Janez Plestenjak ob svojih risbah

Škofjeloški pasijon v risbi Janeza Plestenjaka

Crngrob – Na dan Marijinega oznanjenja je v romarski cerkvi v Crngrobu, posvečeni prav temu prazniku, potekal še en izmed dogodkov v okviru Dnevov Škofjeloškega pasijona. Ob 16. uri je slovesno mašo s posvetitvijo Mariji daroval duhovni pomočnik v Župniji Stara Loka Jože Dolenc, na obnovljene baročne orgle pa je igral organist Gregor Voje. Po maši je v prvem nadstropju crngrobskega zvonika v galeriji Crngrobsk turn potekalo odprtje likovne razstave z naslovom Škofjeloški pasijon v risbi Janeza Plestenjaka. Risbe je avtor izdeloval v živo med uprizoritvami pasijona od leta 1999 dalje. Je namreč eden izmed redkih umetnikov, ki z grafitnim svinčnikom ali ogljem na papirju spremlja kulturne prireditve, predvsem koncerte. Znanja, ki jih je osvojil med študijem veterine in slikarstva v Ljubljani, s pridom uporablja pri upodabljanju ljudi in živali v gibanju in različnih pozah. Živali so njegov najljubši motiv, z risbami na to temo je opremil več knjig. Svoja dela razstavlja na samostojnih in skupinskih likovnih razstavah. Je član Združenja umetnikov Škofja Loka in sodnik Mednarodne kinološke zveze.

Razstava je na ogled ob nedeljah v velikonočnem času med 15. in 17. uro ali po predhodnem dogovoru z Urško Florjančič na telefonski številki 031 261 813 ali elektronskem naslovu urska.florjancic@telemach.net. Razstava ima tudi dobrodelno noto, saj je avtor pripravljen izdelati kvalitetne fotografske kopije s podpisom. Od kupcev pričakuje, da za sliko donirajo vsaj 50 evrov Slovenski karitas za pomoči potrebnim Ukrajincem.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Tržič / torek, 22. september 2015 / 12:59

V Tržiču prenovili Paviljon NOB

Paviljon NOB v Tržiču je v prenovljeni podobi v torek ponovno odprl svoja vrata.

Objavljeno na isti dan


Prosti čas / ponedeljek, 11. avgust 2008 / 07:00

Srečanje ljudskih pevcev in godcev

Prejšnjo nedeljo so pri Sv. Ožboltu nad Škofjo Loko semanji dan že tradicionalno združili s Srečanjem ljudskih pevcev in godcev, ki je bilo tokrat že dvanajsto po vrsti.

Prosti čas / ponedeljek, 11. avgust 2008 / 07:00

Na Kmetiji zadnje priprave pred snemanjem

Na Mrzlem vrhu nad Žirmi v teh dneh potekajo še zadnje priprave pred začetkom snemanja nove sezone resničnostnega šova Kmetija.

Prosti čas / ponedeljek, 11. avgust 2008 / 07:00

Eva Moškon odslej v E.V.A.

Evo Moškon smo v zadnjem času na glasbenih odrih lahko zasledili z novo zasedbo in precej drugačnim repertoarjem kot v preteklosti.

Zanimivosti / ponedeljek, 11. avgust 2008 / 07:00

Novo dvigalo za Anico Možina

Anica Možina je po hudi bolezni nenadoma postala odvisna od invalidskega vozička.

Zanimivosti / ponedeljek, 11. avgust 2008 / 07:00

Anketa: V lokalih je sedaj prijetneje

Leto dni je minilo od uvedbe kadilskega zakona, ki med drugim prepoveduje kajenje v vseh javnih notranjih prostorih, tudi v gostinskih lokalih. Ste se na novi zakon že navadili?