Slavje v volilnem štabu zmagovalca nedeljskih volitev Gibanja Svoboda, ki bo v novem sklicu državnega zbora najbrž imel 41 poslancev / Foto: Tina Dokl

Zanesljiva zmaga Gibanja Svoboda

Po neuradnih delnih rezultatih je Gibanje Svoboda na volitvah za državni zbor zbralo 34,5 odstotka glasov in pridobilo 41 poslancev.

Ljubljana – V volilnem štabu Gibanja Svoboda so v nedeljo zvečer odpirali šampanjce zaradi prepričljive zmage na državnozborskih volitvah. Stranko je podprlo kar 34,5 odstotka volivcev, kar ji prinaša 41 poslanskih mest. Sledita ji vladni dvojec SDS s 23,5 odstotka glasov in 27 poslanci ter NSi, ki je zbrala skoraj sedem odstotkov glasov in ima osem poslancev. V državni zbor sta se uvrstili še SD (6,6 odstotka) s sedmimi poslanci in Levica z dobrimi štirimi odstotki glasov (5 poslancev). Njen koordinator Luka Mesec je že v nedeljo zvečer napovedal, da bo izvršni odbor svetu stranke ponudil odstop. Pred parlamentarnim pragom so ostali LMŠ (3,72 odstotka), Povežimo Slovenijo (3,42 odstotka), Resni.ca (2,87 odstotka) in SAB (2,60 odstotka). Hud udarec je doživel DeSUS z le 0,62 odstotka glasov. Več kot odstotek glasov so zbrali še v Nestrankarski ljudski listi gibanja Zdrava družba, Naši prihodnosti in Dobri državi, Piratski stranki Slovenije, Naši deželi, SNS in Vesni – zeleni stranki. Volilni izid lahko spremenijo še glasovi po pošti, ki so jih šteli včeraj, in glasovi iz tujine. Volilna udeležba je bila približno 70-odstotna.

Med novimi poslanci je tudi enajst poslancev, izvoljenih v volilni enoti Kranj, kjer je glasovalo 73,13 odstotka volivcev. Največ glasov so podelili Gibanju Svoboda (32 odstotkov). Kot kaže, so bili za poslance izvoljeni Katarina Štravs, Alma Intihar, Andreja Kert, Sandra Gazinkovski in Borut Sajovic iz Gibanja Svoboda, Branko Grims, Andrej Hoivik in Žan Mahnič iz SDS, Matej Tonin iz NSi ter Ana Černe in Miha Kordiš iz Levice.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Radovljica / sobota, 1. oktober 2022 / 08:37

Ponovni razmislek o turizmu

Svetovni dan turizma, ki ga zaznamujemo 27. septembra, je letos pozival k ponovnemu razmisleku o prihodnosti turistične panoge. Posebna pozornost je bila namenja tudi zaposlenim v turizmu.

Objavljeno na isti dan


Škofja Loka / ponedeljek, 28. september 2015 / 15:52

V Stari Loki sklenili polmilijonsko naložbo

Stara Loka je dobila novo komunalno in cestno infrastrukturo in obnovljeno središče, ob tem pa tudi novo, prebivalcem in pešcem prijaznejšo prometno ureditev tudi v sosednjih naseljih: Binklju, Trnju,...

Kultura / ponedeljek, 28. september 2015 / 15:26

Bogato polje Nejčevih kultur

V Galeriji Mestne hiše in Stebriščni dvorani je na ogled retrospektivna razstava likovnih del Nejča Slaparja ob njegovi sedemdesetletnici.

Gospodarstvo / ponedeljek, 28. september 2015 / 15:25

V Sava Turizmu letos zadovoljni

V Skupini Sava Turizem ocenjujejo, da so letošnji poslovni rezultati rekordni. Bruto dobiček iz poslovanja je zrasel za skoraj četrtino – na 10,7 milijona evrov.

GG Plus / ponedeljek, 28. september 2015 / 15:23

Dobrodelnost na skiroju

Janez Anžič se je julija na skiroju odpravil z domače Senice na Pašman. V 402 kilometrih se je odrinil 98.000-krat. Vodila ga je dobrodelnost. Projekt je po dveh mesecih zaključil s prvim dobrodelnim...

Razvedrilo / ponedeljek, 28. september 2015 / 15:09

Gora, film in pesem

Toni Cahunek je ponovno posnel dokumentarec, Everest si od srede v kranjskem Cineplexxu lahko ogledate v novi filmski različici, Klemen Bunderla pa je predstavil pesem Od tebe stran.