Izkoristimo še zadnji čemaž

Marsikje v gozdu še lahko najdemo čemaž. Če je le možno, ga izkoristimo v polni meri, saj ga kmalu ne bo več in bomo morali počakati eno leto, da bo spet prikukal na plan. Predlagam, da pripravimo čemaževo zloženko s skuto, ki je polna beljakovin in drugih hranilnih snovi.

Za pripravo čemaževe zloženke s skuto potrebujemo: za testo: 300 pirine moke, 5 žlic vroče vode, 3 žlice oljčnega olja, 1 jajce, pol žličke soli. Za nadev: 2 veliki pesti čemaža, 150 g feta sira, 250 g skute, 2 jajci, 1 dl jogurta.

Priprava vlečenega testa: Jajce stepemo in zmešamo s soljo. Moko presejemo in prelijemo s petimi žlicami vroče vode, dodamo stepeno jajce in olje. Sestavine zamesimo v testo ter ga razdelimo na štiri dele in vsak del oblikujemo v manjši hlebček. Vsak hlebček premažemo z oljem in pustimo počivati 30 minut. V tem času pripravimo nadev.

Priprava nadeva: Čemaž narežemo na manjše rezine. Rumenjaka ločimo od beljakov in beljaka stepemo v trd sneg. Feta sir razdrobimo z vilicami ter primešamo skuto. Prilijemo jogurt in rumenjaka ter dobro premešamo, da se vse sestavine porazdelijo. Nazadnje vmešamo še sneg iz beljakov.

Sestavljanje zloženke: Vsak hlebček testa razvaljamo in dobro razvlečemo. Na testo porazdelimo četrtino nadeva in četrtino čemaža. Na čemaž položimo nasled­njo plast testa in postopek ponavljamo, dokler nam ne zmanjka vseh sestavin. Zloženko pečemo v pečici, ogreti na 180 °C, 45 minut. Ko vzamemo iz pečice, pustimo stati nekaj minut, da se nekoliko ohladi.

Nasvet: Pirina moka vsebuje precej več vitaminov, mineralov in beljakovin kot navadna bela moka. Feta sir doda poseben kremast okus, zaradi njegove slanosti pa nam ni treba soliti preostalih sestavin. Po želji lahko med nadev ali po vrhu zloženke naribamo še klasičen sir.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Zanimivosti / sreda, 15. december 2010 / 07:00

Z baklami od jaslic do jaslic

Že lani so se številni domačini iz Preddvora in njihovi gostje od drugod podali na nočni pohod z baklami.

Objavljeno na isti dan


Kultura / torek, 8. julij 2014 / 07:00

Trije slikarji prijatelji

V Galeriji Prešernovih nagrajencev je na ogled razstava del treh slikarjev – prijateljev Jožeta Ciuhe, Iveta Šubica in Janeza Vidica. Izjemni opusi treh slikarskih prijateljev.

Nasveti / torek, 8. julij 2014 / 07:00

Dolgo, cvetoče poletje

Pred nami je dolgo, vroče in cvetoče poletje. Julij in avgust sta za zeliščarske zanesenjake prava rajska meseca, saj sta takrat močna rast in cvetenje na vrhuncu. Pogled na cvetoči travnik ali bujen...

Radovljica / torek, 8. julij 2014 / 18:23

Domen Pavlič na evropskem vrhu

Begunje – Slovenski prostovoljni gasilci so na zahtevnem mednarodnem tekmovanju Firefighter Combat Challenge v nemškem mestu Mosel dobesedno pometli z vso konkurenco. Posebej je blestel Do...

Zanimivosti / torek, 8. julij 2014 / 17:38

Zadrege z osebnimi dokumenti

Poletje je čas, ko se mnogi odpravijo na počitnice v tujino. Neveljavni osebni dokument lahko prepreči odhod, zato je potrebno predhodno preveriti njegovo veljavnost.

Razvedrilo / torek, 8. julij 2014 / 17:36

Test vzdržljivosti

Že tretje leto zapored je na Brdu pri Kranju potekalo zanimivo športno druženje, 24 Hour Brdo Workout. Obisk je bil dober, sodelovalo je več ljudi kot lani, prisotne so pričakali sladoled in sadni nap...