Draga Kepeš in Edin Halačević

Pokal Bleda ostal doma

Blejska restavracija Panorama je prejšnji teden kar dva dneva gostila tradicionalni barmanski dogodek 43. Pokal Bleda – Memorial Avgusta Trampuša, mednarodno tekmovanje barmanov.

Dogodek je potekal v organizaciji Društva barmanov Slovenije (DBS). Pokal Bleda je sicer tradicionalen, pomeni pa tudi strokovno druženje.

Prvi dan so izpeljali državno prvenstvo za letošnje leto, kjer so barmani tekmovali v kategoriji long drink, in pa mednarodno tekmovanje v pripravi long drink koktajlov; naslednji dan pa so se barmani pomerili v kategoriji after dinner oziroma pripravi sladkega ali polsladkega koktajla za po obroku. Glede na situacijo velike udeležbe iz mednarodnih vod niso beležili, smo pa spremljali tekmovanje v pripravi after dinner koktajlov, kjer so poleg Slovencev sodelovali predstavnik sosednje Avstrije in dva Švicarja.

Letos je bil na Pokalu Bleda najboljši Gorenjec, ki se že skoraj trideset let aktivno ukvarja z mešanjem koktajlov, zaposlen pa je v šenčurski restavraciji Cubis, to je Leščan Edin Halačević. Drugi je bil Celjan Anže Šmid, na tretjo stopničko pa je stopil Rok Dobnikar iz gostilne Dobnikar (Katarina nad Ljubljano), ki z družino že nekaj časa živi v Stražišču pri Kranju. Edin Halačević je poimenoval zmagovalni koktajl taino cubana, in ko smo malce raziskali, smo ugotovili, da gre za ljudi, ki so v času Kolumbovih raziskovanj med drugim poseljevali tudi področje, ki danes predstavlja Kubo. V nekaterih ruralnih predelih Kube naj bi se kultura taino in njen jezik ohranila.

Za strokovno delo je bil nagrajen Švicar Adriano Volpe, pokal za najboljše ime koktajla si je prislužil Jožef Fartek mlajši, Aleksandar Stoykov je domov odšel s pokalom za najboljšo dekoracijo, medtem ko je v kategoriji after dinner tretje mesto osvojila soproga Roka Dobnikarja, Tatjana, drugi je bil ponovno Edin Halačević, prva pa Draga Kepeš, ki si je kot slovenska barmanka tudi v svetu že ustvarila ime: pred leti je v Tokiu na svetovnem prvenstvu v mešanju koktajlov ravno tako v kategoriji after dinner koktajlov gladko pometla z vso svetovno konkurenco.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Razvedrilo / nedelja, 9. december 2018 / 13:32

Vadba, koledar in bovling

Najprej so povabili na slavnostno odprtje novih prostorov XBody Slovenija v Kranju, potem predstavili poseben kolesarski koledar, pred nekaj dnevi pa so na bovling v Lesce povabili še Koširjevi.

Objavljeno na isti dan


Kranjska Gora / četrtek, 16. junij 2022 / 17:25

Poletna muzejska noč bo športno-plezalna

Mojstrana – Letošnja Poletna muzejska noč v soboto, 18. junija, bo športno-plezalno obarvana, so sporočili iz Slovenskega planinskega muzeja v Mojstrani. Od 16. do 20. ure boste plezali na plezalne...

Jesenice / četrtek, 16. junij 2022 / 17:24

Dve novi pohodniški poti

V sklopu projekta Pohodniške poti v občini Jesenice so uredili dve novi poti, in sicer Koroška Bela–Malnež in Koroška Bela–Potoki.

Gorje / četrtek, 16. junij 2022 / 17:22

Obravnavali predlog občine

Zgornje Gorje – Gorjanski svetniki so na junijski redni seji obravnavali in po prvem branju sprejeli predlog odloka o pogojih za podelitev koncesije za žičniške naprave na Zatrniku, ki ga je Občina...

Kranjska Gora / četrtek, 16. junij 2022 / 17:20

Festival Goroventure

Mojstrana – V Slovenskem planinskem muzeju v Mojstrani bo od 22. do 26. junija potekal tradicionalni festival Goroventure, in to znova »v živo«. Kot so povedali v muzeju, bodo letos program razširi...

Nasveti / četrtek, 16. junij 2022 / 17:18

Pita in testenine z dimljenim lososom

Za pripravo poletne pite potrebujemo: 1 zavitek listnatega testa (približno 250 g), 200 g skute, 100 sira feta, 1 jajce, 2 stroka česna, 2 žlici olivnega olja, sol in poper, pol žličke suhega origa...