Šopki in sladice
Cvetje kupujemo ob različnih priložnostih ali kar tako, za lepši dan. Veliki trgovci pred blagajnami nudijo že pripravljeno rezano cvetje. Tudi jaz kupim take cvetlice in ob pravi negi zdržijo zelo dolgo. Tekmujem sama s seboj, kako trajnostna sem lahko. Najdlje je tak šopek zdržal več kot en mesec. Seveda sem menjala vodo in prirezovala steble. Na začetku je šopek visok, po enem mesecu je podoben namiznemu. Postavim ga na zunanjo okensko polico, ki je na severni strani hiše. Ravno tako občudujem rože, le skozi šipo. Take cvetlice sama povežem v šopek. V gozdu naberem lesko ali vrbo, ki jo dodam med cvetlice, povijem ga s trakom in nekako zalepim s silikonskim lepilom. Kadar pa je posebna priložnost, večje slavje, tedaj stopim v cvetličarno. Uživam v pogledu na cvetlice, so drugačne kot tiste pred blagajno. Kakovost rezanega cvetja je drugačna, seveda tudi cena. In tisto, kar iz cvetja naredi cvetličar, je nekaj čisto drugega, kar znam narediti sama. Ni dogodka ali prireditve, kjer cvetje ne bi bilo zaželeno ali primerno darilo ali poživitev v prostoru. Poklonimo ga ob rojstvu, smrti, poroki, športnih dosežkih, kulturnih, znanstvenih dogodkih. Občudujem delo cvetličarjev in jih vedno rada gledam pri njihovem ustvarjanju. Poznam prodajalca, ki je darilo aranžiral sam. Pri tem mu je deset žensk s prsti pomagalo držati vrvice, kose lepilnega traku, ovojni papir … Cvetličar vse naredi sam.
Druga stvar, ki jo ob praznovanjih ali kar tako rada pripravim sama, je pecivo. Postrežem lahko veliko ljudi, če se prej pripravim, organiziram, pridobim pomoč. Ob različnih priložnostih pripravimo drugačno pecivo. Zelo priročne so košarice, ki jih napolnimo z različnimi kremami. Pri specializiranem trgovcu za slaščičarsko opremo lahko kupimo okrogle ali podolgovate košarice, vaniljevega ali čokoladnega okusa. Napolnimo jih z različnimi kremami in jih poljubno okrasimo. Moje kreme imajo običajno tri različne okuse, tiramisu, jogurt in čokolado. Pod kremo dam kakšno podlogo, marmelado ali čokolado, dobro je, če so vsaj eno noč v hladilniku, da se malo zmehčajo. Drugo pecivo, ki je enostavno in ga ni treba peči, so različne kroglice. Rada imam figove, čokoladne, kokosove in orehove. Za pripravo figovih kroglic uporabim zelo staro napravo, ki jo uporabim le za to pecivo. Medeninasta mesoreznica je stara več kot petdeset let, temu primerno je videti, zelo je težka in nerodna. Smejim se tej velecenjeni napravi in sama sebi, da jo še vedno uporabljam. Tudi torto lahko pripravim sama, za posebne priložnosti jo kupim. Tako kot pri cvetju. Slaščičarji pripravijo torto drugačnih oblik, okusov, drugače jo okrasijo. Naj se ve, kaj je ljubiteljsko in kaj profesionalno delo. Prav je tako.