Dobrote slovenskih kmetij
Festival bo ta konec tedna na Ptuju. Priznanja za domače izdelke številnim gorenjskim kmetijam.
Ptuj – V minoritskem samostanu na Ptuju bo ta konec tedna 33. festival Dobrote slovenskih kmetij. Odprtje bo v petek z nagovorom kmetijskega ministra Jožeta Podgorška, v soboto in nedeljo pa bodo na festivalu podelili priznanja za domače dobrote.
Pred dnevi so organizatorji sporočili še rezultate ocenjevanja mlečnih izdelkov. Številna priznanja bodo prejele gorenjske kmetije. Zlata bodo prejeli: Kmetija Odems iz Predoselj za sadni in navadni jogurt, skuto, kislo smetano in liptaver, Simona Hudobivnik iz Dvorij pri Cerkljah za jogurt z gozdnimi sadeži in njegovo grško različico, Matevž Jenko (Pr' Matevž) iz Reteč pri Škofji Loki za skuto s sadjem, Mojca Jenko Cupar (Pr' Francon) iz Virloga v Škofji Loki za domačo skuto, Majda Kavčič (Pr' Brtel) iz Koprivnika pri Sovodnju za jogurt na grški način, Sonja Kokalj (Kmetija Jurjuc) iz Zgornje Luše za malinin jogurt na grški način in borovničev jogurt, Jana Krč (Pr' Krč) z Visokega pri Kranju za domače maslo, Boris Kunšič (Kmetija Prnikar) iz vasi Perniki v Zgornjih Gorjah za beli sir, dimljeni sir in domačo skuto, Andreja Markič (Pr' Krč) iz Bašlja pri Preddvoru za skuto in kislo smetano, kmetija Pr' Anžk iz Gorenje vasi za mladi sir, Petra Prešeren (Pr' Kocjanc) iz Bohinjske Bistrice za jogurt na grški način s sadjem, Blaž Primožič (Pr' Kozanet) iz Kopačnice za kuhano maslo – ghee, Vid Razinger (Pr' Lenčk) iz Javorniškega Rovta za navadni jogurt in jagodni jogurt ter Eva Škrjanc (Kmetija Golar) iz Žej v občini Naklo za borovničevo skuto, sir za pečenje in izdelek skyr z okusom breskve.