Martin Zupanc, Gregor Jelnikar, Darko Krstev

Trije mladi chefi

Tako so naslovili petkovo večerjo v radovljiški Hiši Linhart, ki je bila obenem tudi uvod v Festival čokolade v Radovljici. Ni šlo za popolnoma nov dogodek, saj so ga v preteklosti na Gorenjskem že gostili, vseeno pa je požel kar lepo mero zanimanja. Mize v Hiši Linhart, kjer po novem ustvarja Uroš Štefelin z ekipo, pod njegovim budnim očesom pa se kali v kuharskega mojstra Martin Zupanc, so bile razprodane, vzdušje prijetno. Za večerjo so tako poskrbeli že omenjeni Martin Zupanc ter Darko Krstev in Gregor Jelnikar, ki sta se kalila (in se še) v kuhinjah Igorja Jagodica v ljubljanskem Strelcu ter Bineta Volčiča v Monstera bistroju. Pravzaprav je Jelnikar kar glavni šef kuhinje v Monsteri, medtem ko Volčiča še lahko gledamo v vlogi žiranta v oddaji MasterChef Slovenija, se pa že vse glasneje govori, da se bo priljubljeni kuharski obraz z družino kmalu z Gorenjskega preselil na Goričko.

Šesthodni meni so si mladi kuharski mojstri porazdelili, vsak je poskrbel za dve jedi – sicer pod budnim očesom zgoraj omenjenih mentorjev, a kot smo izvedeli, so mlade kuhalnice poskrbele za vse, od idejne zasnove jedi do končne realizacije na krožnikih. Na krožnikih je našla svoj prostor tudi čokolada – nekje bolj, nekje manj diskretno. Jedi so pospremila tudi izbrana slovenska vina, k sladici pa so postregli portovec.

Pod prvi krožnik se je podpisal Martin Zupanc. Okušali smo Zupanovega sulca z beluši in drobljencem planinskega čaja, kakavom in beluševo juhico. Njegova je bila tudi glavna jed: glazirana govedina s čokolado, hren, solata. Jelnikar je pripravil drugi krožnik: jelenov tatar s čokolado in jabolki, jurčkovim kečapom, mavrahi, divjimi zelišči in smrekovim oljem. Njegov je bil še četrti krožnik z ješprenčkovo rižoto, sipo, lardom, svinjsko krvjo, regratom in dehidriranim rumenjakom, ki je name kljub morda nič kaj posebnemu videzu na krožniku z okusi naredil izjemen vtis. Poleg Zupančeve govedine ter čokoladne sladice Darka Krsteva mi je bila črna rižota najbolj všeč. Krstev je pripravil še krožnik z raco, rabarbaro in molejem s kakavom.

Lahko rečemo, da se je tokrat na krožnikih veliko dogajalo, saj je vsak mladi kuhar sebe poskusil predstaviti v kar najboljši luči, kar jim je na koncu tudi uspelo. Z nekaj treme sicer, a po takšni predstavi bomo za tokratne kulinarične »režiserje«v prihodnosti zagotovo še slišali.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Prosti čas / sobota, 26. april 2008 / 07:00

Nagajiva preproga

Roženvenski klanec je deset dni dihal in živel s festivalskim dogajanjem, ki so ga na klancu doživeli prvič.

Objavljeno na isti dan


Kamnik / petek, 21. junij 2019 / 06:00

Literarna transverzala Steletova pot

Tunjice – Knjižnica Franceta Balantiča Kamnik in Društvo Tun'ški glas v soboto, 22. junija, ob enajstih dopoldne vabita na Tunjiško literarno transverzalo z naslovom Steletova pot. Udeležence, ki s...

Zanimivosti / petek, 21. junij 2019 / 06:00

Štiriindvajset ur hoje okoli Gradiškega jezera

Lukovica – V soboto, 22. junija, bo že tretji Pohod okoli Gradiškega jezera in Tretja kresna noč na Gradiškem jezeru. Druženje se bo začelo ob sončnem vzhodu ob 4.50 z nastopom Godbe Lukovica, nada...

Kranj / petek, 21. junij 2019 / 20:03

Zadovoljni so z gradnjo

V Britofu pri Kranju potekajo dela za izgradnjo kanalizacije in vodovoda, po dveh mesecih pa so kljub gradbišču in razkopanim cestam domačini s potekom gradnje zadovoljni.

Kranj / petek, 21. junij 2019 / 20:01

Zakaj je začasna dežurna lekarna v Škofji Loki in ne v Kranju

Kranj – Kot smo že poročali, Gorenjske lekarne zaradi prenove Lekarne Kranj na Bleiweisovi cesti 8 v Kranju, ki je predvidena do 14. oktobra 2019, dejavnost na tej lokaciji izvajajo v začasnih biva...

Zanimivosti / petek, 21. junij 2019 / 20:00

Tekmovanje v ročni košnji

Jama – Društvo koscev in kosic Slovenije v nedeljo od 14. ure dalje pripravlja na Jami pri Kranju tekmovanje v ročni košnji. Kosci se bodo borili za nastop na evropskem prvenstvu.