Dušan Hren v pogovoru s podpredsednico KUD Jaka Rabič Dovje - Mojstrana Uršo Oblak / Foto: Gorazd Kavčič

Razstavo odprli s filmom

Jubilejno razstavo članic skupine za ročna dela pri KUD Jaka Rabič Dovje - Mojstrana so obogatili z obiskom režiserja Dušana Hrena, ki je leta 1963 na Dovjem z ekipo posnel film Stara gorenjska ohcet.

Dovje – Članice skupine za ročna dela pri KUD Jaka Rabič Dovje - Mojstrana so v Aljaževem prosvetnem domu na Dovjem minuli konec tedna pripravile tradicionalno razstavo ročnih del. Izdelke so razstavljale Helena Kramar, ki ji čestitajo ob življenjskem jubileju, in druge članice skupine za ročna dela, ki letos praznuje 40-letnico. Na odprtju je bila na ogled Stara gorenjska ohcet v Mojstrani in na Dovjem, leta 1963 posnet film, ki ga je režiral Dušan Hren, legendarni režiser, urednik in ustvarjalec, ki se je leta 1956 zaposlil na Radiu Ljubljana, njegova velika ljubezen pa je televizija, kjer je začel delati leta 1958 in bil eden njenih pionirjev.

V 22 minut dolgem filmu Stara gorenjska ohcet se vse vrti okrog mladega para, predvsem neveste, ki jo je odigrala Manca Ivanovič, ki je bila skupaj z režiserjem tudi gostja Dovškega odra. Leta 1963 se je že pojavila barvna televizija, in kot je povedal Dušan Hren, so prvi posnetki, ki so jih naredili v barvah, z Avseniki, za kar pa tedaj Televizija Ljubljana ni imela posluha. Tudi film Stara gorenjska ohcet, v katerem poje prva zasedba Slovenskega okteta, so posneli še 'privat'. »Spomnim se večerov Slovenskega okteta, ki je fantastično pel, in naše zanesenosti, da nam ni bilo žal dati en 'sold' še zraven, namesto da bi kaj dobili, zato da smo film lahko spravili skupaj,« se spominja Hren. »Snemali smo jeseni in vas Dovje je živela s tem filmom. Tudi večere smo sijajno izkoristili, najlepši trenutki pa so bili, ko je Slovenski oktet zapel v gostilni. Tisti čas je bilo vse v veselem tonu snemanja.« Film so prvič predvajali v Mojstrani, med lokacijami snemanja sta bila še Blejski otok in cerkev v Crngrobu. V filmu so nastopili dovški folklorniki in Dušan Hren je privolil, da si domačini film lahko presnamejo s ključka, ga pogledajo še kdaj in v njem morda na lojtrniku, ganku ali kmečkem dvorišču prepoznajo svoje starše, stare starše, mogoče sami sebe. Tokrat sta prireditev z venčkom gorenjskih plesov popestrila harmonikar Jaka Kern in Folklorna skupina Juliana KŠD Hrušica.

Zanimanje je vzbudila tudi razstava ročnih del, njen pomembni del so bila izbrana dela članice skupine za ročna dela Helene Kramar, ki je pred nedavnim praznovala devetdeseti rojstni dan. In kot povedo, je najbolje poznala značilnosti domačega vezenja v kraju. Določene prte je posvetila dovški cerkvi svetega Mihaela, dva prta z motivom gorenjskega nageljna je naredila za KUD ... »Mama je uživala v vezenju. Če je videla kakšno lepo fotografijo, npr. telohov, je po fotografiji vezla slikarski vbod, tega je še posebej rada uporabljala. Precej njenih izdelkov je narejenih s senčnim vbodom, leta nazaj je tudi vozlala, tkala na statve ...« se spominja Helenina hčerka Alenka, mami, ki zdaj stanuje v domu Viharnik, bodo pokazali posnetek razstave in filma. Poleg Helene Kramar sta v štiridesetih letih delovanja skupine za ročna dela vse od začetka redno razstavljali Danica Smolej in Ivana Fenz, ki jo kličejo Jana. Vse tri in mnoge njihove sodelavke so v preteklosti in letos prejele priznanja Javnega sklada za kulturne dejavnosti. V štiridesetih letih letih je bilo več kot sedemdeset članic in več kot šestdeset otrok, ki so se učili veščin klekljanja pri učiteljici Jani.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Radovljica / ponedeljek, 4. oktober 2010 / 07:00

Darja Radić med gospodarstveniki

Ministrica za gospodarstvo ter podpredsednica stranke Zares Darja Radić se je v začetku minulega tedna na povabilo županskega kandidata Cirila Globočnika in občinskega odbora stranke Zares srečala z g...

Objavljeno na isti dan


GG Plus / četrtek, 7. junij 2012 / 07:00

Varčevanje ne bo prizadelo zavarovanja

Država bo letos za zavarovanje kmetijske pridelave in ribištva namenila približno enak znesek kot lani.

GG Plus / četrtek, 7. junij 2012 / 07:00

Dobra tehnična zaščita odvrača vlomilce

Policija svetuje, da svoje stanovanje pred odhodom na dopust naredite storilcem nedosegljive in da objekt ne daje videz "zapuščenega".

Šport / četrtek, 7. junij 2012 / 07:00

Na kaj ne smete pozabiti pred Franjo?

Kolesarski maraton Franja BTC City, Musseuew Classic je vsako leto vrhunec sezone med rekreativnimi kolesarji.

Zanimivosti / četrtek, 7. junij 2012 / 07:00

Želijo si dom za starejše

Društvo upokojencev Žirovnica je pred kratkim praznovalo šestdeseto obletnico delovanja.

Zanimivosti / četrtek, 7. junij 2012 / 07:00

Kolo privlačno za upokojence

Šenčur - Letošnje kolesarsko srečanje gorenjskih upokojencev so organizirali v Šenčurju. Tam se je minuli petek zbralo 77 kolesark in kolesarjev iz desetih društev. Dobrodošlico sta j...