Direktor Komunale Kranj Matjaž Berčon / Foto: Tina Dokl

Odpadki se bodo podražili

V Komunali Kranj zaradi rasti stroškov, zlasti cen energentov, napovedujejo podražitev cen storitve ravnanja z odpadki. Komunalno blato po novem odvažajo v Avstrijo.

Kranj – Komunala Kranj bo občinam Kranj, Šenčur, Naklo, Preddvor in Jezersko, v katerih izvaja storitve ravnanja z odpadki, zaradi rasti stroškov v kratkem predlagala podražitev teh storitev za gospodinjstva za od deset do petnajst odstotkov, je na sredini novinarski konferenci napovedal direktor javnega podjetja Matjaž Berčon. Cene na položnicah bi se za povprečno gospodinjstvo povišale za okoli dva evra, je razložil. »Če bi sledili uredbi o metodologiji za oblikovanje cen, bi morala podražitev znašati deset evrov, a se bomo odpovedali kritju lanske izgube s področja obdelave odpadkov in svojemu donosu. Gledamo, da pokrijemo stroškovno ceno,« je dejal. Cene oskrbe z vodo in čiščenja odpadnih voda, ki so jih popravili v zadnjih dveh letih, se še nekaj let ne bodo spreminjale, medtem ko se je cena storitev ravnanja z odpadki nazad­nje spremenila leta 2016, je povedal.

Berčon je razložil, da se bodo Komunali Kranj podražili predvsem stroški elek­trike, predvidoma za štirikrat oziroma za 320 tisoč evrov na letni ravni, in pogonskih goriv za 162 tisoč evrov letno, kar bo močno vplivalo na poslovanje v letu 2022. Kaže namreč, da bodo namesto načrtovanega dobička v višini 174 tisoč evrov (ob 23,5 milijona evrov prihodkov), kot so načrtovali novembra lani, do konca leta pridelali 267 tisoč evrov izgube. Zaradi tega že prej načrtovane 300 tisoč evrov visoke izgube na področju odpadkov ne bodo mogli več pokriti s pozitivnim poslovanjem v ostalih sektorjih. Če občine podražitve ne bodo potrdile, bodo prisiljeni izvesti radikalne reze v višini 250 tisoč evrov, je pojasnil Berčon.

Letošnjo izgubo bi sicer lahko pokrili tudi z lanskim dobičkom, ki je zaradi polmilijonskega poračuna preteklih izgub izjemoma znašal 800 tisoč evrov, če se skupščina odloči za spremembo poslovnega načrta. A po Berčonovih besedah bi bila to kratkoročna rešitev.

V Komunali Kranj so sicer pred kratkim rešili težavo z odvozom bioloških odpadkov in komunalnega blata. Podpisali so namreč novi dveletni pogodbi. Komunalno blato novi prevzemnik odvaža v Avstrijo po ceni 138 evrov na tono, kar je precej ceneje od lanskih 189 evrov in 204 evrov pred dvema letoma. Zaradi ugodnega cenovnega trenda so se odpovedali investiciji v lastno sušilnico blata, še zlasti ob napovedi, da bodo sušilnico in sežigalnico do leta 2030 zgradili v Ljubljani, za katero so že podpisali pismo o nameri. Kuhinjskih odpadkov pa ne bodo več odvažali na Vrhniko, kjer prevzemnik znižuje obseg poslovanja, temveč na Hrvaško. »Zgodilo pa se nam je to, kar se nam je pred dvema letoma in pol zgodilo pri odpadnem blatu: cena se je skoraj podvojila,« je pojasnil Berčon.

Razvojni projekti, kot je zaokroževanje vseh dejavnosti na območju Zarice, kljub vsemu potekajo nemoteno naprej. Kot je dejal Berčon, je pripravljalne aktivnosti treba nadaljevati, da bodo po koncu morebitne krize projekti pripravljeni na izvedbo. Kmalu bodo tako oddali vlogo za gradbeno dovoljenje za parkirišče, do poletja pa tudi za novo upravno zgradbo. Na aktualni razpis za sofinanciranje projektov digitalizacije, na razpolago je 70 milijonov evrov, pa se ne morejo prijaviti, dokler država ne spremeni »zmedenih pogojev«, je razložil.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kultura / sobota, 22. september 2012 / 07:00

Med dvanajsterico najboljših

Med dvanajsterico bobnarjev, ki se bodo to soboto in nedeljo pomerili na prestižnem glasbenem tekmovanju Thelonious Monk Competition v Washingtonu, je tudi Kristijan Krajnčan iz Seničnega.

Objavljeno na isti dan


Zanimivosti / nedelja, 1. junij 2008 / 07:00

Otroške roke tkejo vezi

Kranjski vrtci so v Mestni hiši pripravili razstavo ob zaključku projekta Slovensko ljudsko izročilo.

Splošno / nedelja, 1. junij 2008 / 07:00

Spoštovane občanke in občani!

Predzadnji majski konec tedna smo z nogometaši veterani Športnega društva Kranjska Gora obiskali pobrateno občino Santa Marinella v Italiji.

Splošno / nedelja, 1. junij 2008 / 07:00

Kranjska Gora gostila ministre, pristojne za invalide

V dvorani Vitranc je bilo 22. in 23. maja neformalno srečanje ministrov, pristojnih za invalide, in konferenca z naslovom »Konvencija o pravicah invalidov – črka na papirju in/ali realnost?«, ki...

Kranjska Gora / nedelja, 1. junij 2008 / 07:00

Kratke novice

Nov most pri Mojstrani Most čez Savo Dolinko ob magistralni cesti Jesenice-Kranjska Gora na cestnem odcepu za Mojstrano je od začetka maja spet o...

Splošno / nedelja, 1. junij 2008 / 07:00

Za korist tistih, ki v Dolini živijo

Dr. Janez Mlinar je občinski svetnik na listi Nove Slovenije - krščanske ljudske stranke.