Izkoristimo še zadnji čemaž

Marsikje v gozdu še lahko najdemo čemaž. Če je le možno, ga izkoristimo v polni meri, saj ga kmalu ne bo več in bomo morali počakati eno leto, da bo spet prikukal na plan. Predlagam, da pripravimo čemaževo zloženko s skuto, ki je polna beljakovin in drugih hranilnih snovi.

Za pripravo čemaževe zloženke s skuto potrebujemo: za testo: 300 pirine moke, 5 žlic vroče vode, 3 žlice oljčnega olja, 1 jajce, pol žličke soli. Za nadev: 2 veliki pesti čemaža, 150 g feta sira, 250 g skute, 2 jajci, 1 dl jogurta.

Priprava vlečenega testa: Jajce stepemo in zmešamo s soljo. Moko presejemo in prelijemo s petimi žlicami vroče vode, dodamo stepeno jajce in olje. Sestavine zamesimo v testo ter ga razdelimo na štiri dele in vsak del oblikujemo v manjši hlebček. Vsak hlebček premažemo z oljem in pustimo počivati 30 minut. V tem času pripravimo nadev.

Priprava nadeva: Čemaž narežemo na manjše rezine. Rumenjaka ločimo od beljakov in beljaka stepemo v trd sneg. Feta sir razdrobimo z vilicami ter primešamo skuto. Prilijemo jogurt in rumenjaka ter dobro premešamo, da se vse sestavine porazdelijo. Nazadnje vmešamo še sneg iz beljakov.

Sestavljanje zloženke: Vsak hlebček testa razvaljamo in dobro razvlečemo. Na testo porazdelimo četrtino nadeva in četrtino čemaža. Na čemaž položimo nasled­njo plast testa in postopek ponavljamo, dokler nam ne zmanjka vseh sestavin. Zloženko pečemo v pečici, ogreti na 180 °C, 45 minut. Ko vzamemo iz pečice, pustimo stati nekaj minut, da se nekoliko ohladi.

Nasvet: Pirina moka vsebuje precej več vitaminov, mineralov in beljakovin kot navadna bela moka. Feta sir doda poseben kremast okus, zaradi njegove slanosti pa nam ni treba soliti preostalih sestavin. Po želji lahko med nadev ali po vrhu zloženke naribamo še klasičen sir.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kronika / torek, 7. maj 2019 / 11:44

Zdrsnila v visokogorju

Kranj – V četrtek je pri sestopu s Kredarice proti Vodnikovemu domu tuja planinka zdrsnila na trdni snežni podlagi in se pri petdesetmetrskem drsenju po strmem pobočju poškodovala. Posredovali so g...

Objavljeno na isti dan


Medvode / ponedeljek, 7. maj 2018 / 18:27

Aktivno varstvo za starejše

V Centru starejših Medvode so predstavili novo storitev, dnevno varstvo za starejše, ki že poteka.

Gospodarstvo / ponedeljek, 7. maj 2018 / 18:25

Vse večja nasprotja med javnim in zasebnim

»V mestnih gozdovih so vse večja nasprotja med zasebnim in javnim interesom,« ugotavlja gozdar Martin Umek in pri tem za zgled dobrega gospodarjenja z mestnimi gozdovi daje Mestno občino Celje.

Gospodarstvo / ponedeljek, 7. maj 2018 / 18:23

Slovenci precej zadržani do skladov

Čeprav smo med bolj varčnimi narodi v Evropi, pa Slovenci še vedno največ varčujemo v gotovini in depozitih, le malo se odločamo za naložbe v vzajemne sklade.

GG Plus / ponedeljek, 7. maj 2018 / 18:22

Restavratorski oddelek

Gorenjski muzej si je že štiri leta po ustanovitvi pridobil delovno mesto restavratorja, ki ga je zasedel mag. Borut Sajovic, akademski kipar in restavrator specialist. V začetnih petdesetih letih...

GG Plus / ponedeljek, 7. maj 2018 / 18:07

Na Bledu pognal korenine

Naziv častni občan Bleda so letos podelili tudi zdravniku Branku Brodniku, ki je še po upokojitvi izredno dejaven – ne samo na svojem strokovnem področju, ampak še na mnogih drugih, saj se ukvarja tud...