Angela Verčič je praznovala stoti rojstni dan. Poleg tega, da je slavljenki voščil tudi kranjski župan Matjaž Rakovec, brez torte ob tako častitljivi obletnici rojstva tudi ni šlo. / Foto: Primož Pičulin

Bila je drugi od desetih otrok

Angela Verčič, stanovalka Doma upokojencev Kranj, je marca letos praznovala stoti rojstni dan. V domu so častitljivi starosti nazdravili sredi aprila. Njena rodna vas je Leskovica pod Blegošem v Poljanski dolini.

Slavljenka se je rodila 27. marca 1922 kot druga od desetih otrok, se začne zapis o njeni življenjski zgodbi. Ker sta tako prvi kot predzadnji otrok doma umrla, še preden sta dopolnila eno leto starosti, je veljala za najstarejšo med osmimi brati in sestrami, od katerih jih je danes živih še pet.

Oče Anton je bil zaposlen kot gozdni delavec, hkrati pa je bil tudi »mežnar« v domači fari. Tako je družina živela v mežnariji, majhni hiši poleg župnišča, ki je bila v lasti cerkve. Angela oziroma največkrat Angelca je veliko pomagala v cerkvi, jo čistila in skrbela za rože. Bila je tudi članica Marijine družbe.

Kot najstarejši otrok je imela posebno in pomembno vlogo v družini: ko so starši delali na polju ali ko je oče oglaril na Blegošu, je pazila na svoje mlajše brate in sestre. »Časi so bili zelo trdi, hrane pa v visokogorski vasici bolj malo,« pripoveduje zapis o slavljenki. »Zato so Angelco že pri šestih letih dali za pestrno h kmetu na Dovje pri Mojstrani. Ves čas te odsotnosti je zelo žalovala za domom, zato so jo starši po letu dni vso shirano in bolno vzeli nazaj domov. Nato je dninila pri bližnjem kmetu.« Ko je prišla vojna, je šla za gospodinjsko pomočnico k družini Erpič v Čirče pri Kranju, zadnji dve leti vojne pa je bila dekla pri enem od velikih kmetov v Gorici pri Radovljici.

Leta 1943 so Nemci v njeni rodni vasi požgali mežnarijo, a po vojni so bratje in sestra Kati v neposredni bližini stare mežnarije zgradili novo hišo, ki stoji še danes. V tem času se je Angelca vrnila domov, a kmalu odšla v Škofjo Loko. Zaposlila se je v delavski menzi kot kuhinjska pomočnica. Stanovala je pri kmetu na Spodnjem trgu (pri Krašovcu), ki ji je v zameno za delo na polju nudil prenočišče in hrano.

Med letoma 1954 in 1959 je bila v dijaškem domu v Škofji Loki, konec petdesetih let prejšnjega stoletja pa je dobila delo v kranjski Iskri, kjer je delala za tekočim trakom in tu tudi dočakala upokojitev. Po upokojitvi si je nasproti vojašnice v Kranju najela vrt, kjer je gojila zelenjavo. Vrt je bil njeno veliko veselje in ljubezen.

Angelca se ni nikoli poročila in nima otrok, še pravi zapis. »Ker pa so se vsi bratje in sestre s svojimi družinami konec tedna redno srečevali v rodni Leskovici na obiskih pri očetu, ki je bil do smrti 'glava družine' in je doživel lepo starost, ji družbe nikoli ni manjkalo.« Spomnijo se, da so bila to vedno bučna in vesela srečanja. Vsakič pa je bil velik dogodek, ko je na obisk prišla sestra Marija, ki si je dom ustvarila »čez lužo«. Tja je odšla leta 1954 in ostala dobrih 55 let.

Izvemo še, da je bila Angela Verčič včasih trmasta in svojeglava, a je s svojim humorjem znala nasmejati okolico do solz. Blizu ji je tudi poezija in še danes zna na pamet mnoge pesmi, ki se jih je naučila v osnovni šoli. Ker je bila varčna in sila skromna, si je sčasoma kupila stanovanjce na Nazorjevi ulici v Kranju, v katerem je živela vse do odhoda v dom starejših v Kranju. Takrat je imela 89 let. Samostojno življenje v najvišjem nadstropju bloka brez dvigala kljub pomoči svojcev namreč ni bilo več mogoče. V domu se je kljub prvotnim pomislekom zelo lepo vživela. Da pa je dosegla tako visoko starost, ima verjetno zasluge tudi njena vera. Ta namreč že vseskozi predstavlja pomemben del njenega življenja.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Nasveti / četrtek, 4. oktober 2012 / 07:00

V troje

Ena tema me muči zadnje dni. Pravzaprav je neka akcija, ki mi ni čisto jasna in ne gre za nizke cene v kakem supermarketu. Gre za enomesečno akcijo spodbujanja kolesarjenja na delo v trojkah, ki...

Objavljeno na isti dan


Prosti čas / torek, 15. februar 2011 / 07:00

Skuštrana Urška in Valentin

To ni bila prva modna revija Skuštrane Urške, se je pa Ula odločila, da bo tokrat vpletla v pričeske letne čase. Življenje, ljubezen in Vlado Kreslin pa so v soboto nastopili v Kranju.

Prosti čas / torek, 15. februar 2011 / 07:00

Največ nominacij za Kraljev govor

Zgodovinska drama Kraljev govor je film, ki ima kar dvanajst nominacij za oskarja, dobil je tudi bafto, Colin Firth pa je dobil zlati globus za vlogo kralja Jurija VI. Film je posnet po resnični zgodb...

Prosti čas / torek, 15. februar 2011 / 07:00

Moja neprava žena

V filmu lepotni kirurg Danny ljubimka s precej mlajšo učiteljico in svojo pomočnico prosi, naj se izdaja za njegovo ženo, od katere naj bi se v kratkem ločil. Ker pa ima laž kratke noge, mu stvari uid...

Zanimivosti / torek, 15. februar 2011 / 07:00

Feri Lainšček med gimnazijci

Na Gimnaziji ESIC Kranj so gostili Ferija Lainščka, avtorja letošnjega maturitetnega romana Ločil bom peno od valov.

Kamnik / torek, 15. februar 2011 / 07:00

Priznanje za kulturno-zgodovinsko društvo

Kamnik - Člani Kulturno-zgodovinskega društva Triglav iz Kamnika, ki združuje posameznike iz različnih krajev Slovenije, so pred kratkim na Predrovem pri Braniku na pobudo tamkaj...