Bogato kulinarično ponudbo Čemaževe kuhinje je obiskovalcem ponujala stojnica Planinskega društva Iskra Kranj oziroma Doma na Čemšeniku, kjer je za dobrote poskrbela oskrbnica doma Irena Sitar z družino, tokrat pa sta bili prisotni predsednica društva Rozalija Rajgelj in Olga Pavlin.

Čemaževi okusi in dobrote

Preddvor je tretjič gostil teden z naslovom Okusi čemaž, v katerem so domači gostinci ponujali kulinarične dobrote s čemažem. Vrhunec je bil v nedeljo s Čemaževo kuhinjo, tržnico čemaževih dobrot ter pestrim spremljevalnim programom. Organizatorjem je bilo naklonjeno tudi vreme.

Preddvor – Preddvorska Čemaževa kuhinja je tokrat potekala drugič, medtem ko je tedenski projekt Okusi čemaž, ki je potekal tretjič, že tradicionalen, nam je razložila Ernesta Koprivc, direktorica Zavoda za turizem Preddvor, ki je bil tudi organizator dogodka, posvečenega omenjeni trajnici. Med ljubitelji čemaža je Preddvor znan že od nekdaj.

Nedeljski zaključni »čemažev« živžav je gostil grad Dvor, zanimivo pa je bilo tudi predavanje Pomen čemaža in hrena v tradicionalnem zdravilstvu. Predavanje je s preddvorskim Zavodom za turizem pripravil Center za trajnostni razvoj podeželja Kranj, predavatelja pa sta bila zeliščarja Brane Toplak in Vlasta Juršak. Izvedeli smo, da je včasih na vsakem vrtu rasel hren, saj so ljudje poznali in cenili njegovo zdravilno moč, in da je čemaž kralj med divjeraslimi rastlinami, ki imajo zdravilne učinkovine. Pa tudi kakšno vlogo igrata v kulinariki, kako gojiti hren, kje in kdaj nabirati čemaž in na kaj moramo pri nabiranju paziti, pri čem vse pomagata, kakšne pripravke si lahko naredimo ...

V nadaljevanju dneva sta s predstavo Impro enolončnica improvizacijskega gledališča IGLU Theatre prisotne navdušila in do solz nasmejala Vid Sodnik in Juš Milčinski, najmlajši pa so si lahko ogledali predstavo Teatra Cizamo Skoraj najboljši cirkus. Za najmlajše je ves čas dogajanja z obraznimi poslikavami skrbela Pika Sulejmanovič. Ravno tako je ves čas potekala tržnica in degustacije.

Na nekaj stojnicah so gostinci ponujali okusne jedi s čemažem, minuli teden pa so se nekatere znašle tudi na menijih gostiln, planinskih domov, restavracij in obeh picerij v preddvorski občini. V tednu Okusi čemaž so obiskovalci lahko okušali juho s čemaževimi profiteroli, čemaževe njoke, pico s polnozrnatim testom, posmoduljo, čemažev pesto, pito, štruklje, celo ocvirkovo potico s čemažem. Na nedeljski odprti kuhinji pa so se na gradu Dvor oglasili iz Doma na Lovrencu s čemaževimi štruklji v gobovi omaki, čemaževo juho in čemaževim kruhom z ocvirki. Stojnica Doma na Čemšeniku (PD Iskra Kranj) je vabila na degustacijo slane pite z nadevom iz čemaža in skute, ocvrte kanelone z nadevom iz čemaža, ponujali so kruh iz čemaža ter čemažev namaz z drobnjakom, ki je s koščki kruha pridno romal v usta obiskovalcev. Zavod Grof in Grofica se je na primer predstavil z okusnimi širokimi rezanci s čemažem v smetanovi omaki ter čemaževo frtajlo. Na stojnici Zavoda za turizem Preddvor pa so ponujali »ribce z Belce« iz ribogojnice Bizjak in okisan krompir s čemažem – kot vedno tudi tokrat »odjemalcev« ni manjkalo. Obiskovalci tržnice so se veliko ustavljali pri Andreji Markič s Kmetije pod Storžičem – pr' Krč, saj sta šla v slast hrenov namaz na kruhu in sir za žar s čemažem. Fržek je med drugim navduševal s čemaževimi rolicami in kajzericami ter čemaževim in hrenovim namazom; s čemaževimi kapljicami in še čim pa se je iz Kočevja oglasila tudi zeliščarka Ljuba Štefanič oz. zeliščna mama Ljuba.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Škofja Loka / ponedeljek, 4. julij 2011 / 07:00

Po poti treh gradov

V Škofji Loki so pred nedavnim odprli Pot treh gradov, ki bo bogato loško zgodovino povezala s turizmom in rekreacijo v naravi ter pripomogla k še večji turistični prepoznavnost srednjeveškega mesta.

Objavljeno na isti dan


GG Plus / sreda, 23. marec 2011 / 07:00

Trije na saneh drvijo po progi

Sankanje s samotežnimi sanmi: zanimivo za gledalce in adrenalinsko za tekmovalce.

GG Plus / sreda, 23. marec 2011 / 07:00

Bine Norčič: "Začetek je bil obetaven"

V letošnji sezoni je bil trener Primoža Peterke Bine Norčič, ki je o njegovi pripravljenosti povedal: »Sam začetek je bil zelo obetaven. Naredil je vse, kar smo se zmenili, in vložil velik...

Kronika / sreda, 23. marec 2011 / 07:00

Kratke novice

Nedostojno se je obnašal Srednja vas v Bohinju - Policisti so morali v petek zvečer posredovati v gostinskem lokalu v Srednji vasi v Bohinju, kjer je...

Nasveti / sreda, 23. marec 2011 / 07:00

Čili spomladi (2)

Prve spomladanske rastline, ki jih srečamo na našem sprehodu po prebujajoči se naravi, najbolj učinkovito lajšajo težave, ki nas tarejo zgodaj spomladi. Poleg tega so nam v pomoč pri čiščenju organizm...

Gospodarstvo / sreda, 23. marec 2011 / 07:00

Preoblikovanje KD ID v vzajemni sklad

Ljubljana - Delniška investicijska družba KD ID se bo v skladu z zahtevo zakona o investicijskih skladih in družbah za upravljanje preoblikovala v vzajemni sklad KD Delniški doho...