Kako smo volili Gorenjci

V 1. volilni enoti Kranj je Gibanje Svoboda zmagalo v desetih okrajih, medtem ko je v enem okraju – Škofja Loka 2 – največ glasov prejela SDS. Na Gorenjskem druga najvišja volilna udeležba.

Kranj – Tako kot v vseh volilnih enotah je tudi v kranjski prepričljivo zmagalo Gibanje Svoboda z 32 odstotki glasov, SDS je prejel 22,6 odstotka glasov, sledijo NSi (8,43 odstotka), SD (5,3 odstotka), LMŠ (5,26 odstotka) in Levica (4,38 odstotka). Med tri- in štiriodstotno podporo gorenjskih volivcev so prejeli še Resni.ca, Povežimo Slovenijo in SAB. Za zdaj kaže, da bo Gorenjsko v državnem zboru v naslednjem štiriletnem mandatu zastopalo pet poslancev Gibanja Svoboda, trije poslanci SDS, dva poslanca Levice in poslanec NSi.

Gibanje Svoboda je slavilo v desetih od enajstih volilnih okrajev, med njegovimi gorenjskimi kandidati pa je največjo podporo volivcev prejel tržiški župan Borut Sajovic, ki je bil v okraju Tržič izvoljen z več kot 37 odstotki glasov. Katarina Štravs, mestna svetnica v Kranjski Gori, je bila izvoljena v okraju Jesenice, akademska slikarka Alma Intihar se je v državni zbor prebila iz okraja Radovljica 2, kranjski mestni svetnici Andreja Kert in Sandra Gazinkovski pa iz okrajev Kranj 1 in Kranj 2.

Okraj Škofja Loka 2 ostaja SDS-ova trdnjava. Državni sekretar za nacionalno varnost Žan Mahnič, seveda vnovič izvoljen za poslanca, je tam premočno zmagal – prejel je skoraj 35 odstotkov glasov. V parlament odhaja tudi njihov mladi kandidat v okraju Škofja Loka 1, podsekretar v službi vlade za digitalno preobrazbo Andrej Hoivik. Poslanski mandat je v svojem tradicionalnem okraju Kranj 3 ohranil dolgoletni poslanec Branko Grims.

Na listi Levice sta bila po zadnjih podatkih za poslanca izvoljena kranjska mestna svetnica Ana Černe (okraj Kranj 1) in vnovič državni poslanec Miha Kordiš (okraj Škofja Loka 1). V okrajih Kranj 3 in Kamnik so volivci za poslanca izvolili še obrambnega ministra in predsednika NSi Mateja Tonina.

V 1. volilni enoti je na tokratnih volitvah glasovalo 152.562 volivcev oziroma 73,11 odstotka vseh volilnih upravičencev. Množičneje od Gorenjcev so se na volitve podali le Ljubljančani – v volilni enoti Ljubljana Center je namreč glasovalo 73,60 odstotka volivcev. Najvišjo volilno udeležbo so zabeležili v okrajih Škofja Loka 2 (78,49 odstotka), Kranj 3 (78,38 odstotka) in Škofja Loka 1 (75,40 odstotka), najnižjo pa v okrajih Jesenice (63,47 odstotka), Tržič (70,74 odstotka) in Kranj 1 (70,94 odstotka).

Med vidnejšimi kandidati v prvi volilni enoti so po volitvah razočarani predvsem predsednik LMŠ Marjan Šarec, ki je sicer v svojem okraju Kamnik zbral več kot trinajst odstotkov glasov, dosedanja poslanca LMŠ Igor Peček in Eduard Pavlič, predsednica SAB Alenka Bratušek (5,30 odstotka v okrajih Kranj 1 in 2) in ministrica za izobraževanje Simona Kustec (Povežimo Slovenijo).

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

GG Plus / ponedeljek, 4. oktober 2021 / 09:09

Strokovno šolstvo za nove potrebe

V preteklih treh desetletjih so tudi v gorenjskih srednjih šolah izvedli več programskih in organizacijskih sprememb. Šole so sledile potrebam na trgu dela ter poklicnim željam mladih.

Objavljeno na isti dan


Izleti GG / četrtek, 9. november 2017 / 19:23

Stonske ostrige

Oktobra smo se izletniki Gorenjskega glasa s Kompasom tradicionalno odpravili na obiranje mandarin v dolino Neretve. Smo pa letos tridnevni izlet obarvali tudi z okusi Pelješca in Stona.

Zanimivosti / četrtek, 9. november 2017 / 19:17

Predstavitev knjige Vaški obrazi

Kulturno umetniško društvo Pod lipo Adergas je na Večeru poezije predstavilo knjigo Vaški obrazi avtorja prof. Martina Kadivca iz Britofa ter razstavo ilustracij slikarke Marinke Štern iz Srednje vasi...

Zanimivosti / četrtek, 9. november 2017 / 19:17

Otroci so obiskali poklicne gasilce

Gasilci Prostovoljnega gasilskega društva Voklo so na obisk h kranjskim poklicnim gasilcem pospremili otroke iz domače podružnične šole in vrtca.

Gorenjska / četrtek, 9. november 2017 / 19:16

Neprecenljivo krvodajalstvo

Rdeči križ Slovenije, Območno združenje Kranj se je na petkovi prireditvi v Osnovni šoli Naklo že tradicionalno zahvalilo krvodajalcem za to plemenito dejanje. Kolikokrat so darovali in za...

Jesenice / četrtek, 9. november 2017 / 17:51

Kdo krade vrečke za pasje odpadke

Jesenice – Na eni od sej občinskega sveta na Jesenicah je občinska svetnica Branka Stojanović opozorila, da na Blejski Dobravi ni (dovolj) košev za pasje iztrebke in da lastniki psov nimajo kam odl...