Zvezdica čisti kri in pospešuje prebavo.

Čili spomladi (2)

Prve spomladanske rastline, ki jih srečamo na našem sprehodu po prebujajoči se naravi, najbolj učinkovito lajšajo težave, ki nas tarejo zgodaj spomladi. Poleg tega so nam v pomoč pri čiščenju organizma. Prejšnji teden smo nabirali koprive in šparglje, danes v košaro vrzimo še nekaj plevela, pardon - divje zelenjave. Kaj porečete na zvezdico, smrdljivko in regačico?

Čeprav imajo omenjene zeli v svojem imenu še pridevnik navaden, pa so njihove moči vse prej kot navadne. Z njihovo pomočjo namreč lahko lajšamo marsikatero tegobo, tudi kakšno takšno bolj spomladanskega značaja. Vse tri pa so tudi kot nalašč za osvežilne in čistilne spomladanske solate.

Navadna zvezdica – okus po koruzi

Navadna zvezdica (Stellaria media) je po mnenju številnih vrtičkarjev neljub plevel, ki se ga je težko, če ne nemogoče, znebiti z vrtov in njiv. Slednjega se v nasprotju s prvimi veselijo zeliščarji, saj poznajo silne zdravilne moči, ki se skrivajo v tej drobceni rastlinici deviško belih cvetov in listov v obliki srčkov. Ker preživi zimo, se spomladi močno razrase pred drugimi rastlinami. Kljub nezaželenosti se lahko pohvali z obilico vitamina C, betakarotenom oz. provitaminom A, magnezijem, kalcijem ter drugimi vitamini in minerali. Zel navadne zvezdice slovi kot odličen diuretik in čistilo za kri. Uporabimo jo lahko tudi pri kožnih težavah in težavah, ki jih s sabo prinaša staranje, denimo gubicah in izsušeni koži. Nežni listi, katerih okus spominja nam mlado koruzo, se izjemno dobro obnesejo za spomladanske solate in kot dodatek juham in prikuham. Kot čaj v obliki poparka ali rahlega prevretka je navadna zvezdica izborno zdravilo za zasluzena pljuča, ledvice, mehur in hemoroide. Mehča sluz, da se dobro izkašljujemo, ter spodbuja prebavo. Čajno žličko zelišča prelijemo s skodelico vrele vode, pustimo stati pet minut in odcedimo. Če ga pijemo zoper kašelj, ga sladkamo z gozdnim medom. Čaj pijemo topel trikrat na dan po eno skodelico. Pri pljučni zasluzenosti dodamo čaju še trpotec (Plantago lanceolata) in njivsko preslico (Equisetum arvense) ter skuhamo v vinu.

Navadna smrdljivka – okus po krompirju

O regratu smo na naših straneh v minulih letih že veliko govorili, ob strani pa smo pustili gozdni regrat oz. navadno smrdljivko (Aposeris foetida). Danes bomo vsaj malo popravili krivico, ki smo jo naredili tej divji solati prvih spomladanskih dni. Cvetovi so precej podobni regratovim, le da niso tako bujni in košati. Tudi listi so podobni regratovim, le da so precej bolj nazobčani. Mladi listi vsebujejo klorofil, grenčine, flavonoide, kartenoide in veliko rudnin. Že marca lahko zasledimo prve smrdljivkine poganjke in naberemo prve mlade nežne listke. Sicer pa mlade liste lahko nabiramo celo leto. Iz njih si lahko pripravimo samostojno solato po vzoru regratove ali pa liste uporabimo kot sestavino mešanih pomladanskih ali kakšnih drugih solat. Solatam mirne duše pridamo tudi kakšen smrdljivkin cvet. Nekateri ne marajo gozdnega regrata, češ da ima premočen vonj in okus po kuhanem krompirju. Mene to prav nič ne moti, sploh, ker vem, da je ta gozdna rastlinica pravcata vitaminska in rudninska bomba. Krompir gor ali dol.

Navadna regačica – okus po korenju

Mlade liste navadne regačice oz. kozje noge (Aegopodium podagraria), ki po okusu nekoliko spominjajo na korenje, nabiramo spomladi, še pred cvetenjem. Obnesejo se, če jih pripravimo kot špinačo, izkažejo pa se tudi v spomladanskih solatah. Iz cvetoče zeli, ki je bogata z vitamini, grenčinami in čreslovinami, si lahko pripravimo tudi čaj v obliki poparka: dve žlički mladih listov poparimo s skodelico vrele vode, pustimo stati deset minut, precedimo in pijemo. Čaj naj bi koristil proti protinu in sklepnemu revmatizmu. Na dan si lahko privoščimo do dve skodelici čaja.

Torej recimo še enkrat ja divji zelenjavi, pa najsi gre za naše današnje tri navadne rastlinice ali regrat, rman, čemaž, koprive, penuše …! Po vsebnosti rudnin, ki jih divja zelenjava vsebuje predvsem zgodaj spomladi, namreč krepko prekaša katerokoli gojeno zelenjavo. Prav nič drugače ni z vitamini.

 

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Zanimivosti / četrtek, 14. januar 2010 / 07:00

Zvesti Gorenjskemu glasu

Marjan Hafner je po rodu Škofjeločan, ki od nekdaj rad zahaja v hribe.

Objavljeno na isti dan


Radovljica / sobota, 17. september 2016 / 12:27

Dan medu v kulinariki

Lesce – Čebelarska zveza Slovenije v soboto v Čebelarskem centru v Lescah pripravlja Dan medu v kulinariki. Na prireditvi, ki se bo začela ob 10. uri, bodo pripravili različne delavnice in predstav...

Kranj / sobota, 17. september 2016 / 12:12

Javne sanitarije v Kranju še letos

Kranjski mestni svetniki so na sredini seji potrdili županov predlog, da še letos uredijo javne sanitarije, zamenjajo umetno travo na pomožnem igrišču in streho na Hujah.

Nasveti / sobota, 17. september 2016 / 12:03

Hudičeva kuhinja

Tri babice se odpravljamo na Romantično cesto, eno najbolj popularnih turističnih cest v Nemčiji, dolgo približno 413 km od Mainza do Füssna pod Alpami, skozi očarljiva srednjeveška mesta. 'Ve se o...

Zanimivosti / sobota, 17. september 2016 / 12:02

Pobarvani radar

Novi stacionarni radar, ki ga je najela Mestna občina Kranj, z njim pa za zdaj izvajajo samo poskusne meritve, že buri duhove pri nekaterih občanih. Prvo od štirih ohišij, ki so jih kupili zanj, so...

GG Plus / sobota, 17. september 2016 / 12:00

Posilstvo

Franci, ki me je pred meseci povabil na obisk, je dolgoletni bralec Gorenjskega glasa. »Pridi še k nam,« mi je dejal, »takšne zgodbe, kot ti jo bo povedala moja soseda, še nisi slišala.« S...