Da soteske ne bi pretirano obremenjevali in tudi da bi bil ogled Vintgarja za obiskovalce prijetna izkušnja, upravljavec omejuje dnevno število obiskovalcev, kot tudi število tistih, ki so lahko naenkrat v soteski, ter spodbuja vnaprejšnji spletni nakup vstopnic. / Foto: Gorazd Kavčič

Soteska Vintgar odpira vrata

Tudi pred začetkom letošnje sezone številne aktivnosti za zagotavljanje varnega obiska in umirjanje prometa. Število obiskovalcev bo v izogib preobremenjenosti soteske omejen, upravljavci usmerjajo v vnaprejšnji spletni nakup vstopnic za obisk Vintgarja.

Pred začetkom letošnje sezone so v soteski Vintgar za zagotavljanje večje varnosti obiskovalcev namestili še dodatnih dvesto metrov varovalnih mrež.

Spodnje Gorje – S petkovim dnevom odprtih vrat se začenja letošnja sezona obiskov v soteski Vintgar. Kot je poudaril Janez Hudovernik, podpredsednik Turističnega društva Gorje, ki upravlja sotesko, so tudi letos veliko truda, dela in sredstev vložili v to, da bo obisk soteske varen in prijeten za obiskovalce, njihov prihod pa čim manj obremenjujoč za domačine.

Glede na veliko povečevanje obiska v preteklih letih v zadnjem obdobju posebno pozornost posvečajo tudi usmerjanju prometa in obvladovanju števila obiskovalcev. Rešitev vidijo v postopnem prehodu na zgolj spletno prodajo vstopnic.

»Upravljamo izjemno naravno vrednoto, zato tankočutno posegamo v prostor, ki ga ne želimo čezmerno obremenjevati,« je poudaril strokovni sodelavec Turističnega društva Gorje Tomaž Bregant. Pojasnil je še, da v sodelovanju s stroko določajo skrajne meje obremenjenosti soteske z obiskovalci, to je 2290 obiskovalcev na dan in največ 250 obiskovalcev naenkrat, kar sicer še ni dokončna številka, predstavlja pa približno polovico števila obiskovalcev, ki so Vintgar obiskali v najbolj obremenjenih sezonah doslej. »Ko bo maksimalno število preseženo, se bodo za naključne obiskovalce vrata soteske zaprla,« je še povedal Bregant.

Na dolgi rok želijo ves promet speljati stran od soteske, tudi zato, da bi zmanjšali obremenitve, ki jih gost promet predstavlja lokalni skupnosti. Dodatno težavo letos predstavljajo še obsežna dela na cestni in komunalni infrastrukturi v Gorjah, zato bo s 1. julijem dostop z osebnimi avtomobili mogoč samo na parkirišče na Blejski Dobravi. Ker pa so tudi tam kapacitete omejene, obiskovalce pozivajo, da za prihod v največji meri uporabljajo javni prevoz.

Turistično društvo je v zadnjih treh letih sicer veliko vlagalo v obnovo soteske,pred začetkom letošnje sezone so namestili še dodatnih dvesto metrov varovalnih mrež. »Zavedamo se, da z mrežami lahko krnimo podobo soteske, zato smo se potrudili, da so umeščene na mestih, kjer obiskovalcu niso vidne, seveda pa tam, kjer so z vidika varnosti nujne,« je še pojasnil Bregant.

Med načrti so poudarili novo informacijsko točko, ki jo bodo še letos uredili na Blejski Dobravi, sprejetje občinskega prostorskega akta pa jim bo omogočilo rekonstrukcijo opuščenega industrijskega objekta, za katerega si želijo, da bi postal tudi eden od centrov Biosfernega območja Julijske Alpe.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Izleti GG / torek, 4. oktober 2016 / 12:01

Antonijev rov

Tokrat smo se izletniki Gorenjskega glasa odpravili v deželo živega srebra in geruša, stare knapovske pijače – v Idrijo, ki jo danes v svetu poznajo tudi po čipki, svoje mesto v visoki domači kulinari...

Objavljeno na isti dan


Nasveti / ponedeljek, 24. december 2007 / 07:00

Kdor obtožuje, je nemočen

Zdrav človek ima tisoč različnih želja, bolan eno samo: ozdraveti. Kdo je to misel prvi izrekel, ne vem, vsekakor drži.

Nasveti / ponedeljek, 24. december 2007 / 07:00

Okus po oreških in čaju

Ja, pa je napočil! Veliki dan, dan D. Nekateri prav zdaj postavljajo jaslice, drugi krasijo božično drevesce, tretji pečejo potico, morda hladijo vino ali pa ga nemara že ogrevajo, pravzaprav kuhajo....

Nasveti / ponedeljek, 24. december 2007 / 07:00

Ali je mraz ovira?

Končno je prišla, vsaj po temperaturah sodeč, prava zima, ki nekatere kar nekoliko odvrne od redne športne vadbe na prostem, medtem ko se drugi ne ozirajo na vremenske razmere in nemoteno vadijo napre...

Šport / ponedeljek, 24. december 2007 / 07:00

Kljub bronu razočarani

Naša mladinska hokejska reprezentanca do 20 let se je v sredo zvečer vrnila s svetovnega prvenstva v Rigi, kjer so se borili za preboj v elitno skupino hokeja na ledu, na koncu pa osvojili "le" tretje...

Šport / ponedeljek, 24. december 2007 / 07:00

Kranjski kegljačici ugnali svetovne prvakinje

Na božičnem turnirju dvojic v kegljanju v Železnikih sta med ženskemi slavili Silvana Belcijan in Silva Fleischman, med moškimi pa po šetih letih spet brata Benedik.