Jutri praznujemo dan upora

Državna slovesnost ob dnevu upora proti okupatorju bo na Mali gori nad Ribnico, s prireditvami bodo praznik zaznamovali tudi v nekaterih gorenjskih krajih.

Kranj, Škofja Loka, Kamnik – Jutri, 27. aprila, v Sloveniji praznujemo dan upora proti okupatorju. Na ta dan se spominjamo 26. aprila 1941, ko so v Ljubljani ustanovili Protiimperialistično fronto, ki se je po nemškem napadu na Sovjetsko zvezo 22. junija 1941 preimenovala v Osvobodilno fronto (OF) slovenskega naroda. OF so ustanovili v hiši književnika Josipa Vidmarja, kjer so se sestali predstavniki nekaj političnih strank in kulturnih delavcev: Komunistične partije, levega krila Sokolov, Krščanskih socialistov in slovenskih kulturnih delavcev. Nastala je deset dni zatem, ko je jugoslovanska vojska v Beogradu podpisala vdajo, in dobrih 14 dni po okupaciji Slovenije.

Državna slovesnost bo potekala danes, na predvečer dneva upora proti okupatorju na Mali gori nad Ribnico ob obeležju TIGR, slavnostni govornik bo predsednik državnega sveta Alojz Kovšca. V Kranju bodo jutri pripravili tradicionalni, že 29. pohod prijateljstva in spomina Udin boršt, ki ga organizirajo Združenje borcev za vrednote NOB Kranj in Krajevni organizaciji borcev za vrednote NOB Duplje in Kokrica ter svet Krajevne skupnosti Kokrica. Pohodniki se bodo po gozdnih cestah, poteh in stezah krajinskega parka Udin boršt podali ob 8. uri, zaključek je predviden ob 12. uri na prireditvenem prostoru pred trgovskim centrom na Kokrici. V kulturnem programu, ki ga bo povezovala Ana Pavlovski, bodo sodelovali Trio bratje Jemc in učenci osnovne šole dr. Franceta Prešerna – podružnice Kokrica pod vodstvom mentorice Brigite Fojkar. Osrednji slavnostni govornik bo župan Mestne občine Kranj Matjaž Rakovec. Prav tako jutri bo slovesnost ob dnevu upora proti okupatorju pripravilo tudi Združenje borcev za vrednote NOB Škofja Loka skupaj z Občino Škofja Loka. Potekala bo ob 17. uri v dvorani Sokolskega doma, osrednji govornik bo Daniel Siter, mladi raziskovalec in doktorand na Almi Mater Europaea – Fakulteti za humanistični študij. Občina Kamnik in Združenje borcev za vrednote NOB Kamnik pa slovesnost ob dnevu upora proti okupatorju pripravljata že danes ob 17. uri v parku Evropa pri Plečnikovi železniški postaji v Kamniku. Slavnostni govornik bo podžupan Bogdan Pogačar, v kulturnem programu pa sodelujejo Mestna godba Kamnik in drugi kulturni ustvarjalci. Ogledati si bo mogoče tudi priložnostno razstavo Dušana Sterleta.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Nasveti / četrtek, 4. oktober 2012 / 07:00

Rastlina, vredna zlata (2)

Zdaj, ko smo že solidni poznavalci zlate rozge in znamo ločiti tri vrste, ki uspevajo na našem koščku zemlje, je na nas le še to, da si jo utrgamo in iz nje pripravimo kakšen zdravilen pripravek. Najp...

Objavljeno na isti dan


Slovenija / petek, 12. februar 2021 / 18:21

Janez Poklukar bo minister za zdravje

Predsednik vlade za novega ministra za zdravje predlaga Janeza Poklukarja iz Zgornjih Gorij, dosedanjega direktorja UKC Ljubljana.

Gorenjska / petek, 12. februar 2021 / 15:29

Na vrsti za cepljenje starejši od osemdeset let

Včeraj in danes tudi po gorenjskih zdravstvenih domovih poteka cepljenje proti covidu-19, na vrsti so še vedno občani, starejši od osemdeset let. Marca bodo sledili starejši od petinsedemdeset let.

Gorenjska / petek, 12. februar 2021 / 15:27

V ponedeljek v šolo vsi osnovnošolci

Vlada je sprostila nekatere ukrepe, v osnovne šole se vračajo vsi učenci, v srednje šole pa dijaki zaključnih letnikov. S ponedeljkom bo ukinjena prepoved prehoda občinskih meja, dovoljeno bo zbiranje...

Gorenjska / petek, 12. februar 2021 / 15:12

Zimo bodo odganjali virtualno

Letos so pustni dogodki zaradi epidemioloških razmer povečini odpovedani, ponekod pa vseeno obljubljajo virtualno izkušnjo pustovanja.

Šport / petek, 12. februar 2021 / 15:10

Podelitev Bloudkovih priznanj danes na spletu

Ljubljana – Danes bodo znani prejemniki Bloudkovih priznanj za leto 2020, najvišjih državnih priznanj na področju športa. Slovesnost v 56. izvedbi bi morala biti na Brdu pri Kranju, zaradi razmer i...