Izkoristimo še zadnji čemaž

Marsikje v gozdu še lahko najdemo čemaž. Če je le možno, ga izkoristimo v polni meri, saj ga kmalu ne bo več in bomo morali počakati eno leto, da bo spet prikukal na plan. Predlagam, da pripravimo čemaževo zloženko s skuto, ki je polna beljakovin in drugih hranilnih snovi.

Za pripravo čemaževe zloženke s skuto potrebujemo: za testo: 300 pirine moke, 5 žlic vroče vode, 3 žlice oljčnega olja, 1 jajce, pol žličke soli. Za nadev: 2 veliki pesti čemaža, 150 g feta sira, 250 g skute, 2 jajci, 1 dl jogurta.

Priprava vlečenega testa: Jajce stepemo in zmešamo s soljo. Moko presejemo in prelijemo s petimi žlicami vroče vode, dodamo stepeno jajce in olje. Sestavine zamesimo v testo ter ga razdelimo na štiri dele in vsak del oblikujemo v manjši hlebček. Vsak hlebček premažemo z oljem in pustimo počivati 30 minut. V tem času pripravimo nadev.

Priprava nadeva: Čemaž narežemo na manjše rezine. Rumenjaka ločimo od beljakov in beljaka stepemo v trd sneg. Feta sir razdrobimo z vilicami ter primešamo skuto. Prilijemo jogurt in rumenjaka ter dobro premešamo, da se vse sestavine porazdelijo. Nazadnje vmešamo še sneg iz beljakov.

Sestavljanje zloženke: Vsak hlebček testa razvaljamo in dobro razvlečemo. Na testo porazdelimo četrtino nadeva in četrtino čemaža. Na čemaž položimo nasled­njo plast testa in postopek ponavljamo, dokler nam ne zmanjka vseh sestavin. Zloženko pečemo v pečici, ogreti na 180 °C, 45 minut. Ko vzamemo iz pečice, pustimo stati nekaj minut, da se nekoliko ohladi.

Nasvet: Pirina moka vsebuje precej več vitaminov, mineralov in beljakovin kot navadna bela moka. Feta sir doda poseben kremast okus, zaradi njegove slanosti pa nam ni treba soliti preostalih sestavin. Po želji lahko med nadev ali po vrhu zloženke naribamo še klasičen sir.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gospodarstvo / sreda, 27. december 2006 / 06:00

Januarja razdelitev mlečne kvote iz rezerve

Kranj - Agencija za kmetijske trge in razvoj podeželja bo na podlagi spremenjene vladne uredbe o uvedbi dajatve za mleko in mlečne izdelke januarja razdelila med rejce mlečno kvot...

Objavljeno na isti dan


Mularija / četrtek, 25. julij 2019 / 14:22

Josipina povezala mlade

V Preddvoru je bil konec junija drugi del literarnega tabora osnovne šole iz Preddvora in dveh koroških šol.

Zanimivosti / četrtek, 25. julij 2019 / 14:20

Več porok in manj razvez

V Sloveniji je bilo lani v primerjavi z letom prej kar 12 odstotkov več sklenitev zakonskih zvez in za 1,2 odstotka manj razvez. Povprečna starost ženina in neveste ob sklenitvi prve zakonske zveze se...

Nasveti / četrtek, 25. julij 2019 / 14:19

Borovnice in breskve

Čeprav letos v gozdu ni zelo veliko borovnic, se je kljub temu vredno potruditi in jih nabrati toliko, da lahko iz njih pripravimo borovničev drobljenec, ki se obnese kot odlična zdrava sladica ali...

Razvedrilo / četrtek, 25. julij 2019 / 14:17

Vetrovna popevka

Soriška planina je v soboto zvečer gostila zanimiv glasbeni dogodek, Poletno noč na Soriški planini. Na odru pod zvezdami, v objemu gora in ob zahajajočem soncu so obiskovalci dogodka lahko prisluhnil...

Kultura / četrtek, 25. julij 2019 / 14:13

Filmi dobrih zgodb

Slovenski kratki film Eko Kekec bo v soboto odprl četrti Mednarodni filmski festival Kranjska Gora. V sedmih dneh bo na enajstih lokacijah na ogled okrog sedemdeset filmov. Rdeča nit festivala je žens...