Zaradi množične menjave osebnih dokumentov na nekaterih upravnih enotah nastaja gneča, zato so podaljšali uradne ure in dodali uradne ure tudi ob četrtkih, sredi maja načrtujejo še delovno soboto. / Foto: Tina Dokl

Nad gnečo z delovno soboto

Zaradi množične menjave osebnih dokumentov na nekaterih upravnih enotah nastaja gneča, zato so podaljšali uradne ure in dodali uradne ure ob četrtkih. Sredi maja tudi delovna sobota.

Kranj – Od konca marca je mogoče naročiti biometrične osebne izkaznice, zaradi česar že prihaja do večje gneče na upravnih enotah. Dodatno k večji gneči prispeva še to, da je do 19. januarja prihodnje leto treba zamenjati tudi stara, rožnata vozniška dovoljenja. S ciljem, da bi državljanom zagotovili hitrejšo obravnavo in odpravili zaostanke, bodo upravne enote povsod po Sloveniji vrata odprle tudi v soboto, 14. maja.

»Dodatne uradne ure bodo namenjene strankam, ki niso oziroma ne bodo naročene, a le za pridobitev osebnih dokumentov – osebne izkaznice, potnega lista in vozniškega dovoljenja. Za te dokumente krajevna pristojnost ne velja, kar pomeni, da jih lahko stranke uredijo na katerikoli od 58 upravnih enot po Sloveniji, in ne zgolj v kraju bivanja,« so sporočili z ministrstva za javno upravo.

In kako je z gnečo po gorenjskih upravnih enotah? Načelnica Upravne enote Kranj Metka Knific Zaletelj je pojasnila, da je trend večjega števila strank zaznati vsako leto pred prvomajskimi prazniki in na začetku letnih dopustov.

»Zaradi poteka veljavnosti večjega števila osebnih dokumentov je gneča na upravnih enotah še večja. Tudi na krajevnih uradih je zaznati povečano število strank.« V prvih treh mesecih letošnjega leta so izdali 3587 osebnih izkaznic in 2664 potnih listin. Večji gneči so se prilagodili z dodatnimi uradnimi urami, in sicer se je število uradnih ur za stranke tedensko povečalo za osem ur in pol. Podaljšanim uradnim uram ob ponedeljkih, torkih, sredah in petkih so v aprilu uradne ure dodali še ob četrtkih. Uradne ure bodo imeli tudi v soboto, 14. maja.

Večjo gnečo na področju izdaje vozniških dovoljenj in osebnih izkaznic zaznavajo tudi na Upravni enoti Tržič. Dodatnim uradnim uram konec marca in v aprilu bodo dodali še uradne ure v soboto, 14. maja, od 8. do 12. ure.

Tudi načelnica Upravne enote Jesenice Alenka Burnik je poudarila, da se je predvsem od 28. marca dalje, ko so začeli sprejemati vloge za izdajo novih biometričnih osebnih izkaznic, število strank precej povečalo. Večje število strank je tudi na krajevnem uradu v Kranjski Gori, kjer je prav tako mogoče urediti vse zadeve v zvezi z zamenjavo dokumentov, čeprav se je za obisk treba predhodno naročiti. »Do današnjega dne smo sprejeli več kot 2200 vlog za izdajo osebne izkaznice, 1300 vlog za izdajo potnega lista in 2100 vlog za zamenjavo vozniškega dovoljenja.« Dodatne ure so uvedli vsak četrtek med 8. in 12. uro, ob čemer je posebej poudarila, da imajo že več kot deset let uradne ure tudi ob torkih, in sicer med 8. in 12. ter med 13. in 15. uro. V soboto, 14. maja, bo izključno vloge za izdajo osebne izkaznice, potnega lista ali vozniškega dovoljenja mogoče oddati med 8. in 12. uro.

Tudi na Upravni enoti Kamnik imajo povečano povpraševanje za zamenjavo osebnih dokumentov, je pojasnil načelnik Mihael Novak in postregel s podatki, da so od začetka leta pa do 21. aprila do 10. ure skupaj izdali skoraj deset tisoč osebnih dokumentov.

»Predvidevamo, da se bo pritisk na upravne enote še stopnjeval, tako da vrhunec pričakujemo v juniju in prvi polovici julija.«

Zaradi povečanega interesa strank za izdajo osebnih izkaznic, potnih listov in vozniških dovoljenj začasno, od 28. marca do 31. maja, zagotavljajo dodatne uradne ure, in sicer ob sredah do 18. ure in ob petkih že od 7.30 dalje.

»Delo bomo opravljali tudi v soboto, 14. maja, od 8. do 12. ure, in to bo že naša druga delovna sobota.«

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kronika / sreda, 22. september 2021 / 14:57

Preiskava streljanja v Škofji Loki še poteka

Škofja Loka – Ob novici o streljanju v ljubljanskem nakupovalnem središču BTC, kjer je v petek popoldne neznani storilec, ki je po dejanju pobegnil, s strelnim orožjem ranil dve osebi, smo se na Po...

Objavljeno na isti dan


Kranj / ponedeljek, 18. april 2022 / 19:28

Most bodo razširili

Kranjska občina je po lanskem zapletu vendarle zaprosila za gradbeno dovoljenje za rekonstrukcijo Savske ceste in mostu pri Planiki. Projekt je nujen zaradi nove stanovanjske soseske Ob Savi.

Žiri / ponedeljek, 18. april 2022 / 19:27

Odprtje doma maja, na dan zmage

Prvega stanovalca bodo v domu starejših občanov Žiri sprejeli 9. maja – na dan zmage, kot je poudarila poslovna direktorica SeneCure Slovenija Sanda M. Gavranovič. Ob dnevu odprtih vrat v torek pa so...

GG Plus / ponedeljek, 18. april 2022 / 19:27

Prvi slovenski pisec kriminalk

Letos mineva 180 let od rojstva pisatelja, satirika, urednika in založnika Jakoba Alešovca, sodobnika Jurčiča, Levstika, Bleiweisa, sicer gorenjskega rojaka, rojenega na Skaručni pri Vodicah.

Škofja Loka / ponedeljek, 18. april 2022 / 11:41

Na Loškem je veliko krvodajalcev

Krvodajalci na območju občin Škofja Loka, Gorenja vas - Poljane, Žiri in Železniki glede darovanja krvi sodijo v vrh krvodajalcev tako na Gorenjskem kot v Sloveniji, minulo sredo pa jim je RKS – Območ...

Gospodarstvo / ponedeljek, 18. april 2022 / 11:40

Predavanje Od semena do sadike

Brezje – Društvo žensk z dežele občine Radovljica in Oddelek za kmetijsko svetovanje pri Kmetijsko gozdarskem zavodu Kranj vabita v četrtek, 21. aprila, z začetkom ob pol štirih popoldne v Kulturni...