Irena Habjan Mušič, France Malešič, Srečo Podbevšek in Vladimir Habjan

Stoletnica GRS Kamnik

Ob stoletnici delovanja bodo v Gorski reševalni službi Kamnik dokončali obnovo prostorov, napovedujejo pa še vrsto drugih dogodkov.

Kamniški gorski reševalci so lani opravili 49 reševanj.

Kamnik – Letos v Kamniku praznujejo stoletnico organiziranega reševanja v gorah – 22. junija 1922 so namreč na priporočilo Planinske zveze Slovenije formalno ustanovili t. i. rešilno skupino, katere načelnik je bil Maks Koželj, vodil pa jo je France Erjavšek, eden izmed štirih bratov, ki poleg Valentina Slatnarja, bolj znanega po imenu Bosov Tine, veljajo za začetnike reševanja v gorah na Kamniškem. »Najpomembnejše je bilo to, da od leta 1922 v primeru nesreče v gorah za reševanje ni bilo več treba iskati ljudi po hišah,« je o pomenu organiziranega gorskega reševanja v kamniških gorah povedal častni član društva Gorske reševalne službe Kamnik France Malešič, ki je podrobneje predstavil zgodovino reševanja na tem območju.

Kamniško društvo danes šteje 58 članov, od tega je osem zaslužnih, imajo pa še pet izrednih. Kot je povedal predsednik društva Srečo Podbevšek, imajo trenutno na razpolago štirideset reševalcev, ki lahko pomagajo pri nesrečah v gorah. Zdaj veljavna zakonodaja jim sicer priznava financiranje zgolj za 28 reševalcev, kar je po predsednikovem mnenju premalo, prav tako pa bo tudi na nacionalni ravni ponovno treba premisliti o njihovem statusu. »Ob zahtevnih službah, ki jih opravljajo naši člani, je danes težje zagotoviti primerno skupino, ki se bo lahko odzvala klicu, zato pa tudi potrebujemo več licenciranih reševalcev, da lahko zagotovimo intervencijsko ekipo za reševanje,« je pojasnil Podbevšek in ob tem poudaril, da se število obiskovalcev gora povečuje, s tem pa tudi število intervencij. Lani so jih denimo opravili 49, pri 21 je sodeloval helikopter, v preostalih primerih pa so se morali v gore odpraviti peš, pogosto v slabih razmerah.

Stoletnico delovanja bodo sicer zaznamovali z odprtjem prostorov, ki so jih pridobili z obnovo objekta na severnem delu nekdanje kamniške smodnišnice. Notranjost so že obnovili, čaka pa jih še ureditev fasade in okolice skupaj s pristajalno ploščadjo za helikopter ter ureditev vodovoda do parcele, ki ga bo zagotovila Občina Kamnik.

Po oceni predsednika GRS Kamnik Sreča Podbevška sta zaključeni približno dve tretjini predvidenih del, obnova pa jih je doslej stala približno 250 tisoč evrov. Lani so izčrpali vsa sredstva iz sklada, ki je bil v ta namen ustanovljen leta 2014, s sofinanciranjem pa jim je pomagal tudi Urad za zaščito in reševanje. Ocenjujejo, da bodo za dokončanje del potrebovali še približno 115 tisoč evrov, zato bodo nadaljevali tudi zbiranje donacij. Uradno odprtje prostorov sicer načrtujejo septembra.

Med dogodki, ki jih pripravljajo ob stoletnici, je tajnica društva Irena Mušič Habjan poudarila osrednjo prireditev, ki jo načrtujejo 17. junija v Domu kulture Kamnik. Jeseni bodo izdali jubilejni zbornik, septembra pa bodo skupaj z Medobčinskim muzejem Kamnik na gradu Zaprice pripravili fotografsko razstavo o razvoju gorskega reševanja na Kamniškem. Poleg tega načrtujejo tudi prenovo spletne strani in organizacijo delavnice o varni hoji v gorah ter sodelovanje na več drugih dogodkih v okviru Planinske zveze in Gorske reševalne zveze Slovenije.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kranjska gora / torek, 4. oktober 2022 / 09:12

Zgornjesav'c, št. 10

Zgornjesav'c, 4. oktober 2022, št. 10

Objavljeno na isti dan


Kronika / torek, 30. december 2008 / 07:00

Kriminal

Prodajalec avtomobilov osumljen goljufanja Medvode - Ljubljanski kriminalisti so zaradi utemeljenega suma storitve devetih kaznivih dejanj poslovnih g...

Zanimivosti / torek, 30. december 2008 / 07:00

Božična torta v Mercatorju

Kranj - V predprazničnih dneh so trgovci še posebej dobro založili prodajne police in na različne načine vabili kupce v svoje prodajalne. Izjemno obiskana sta bila Mercatorjeva c...

Zanimivosti / torek, 30. december 2008 / 07:00

Že šestič postavili zunanje jaslice

Prebačevo - Na Prebačevem (občina Šenčur) so vaščani že šesto leto zapored postavili zunanje jaslice, ob katerih so minuli petek pripravili tudi krajši božično-kulturni program....

Kronika / torek, 30. december 2008 / 07:00

V priporu zaradi kokaina

Kranjski preiskovalni sodnik je 49-letnemu Primorcu zaradi prevoza kokaina odredil pripor.

Zanimivosti / torek, 30. december 2008 / 07:00

Silvestrovanje za najmlajše že danes

V Kranju je živahno že ves december, vrhunec pa bo današnje silvestrovanje za najmlajše in jutrišnje silvestrovanje na prostem z Mambo Kings ter ognjemetom.