Slabša kreditna sposobnost družin

Zaradi višjega zneska za vzdrževanega družinskega člana se je kreditna sposobnost družin z otroki še poslabšala, opozarjajo v Združenju bank Slovenije.

Ljubljana – V skladu z zakonodajo se je s 1. aprilom znesek za vzdrževanega družinskega člana povečal z 237,29 na 248,92 evra, kar pa je zaradi makrobonitetnih omejitev kreditiranja prebivalstva še poslabšalo kreditno sposobnost družin z otroki.

Kot opozarjajo na Združenju bank Slovenije, mora zaradi ukrepa, ki ga je novembra 2019 sprejela Banka Slovenije, potrošniku po poplačilu mesečnih kreditnih obveznosti ostati najmanj znesek v višini 76 odstotkov minimalne bruto plače. »Če potrošnik preživlja družinskega člana ali drugo osebo, ki jo mora preživljati po zakonu, mu mora ostati tudi znesek v višini prejemka, določenega za osebo, ki jo preživlja, po merilih, ki jih določa zakon, ki ureja socialnovarstvene prejemke za dodelitev denarne socialne pomoči. V praksi to pomeni, da se je potrošnikom, ki preživljajo otroke, že drugič letos znižala kreditna sposobnost,« pravijo v Združenju bank Slovenije, pri čemer dodajajo, da se je kreditna sposobnost znižala že januarja, ko se je minimalna plača zvišala za 4,9 odstotka.

Na ZBS, kjer že vse od uveljavitve nasprotujejo ukrepu Banke Slovenije, so pripravili tudi več primerov izračunov poslabšanja kreditne sposobnosti ob dvigu minimalne plače. Maksimalna kreditna sposobnost posameznika brez otrok in s kreditom z ročnostjo odplačevanja 15 let je pred dvigom minimalne plače znašala 68 tisoč evrov, po dvigu pa 62 tisoč evrov.

V primeru para z dvema povprečnima plačama se je kreditna sposobnost poslabšala za 12 tisoč evrov, v primeru para z dvema otrokoma in ob upoštevanju še vpliva višjega dodatka za vzdrževanega družinskega člana pa se je kreditna sposobnost za kredit z dobo odplačevanja 15 let v primeru fiksne obrestne mere poslabšala za dodatnih 3.700 evrov, v primeru variabilne obrestne mere pa še za približno petdeset evrov več.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gorje / četrtek, 22. september 2016 / 12:39

Ubrano lovili skupni ritem

V Gorjah je pretekli konec tedna potekal Linera fest, drugi mednarodni festival plesa v vrsti, ki se ga je udeležilo okrog 150 plesalcev iz Slovenije in tujine.

Objavljeno na isti dan


Radovljica / sreda, 20. april 2022 / 17:36

Festival čokolade se vrača v mesto

Dvodnevno dogajanje bo zgoščeno v radovljiškem Grajskem parku, v mestnem jedru bo na voljo razširjena ponudba radovljiške kulinarike, odprta bodo tudi vrata muzejev, delavnic in galerij.

Kranjska Gora / sreda, 20. april 2022 / 17:35

Odprli bodo razstavo Vse arcnije z rož narjene

Kranjska Gora – Gornjesavski muzej Jesenice in Razvojna agencija Zgornje Gorenjske vabita na odprtje občasne razstave in muzejski večer v Liznjekovo domačijo v Kranjski Gori v petek, 22. aprila, ob...

Cerklje na Gorenjskem / sreda, 20. april 2022 / 17:34

V Cerkljah bodo čistili v soboto

Cerklje – Čistilna akcija, ki je bila v občini Cerklje predvidena že v začetku aprila, je bila zaradi slabega vremena prestavljena in bo tako potekala to soboto med 9. in 13. uro. Vse informacije o...

Zanimivosti / sreda, 20. april 2022 / 17:34

Zbirajo očala za manj razvite

Začela se je deseta akcija zbiranja rabljenih korekcijskih očal za slabovidne v manj razvitih državah.

Razvedrilo / sreda, 20. april 2022 / 17:34

Bila je drugi od desetih otrok

Angela Verčič, stanovalka Doma upokojencev Kranj, je marca letos praznovala stoti rojstni dan. V domu so častitljivi starosti nazdravili sredi aprila. Njena rodna vas je Leskovica pod Blegošem v Polja...