Letos brez častnega občana

Ob občinskem prazniku Občine Bohinj bodo plakete prejeli Stanka Zupan, Anica Bajt, Angela Hodnik, Janez Odar, Lovrenc Vojvoda, Gregor Skoberne in Nogometni klub Bohinj.

Bohinjska Bistrica – V Občini Bohinj ob občinskem prazniku, ki ga obeležujejo na obletnico prvega vzpona na Triglav pred 237 leti, podeljujejo tudi občinska priznanja. Tudi letos je bilo predlogov veliko, komisija za mandatna vprašanja, volitve in imenovanja pa je med njimi izbrala dobitnice in dobitnike treh zlatih, dveh srebrnih in dveh bronastih plaket. Zlato plaketo bodo prejele gledališki igralki Stanka Zupan in Anica Bajt ter slikarka in stoletnica Angela Hodnik, srebrno plaketo dolgoletni gasilec Janez Odar ter dolgoletni predsednik planinskega društva Bohinjska Bistrica Lovrenc Vojvoda, bronasto plaketo pa fotograf Gregor Skoberne in Nogometni klub Bohinj. Priznanja bodo prejeli 26. avgusta na osrednji prireditvi ob občinskem prazniku.

Stanka Zupan se je gledališkemu odru in ljubiteljski kulturi zapisala že pred šestdesetimi leti z vlogo Julije v predstavi Romeo in Julija, vseh njenih drugih nastopov, recitacij, recitalov, povezovanj se ne da prešteti, vrsto let pa je opravljala vodstvene funkcije v gledališču. Anica Bajt je na odrske deske prvič stopila leta 1954, na njih pa je ostala vse do leta 2011, ko je zaigrala mamo v Cankarjevih Hlapcih. Bajtova je tudi dobitnica priznanj Javnega sklada za ljubiteljsko kulturo (JSKD) za delo v ljubiteljski kulturi, kjer je opravljala tudi vodstvene funkcije v DPD Svoboda Tomaž Godec. Še vedno z recitali nastopa na številnih prireditvah v Bohinju.

Tretja dobitnica zlate plakete, stoletna Angela Hodnik, je poznana kot slikarka, prepoznavna po bohinjskih krajinah, opravila pa je tudi pomembno vlogo kot varuhinja in promotorka slikarskih in fotografskih stvaritev brata Valentina Hodnika, slikarja bohinjskih gora. Izkazala pa se je tudi kot avtorica, in sicer s knjigo Hude so res vojské, v kateri osvetljuje življenje fužinarjev v prvi svetovni vojni.

Srebrno plaketo bosta prejela Janez Odar, gasilec in gonilna sila pri gradnji novega gasilskega doma in požarnega bazena na Bitnjah in aktivni član krajevne skupnosti Bohinjska Bistrica, ter Lovrenc Vojvoda, ki je v svojem mandatu predsednika Planinskega društva Bohinjska Bistrica leta 2006 uspešno izpeljal ponovno postavitev prve koče slovenskega planinskega društva – Orožnove koče na planini za Liscem. Bronasto plaketo bosta dobila študent agronomije in izvrsten fotograf Gregor Skoberne, katerega dosežki v fotografskem svetu so dokazani tudi že z večjim številom priznanj in objav, ter Nogometni klub Bohinj, ki praznuje 60-letnico delovanja.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gospodarstvo / petek, 9. december 2011 / 07:00

Atotech z odprto potjo v prihodnost

Podjetje Atotech Slovenija je slovesno odprlo razširjene proizvodno-skladiščne obrate v Podnartu. Investicija v višini 4,88 milijona evrov ponuja možnosti za hitrejši razvoj.

Objavljeno na isti dan


Medvode / ponedeljek, 17. avgust 2015 / 14:03

Osnovna šola v Preski bo imela nov prizidek

Medvode – Pri Osnovni šoli Preska začenjajo z gradnjo prizidka, v katerem bo jedilnica. Postavljen bo pritlični montažni objekt velikosti petdeset kvadratnih metrov, s čimer bodo rešili problematik...

Gospodarstvo / ponedeljek, 17. avgust 2015 / 14:02

Hit »hitri zmenki« z delodajalci

Gorenjska je regija z najnižjo stopnjo registrirane brezposelnosti, število brezposelnih oseb pa je najnižje v zadnjih treh letih. Tudi po zaslugi »hitrih zmenkov« z delodajalci ...

Bohinj / ponedeljek, 17. avgust 2015 / 13:52

Letos brez častnega občana

Ob občinskem prazniku Občine Bohinj bodo plakete prejeli Stanka Zupan, Anica Bajt, Angela Hodnik, Janez Odar, Lovrenc Vojvoda, Gregor Skoberne in Nogometni klub Bohinj.

Bled / ponedeljek, 17. avgust 2015 / 13:36

Letos najlepša Kumerdejeva ulica

Bled – Ob zaključku akcije Moja dežela – lepa in gostoljubna je v soboto, 8. avgusta, Turistično društvo (TD) Bled razglasilo tudi najlepšo ulico na Bledu za leto 2015. To priznanje je prejela Kume...

Jesenice / ponedeljek, 17. avgust 2015 / 13:33

Bolnišnica ob polletju pozitivno

V Splošni bolnišnici Jesenice so ob polletju poslovali pozitivno v višini 49 tisoč evrov.