaz, po želji še 3 žlice sesekljanih lešnikov za posip.

Za skutni nadev skupaj zmešamo skuto in kislo smetano. Dodamo limonino lupinico in sok ene limone, jajce, sladkor in vaniljev sladkor. Vse skupaj zmešamo v gladko zmes. Nazadnje vmešamo še zamrznjene maline. Listnato testo razvaljamo v pravokotnik in ga premažemo s skutnim nadevom. Robove testa zapognemo navznoter in zavijemo v zavitek. Zavitek po vrhu premažemo s stepenim jajcem in po želji potresemo še z nasekljanimi lešniki. Pečemo v pečici, segreti na 180 °C, približno 40 minut.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kamnik / sreda, 11. november 2015 / 15:07

Na Veliko planino novembra le peš

Kamniška Bistrica – Zaradi rednih vzdrževalnih del novembra žičniške naprave na Veliko planino ne obratujejo, tako pa bo še vse do konca meseca. Ne obratujeta ne nihalka ne sedežnica Šimnovec, prav...

Objavljeno na isti dan


Gospodarstvo / ponedeljek, 26. junij 2017 / 22:31

Združeni so močnejši

V Poslovni coni Komenda so pripravili prvo druženje predstavnikov podjetij, ki delujejo v coni. Sklenili so, da se bodo v prihodnje tesneje povezovali in združeni poskusili pospešiti začetek gradnje a...

Kultura / ponedeljek, 26. junij 2017 / 22:31

V katerem času za kakšno mizo

V gradu Khislstein so v soboto odprli razstavo Pisalno pohištvo na Slovenskem. Razstavljenih je sedemindvajset pisalnih miz iz različnih zgodovinskih obdobij.

Preddvor / ponedeljek, 26. junij 2017 / 17:36

Dvanajst priznanj za odličnost

Preddvor – Učenke in učence, ki so v devetih letih šolanja na Osnovni šoli Matije Valjavca Preddvor dosegali najboljši učni uspeh, sta ob koncu šolskega leta sprejela župan Miran Zadnikar in v imen...

GG Plus / ponedeljek, 26. junij 2017 / 17:31

Slike živopisne kot pisana Loka

V Škofji Loki ustvarjata turška slikarja Hakan Esmer in Baki Bodur. Mesto in okolica jima dajeta obilo navdiha za slikanje. Drugo leto sledi še razstava.

Radovljica / ponedeljek, 26. junij 2017 / 15:36

Polovica programa posebej za festival

Letošnji, že petintrideseti Festival Radovljica, ki bo potekal med 5. in 22. avgustom, prinaša deset koncertnih večerov, na katerih bo predstavljen širok razpon glasbene dediščine od trinajstega do dv...