Budnice bodo v prvomajskem jutru zadonele po številnih krajih, tudi v jeseniški občini, kjer tradicijo igranja budnic že več kot sto let ohranja Pihalni orkester Jesenice - Kranjska Gora. / Foto: Nik Bertoncelj

Prvomajske budnice in srečanja

Po dveh letih bomo prvi maj, mednarodni praznik dela, znova praznovali s tradicionalnimi prvomajskimi srečanji na Križni gori, Pristavi nad Jesenicami in v Kamniški Bistrici. Praznično jutro bodo polepšale tudi budnice.

Kranj – Zveza svobodnih sindikatov Slovenije, Območna organizacija Gorenjske, bo že 38. prvomajsko srečanje pripravila na Križni gori. Nedeljska prireditev se bo začela ob 11. uri, slavnostni govornik pa bo generalni sekretar Sindikata tekstilne in usnjarsko-predelovalne industrije Slovenije Anton Rozman.

V kulturnem programu bodo sodelovali Pihalni orkester Škofja Loka in članice Mažoretnega in twirling kluba Kranj. Za dobro razpoloženje bo po 18. uri skrbel Ansambel Strmina, za gostinsko ponudbo pa Lovska družina Križna gora in mesarija Štajnbirt.

Po dveh letih bo tradicionalno prvomajsko srečanje ponovno potekalo tudi na Pristavi nad Javorniškim Rovtom v jeseniški občini, in sicer v nedeljo od 12. ure dalje. V kulturnem programu bo sodeloval Pihalni orkester Jesenice - Kranjska Gora, slavnostna govornica bo Mateja Gerečnik, izvršna sekretarka SKEI Slovenija. Za hrano, pijačo in dobro voljo bo poskrbljeno. Za udeležence srečanja bo organiziran brezplačni avtobusni prevoz. Organizatorja srečanja sta sindikat SKEI podjetja SIJ Acroni in Občina Jesenice v sodelovanju z Domom Pristava.

Na prvomajsko jutro bo Jeseničane tudi letos prebudila budnica Pihalnega orkestra Jesenice - Kranjska Gora. Začeli jo bodo ob 5. uri na Čufarjevem trgu na Jesenicah, pot pa bo godbenike potem vodila na ustaljene lokacije krajših nastopov po občini. Letos bodo del budnice prvič izvedli s korakanjem.

Praznovanje v Kamniški Bistrici

Mednarodni dan praznik dela bodo na Kamniškem začeli s tradicionalno prvomajsko budnico ob zvokih Mestne godbe Kamnik, ki se bo odpravila po različnih krajevnih skupnostih, letošnje leto pa so v svoj program na novo vključili budnico pri Domu starejših občanov Kamnik. Prvomajsko budnico pripravlja tudi Godba Tuhinjska dolina. Osrednje praznovanje pa bo po dveh letih znova v Kamniški Bistrici, kjer bodo proslavo ob podpori občine organizirali člani Delavsko kulturnega društva Solidarnost Kamnik, s čimer bodo nadaljevali kar 99-letno tradicijo praznovanja praznika dela. Program se bo začel ob 11. uri, zbrane pa bo nagovoril tudi župan Matej Slapar. Po uradnem delu sledi zabava s skupino Špica. Možnost parkiranja bo pri Jurju in Domu Kamniška Bistrica, ob zapolnitvi teh parkirnih mest pa bo od 10. ure dalje organiziran avtobusni prevoz s parkirišča pri spodnji postaji nihalke na Veliko planino.

Tradicionalne budnice

Leški pihalni orkester tradicionalno prvomajsko budnico tudi letos začenja že ob 4.50 na Dacarjevi ulici v Lescah, sledijo postanki na običajnih lokacijah v Lescah, zatem pa se bodo podali še po drugih krajih v radovljiški in žirovniški občini, ob 14.30 imeli pa bodo pripravili še zaključni nastop v Kampu Šobec.

V Cerkljah se bodo v prvomajsko jutro zbudili z Godbo Cerklje. Začeli bodo ob 5.50 v središču Cerkelj, nato pa se bodo podali tudi v ostale kraje po občini. Pihalni orkester Občine Šenčur bo s prebujanjem občanov začel ob 6. uri v Mačkovem naselju v Šenčurju, nastopi po drugih vaseh pa si bodo sledili predvidoma na vsake pol ure. Godba Komenda bo z budnico začela že nekoliko prej. Ob 5. uri zjutraj se bodo zbrali pred občinsko stavbo, nato pa bodo obiskali tudi druge vasi.

Prvomajska budnica se vrača v polnem obsegu tudi v tržiško občino. Pihalni orkester Tržič bo z budnico začel ob 4. uri v Podljubelju, obiskal še druge tržiške kraje in malo pred eno uro popoldne zaključil v Dupljah.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

GG Plus / nedelja, 10. junij 2012 / 07:00

Jenkret je biv ...

Pravljica o motniškem polžu je najbolj znana, a zgolj ena izmed mnogih, ki jih je Motničanom v 19. stoletju ohranil Gašper Križnik, eden od najpomembnejših zapisovalcev slovenske slovstvene kulture. V...

Objavljeno na isti dan


Zanimivosti / četrtek, 28. avgust 2014 / 14:14

Virus ebole, daleč ali blizu

V zahodni Afriki se širi virus ebole, preostali del sveta se ukvarja s tem, kako se virus lahko razširi tudi drugam in kako se zaščititi. Mimoidoče smo vprašali, ali so glede tega kaj zask...

Kamnik / četrtek, 28. avgust 2014 / 14:04

Uspeh v Snoviku je čudež

Letos mineva dvajset let od postavitve pilotnega bazena Term Snovik, kar so v termah pred dnevi obeležili z okroglo mizo na temo Termalna voda – vir življenja in razvoja.

Kranj / četrtek, 28. avgust 2014 / 14:03

Delo in trud kronali s priznanji

Udeleženci delavnice pletarstva so pokazali, kakšni mojstri so postali v dobrem letu dni.

Razvedrilo / četrtek, 28. avgust 2014 / 14:01

V Ljubnem zmagal Makedonec

V Ljubnem so pretekli konec tedna obeležili krajevni praznik. Po tem ko so že pred časom na nogometnem igrišču pripravili dan športa in zabave, se je osrednje praznovanje začelo v četrtek z gasilsko v...

Zanimivosti / četrtek, 28. avgust 2014 / 13:52

Akcijske ponudbe

V anketi je sodelovalo 500 anketiranih. Sodelujoče smo vprašali, kako pogosto pregledujejo ponudbe na letakih, ki jih pošiljajo različni trgovci in če pri nakupovanju izkoriščajo razne popuste in a...