Čemaževi okusi in dobrote
Preddvor je tretjič gostil teden z naslovom Okusi čemaž, v katerem so domači gostinci ponujali kulinarične dobrote s čemažem. Vrhunec je bil v nedeljo s Čemaževo kuhinjo, tržnico čemaževih dobrot ter pestrim spremljevalnim programom. Organizatorjem je bilo naklonjeno tudi vreme.
Preddvor – Preddvorska Čemaževa kuhinja je tokrat potekala drugič, medtem ko je tedenski projekt Okusi čemaž, ki je potekal tretjič, že tradicionalen, nam je razložila Ernesta Koprivc, direktorica Zavoda za turizem Preddvor, ki je bil tudi organizator dogodka, posvečenega omenjeni trajnici. Med ljubitelji čemaža je Preddvor znan že od nekdaj.
Nedeljski zaključni »čemažev« živžav je gostil grad Dvor, zanimivo pa je bilo tudi predavanje Pomen čemaža in hrena v tradicionalnem zdravilstvu. Predavanje je s preddvorskim Zavodom za turizem pripravil Center za trajnostni razvoj podeželja Kranj, predavatelja pa sta bila zeliščarja Brane Toplak in Vlasta Juršak. Izvedeli smo, da je včasih na vsakem vrtu rasel hren, saj so ljudje poznali in cenili njegovo zdravilno moč, in da je čemaž kralj med divjeraslimi rastlinami, ki imajo zdravilne učinkovine. Pa tudi kakšno vlogo igrata v kulinariki, kako gojiti hren, kje in kdaj nabirati čemaž in na kaj moramo pri nabiranju paziti, pri čem vse pomagata, kakšne pripravke si lahko naredimo ...
V nadaljevanju dneva sta s predstavo Impro enolončnica improvizacijskega gledališča IGLU Theatre prisotne navdušila in do solz nasmejala Vid Sodnik in Juš Milčinski, najmlajši pa so si lahko ogledali predstavo Teatra Cizamo Skoraj najboljši cirkus. Za najmlajše je ves čas dogajanja z obraznimi poslikavami skrbela Pika Sulejmanovič. Ravno tako je ves čas potekala tržnica in degustacije.
Na nekaj stojnicah so gostinci ponujali okusne jedi s čemažem, minuli teden pa so se nekatere znašle tudi na menijih gostiln, planinskih domov, restavracij in obeh picerij v preddvorski občini. V tednu Okusi čemaž so obiskovalci lahko okušali juho s čemaževimi profiteroli, čemaževe njoke, pico s polnozrnatim testom, posmoduljo, čemažev pesto, pito, štruklje, celo ocvirkovo potico s čemažem. Na nedeljski odprti kuhinji pa so se na gradu Dvor oglasili iz Doma na Lovrencu s čemaževimi štruklji v gobovi omaki, čemaževo juho in čemaževim kruhom z ocvirki. Stojnica Doma na Čemšeniku (PD Iskra Kranj) je vabila na degustacijo slane pite z nadevom iz čemaža in skute, ocvrte kanelone z nadevom iz čemaža, ponujali so kruh iz čemaža ter čemažev namaz z drobnjakom, ki je s koščki kruha pridno romal v usta obiskovalcev. Zavod Grof in Grofica se je na primer predstavil z okusnimi širokimi rezanci s čemažem v smetanovi omaki ter čemaževo frtajlo. Na stojnici Zavoda za turizem Preddvor pa so ponujali »ribce z Belce« iz ribogojnice Bizjak in okisan krompir s čemažem – kot vedno tudi tokrat »odjemalcev« ni manjkalo. Obiskovalci tržnice so se veliko ustavljali pri Andreji Markič s Kmetije pod Storžičem – pr' Krč, saj sta šla v slast hrenov namaz na kruhu in sir za žar s čemažem. Fržek je med drugim navduševal s čemaževimi rolicami in kajzericami ter čemaževim in hrenovim namazom; s čemaževimi kapljicami in še čim pa se je iz Kočevja oglasila tudi zeliščarka Ljuba Štefanič oz. zeliščna mama Ljuba.