Okoljevarstveno dovoljenje na odlagališču predvideva ureditev odvodnjavanja, ozelenitev in postavitev ograje.

Čakajo na pravnomočnost

Po izdanem okoljevarstvenem dovoljenju za zapiranje odlagališča v Suhadolah se v Komendi nadejajo, da bodo kmalu lahko začeli sanacijo.

Komenda – V občini Komenda se že pripravljajo na zapiranje odlagališča inertnih odpadkov. Kot je znano, je ministrstvo za okolje in prostor izdalo okoljevarstveno dovoljenje, ki predvideva zapiranje s prekrivanjem, za kar so si v Komendi ves čas prizadevali, saj gre za bistveno cenejšo možnost, kot je odvoz odpadkov, ki bi po pridobljenih ocenah stal več kot deset milijonov evrov.

Oba preostala lastnika zemljišč na območju nekdanjega odlagališča sta se na izdano okoljevarstveno dovoljenje pritožila. Kot je na zadnji seji občinskega sveta povedala direktorica občinske uprave Majda Ravnikar, lastnika vztrajata, da se odpadki z odlagališča odpeljejo, kar bi jima omogočilo takojšnjo gradnjo, ki po zdaj predvideni rešitvi ni mogoča, saj okoljevarstveno dovoljenje predvideva izvajanje desetletnega monitoringa in s tem tudi moratorija na posege v zemljišče. Občina je sicer lastnikoma ponudila tudi možnost zavezujoče ponudbe za odkup zemljišč oz. da sama kjerkoli v Sloveniji najdeta nadomestna zemljišča, ki bi jih občina nato odkupila in nato menjala z zemljišči na odlagališču, a na nobeno možnosti nista pristala. Kot je sicer povedala Ravnikarjeva, pričakujejo, da bo ministrstvo do konca meseca odločilo o pritožbah in bo nato okoljevarstveno dovoljenje postalo izvršljivo.

To bi občini omogočilo sanacijo odlagališča, ki poleg monitoringa predvideva ureditev odvodnjavanja in ozelenitev ter postavitev dvometrske ograje, ki bo varovala območje. Po zdaj pridobljenih ponudbah bi takšna sanacija stala okoli 320 tisoč evrov in bi bila lahko izvedena še letos.

Na vprašanje svetnikov, ali bi sanirano odlagališče vseeno lahko na neki način uporabili, denimo za postavitev sončne elektrarne, na občinski upravi odgovarjajo, da se tudi na ministrstvu za okolje in prostor nagibajo k temu, da bi v takšnih primerih uzakonili to možnost. Občina pa bi s sredstvi za najemnino lahko financirala stroške monitoringa.

V Komendi sicer še vedno pričakujejo dobrih 2,8 milijona evrov zaseženih sredstev. Kot je dejala direktorica komendske občinske uprave, jih je Finančna uprava po deblokadi računa že nakazala inšpektoratu, ta pa jih po njihovem mnenju nezakonito zadržuje, zato je občina konec marca vložila nasprotno izvršbo zoper vračilo sredstev in izplačilo zamudnih obresti.

Za pojasnilo smo poprosili tudi ministrstvo za okolje in prostor, s katerega so sporočili, da je bilo v ponovnem odločanju občini sicer ugodeno glede ustavitve finančne izvršbe, medtem ko je bila zahteva za vrnitev sredstev zavrnjena. »Inšpektorat za okolje in prostor ugotavlja, da pogoji za vračilo izterjanih sredstev upravljavcu odlagališča niso izpolnjeni, saj inšpekcijska odločba ni izvršena, prav tako pa okoljevarstveno dovoljenje za čas zapiranja odlagališča inertnih odpadkov Suhadole in po njegovem zaprtju, ki je bilo izdano 28. 2. 2022 še ni pravnomočno,« so pojasnili in dodali, da bo inšpektorica po tem, ko je že prejela izjavo občine o izjasnitvi o ugotovitvah v postopku, ponovno odločila v postopku izdaje sklepa o založitvi sredstev.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Zanimivosti / sobota, 1. oktober 2011 / 07:00

Srečanje gorenjskih turističnih delavcev

Cerklje - V soboto, 1. oktobra, bo Občina Cerklje skupaj z Gorenjsko turistično zvezo organizirala že 41. Srečanje gorenjskih turističnih delavcev. Srečanje se bo začelo ob 16. u...

Objavljeno na isti dan


Splošno / sreda, 18. junij 2008 / 07:00

Peugeot RC Z bo resničen

Peugeot je najavil serijsko proizvodnjo konceptnega avtomobila RC Z, ki bo del strategije za načrtovano okrepitev prodajne ponudbe.

Splošno / sreda, 18. junij 2008 / 07:00

Fiat najmanj obremenjuje okolje

Znamka Fiat je med desetimi največjimi evropskimi proizvajalci avtomobilov pri svojih modelih, prodanih v letu 2007, zabeležila najnižjo povprečno emisijo ogljikovega dioksida in sicer 137,3 grama na...

Splošno / sreda, 18. junij 2008 / 07:00

Prvi bokserski dizel na svetu

Japonski Subaru, ki že dolga leta vztraja pri simetričnem štirikolesnem pogonu in bencinskih bokserskih motorjih, je prvič v svoji zgodovini predstavil dizelski motor.

Splošno / sreda, 18. junij 2008 / 07:00

Audi Q5 pripravljen na naskok

Nemški Audi bo ob koncu poletja oziroma v začetku jeseni poslal na ceste svoj drugi model v razredu športnih terencev.

Splošno / sreda, 18. junij 2008 / 07:00

Dolgoletna zgodba o uspehu

Šestdeset uspešnih let Porschejevih športnih štirikolesnikov, ki so z velikimi črkami zaznamovali avtomobilsko zgodovino.