Suzana Koncut / Foto: Saša Kovačič (Mladinska knjiga)

Odlikovanje Suzani Koncut

Prevajalka Suzana Koncut je prejela francosko odlikovanje častnica reda umetnosti in leposlovja.

Ljubljana – Sredi prejšnjega tedna je prestižno odlikovanje v imenu francoske ministrice za kulturo prevajalki Suzani Koncut, po rodu Kranjčanki, podelila francoska veleposlanica v Sloveniji Florence Ferrari.

Z odlikovanjem drugega reda – leta 2016 je že prejela odlikovanje prvega čina vitezinja reda umetnosti in leposlovja – je francoska država Suzano Koncut nagradila za njene številne prevode vse zahtevnejših del francoske književnosti, dramatike, humanistike in družboslovja pa tudi stripa. Kot je zapisano v obrazložitvi k odlikovanju, pri tem še posebej poudarjajo dosežke na področju literarnega prevajanja v zadnjih šestih letih.

Pred štirimi leti je postala tudi prva prejemnica Nodiereve nagrade, ki jo je za najboljši prevod iz francoščine ustanovil pri nas delujoči Francoski inštitut, nagrado pa ji je takrat prinesel prevod knjige Kompas Mathiasa Énarda. Že leta 2000 je za vrhunske prevode prejela Sovretovo nagrado, ki jo podeljuje Društvo slovenskih književnih prevajalcev, leta 2020 pa je prejela tudi nagrado Prešernovega sklada za prevode francoskih literarnih in teoretskih besedil zadnjih treh let.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Vodice / ponedeljek, 22. september 2008 / 07:00

Evropska sredstva za kanalizacijo

Vodice - Občina Vodice je bila uspešna na razpisu Evropskega sklada za regionalni razvoj, saj so za gradnjo fekalne in meteorne kanalizacije na Krvavški ulici, Lebarški poti, del...

Objavljeno na isti dan


Kranj / sreda, 12. marec 2008 / 07:00

Sto deset let šolstva na Primskovem

Kranj - Letošnje leto je jubilejno leto šolstva na Primskovem pri Kranju, saj mineva 110 let, kar je prvič zazvonil šolski zvonec. Obenem je to tudi 30. rojstni dan Osnovne šole...

Šport / sreda, 12. marec 2008 / 07:00

Šestkrat prek 200, padec Gruberja

V Planici so danes, v sredo, preizkusili letalnico, najdaljši polet pa je uspel Norvežanu Johanu R. Evensenu.

Kranj / sreda, 12. marec 2008 / 07:00

Uživajo tudi v svetu pod vodo

Društvo za podvodne dejavnosti Kranj je eno najstarejših v Sloveniji, saj letos praznujejo že 35 let delovanja, člani pa so predvsem ljubitelji vode, podvodnega sveta in narave.

Splošno / sreda, 12. marec 2008 / 07:00

Vitamini in minerali

Strokovnjaki danes opozarjajo pred pretirano uporabo vitaminov in mineralov skozi daljši čas, ker lahko takšna raba celo ogroža zdravje ljudi.

Splošno / sreda, 12. marec 2008 / 07:00

Natančno preverite podatke informativnega izračuna

Po novem bodo zavezanci za dohodnino do konca maja prejeli informativni izračun. Če ne bodo odkrili napak, je zgodba z dohodnino za letos zaključena.