Šopki in sladice

<p>Smejim se tej velecenjeni napravi in sama sebi, da jo še vedno uporabljam.<br class="hardreturn" />

Cvetje kupujemo ob različnih priložnostih ali kar tako, za lepši dan. Veliki trgovci pred blagajnami nudijo že pripravljeno rezano cvetje. Tudi jaz kupim take cvetlice in ob pravi negi zdržijo zelo dolgo. Tekmujem sama s seboj, kako trajnostna sem lahko. Najdlje je tak šopek zdržal več kot en mesec. Seveda sem menjala vodo in prirezovala steble. Na začetku je šopek visok, po enem mesecu je podoben namiznemu. Postavim ga na zunanjo okensko polico, ki je na severni strani hiše. Ravno tako občudujem rože, le skozi šipo. Take cvetlice sama povežem v šopek. V gozdu naberem lesko ali vrbo, ki jo dodam med cvetlice, povijem ga s trakom in nekako zalepim s silikonskim lepilom. Kadar pa je posebna priložnost, večje slavje, tedaj stopim v cvetličarno. Uživam v pogledu na cvetlice, so drugačne kot tiste pred blagajno. Kakovost rezanega cvetja je drugačna, seveda tudi cena. In tisto, kar iz cvetja naredi cvetličar, je nekaj čisto drugega, kar znam narediti sama. Ni dogodka ali prireditve, kjer cvetje ne bi bilo zaželeno ali primerno darilo ali poživitev v prostoru. Poklonimo ga ob rojstvu, smrti, poroki, športnih dosežkih, kulturnih, znanstvenih dogodkih. Občudujem delo cvetličarjev in jih vedno rada gledam pri njihovem ustvarjanju. Poznam prodajalca, ki je darilo aranžiral sam. Pri tem mu je deset žensk s prsti pomagalo držati vrvice, kose lepilnega traku, ovojni papir … Cvetličar vse naredi sam.

Druga stvar, ki jo ob praznovanjih ali kar tako rada pripravim sama, je pecivo. Postrežem lahko veliko ljudi, če se prej pripravim, organiziram, pridobim pomoč. Ob različnih priložnostih pripravimo drugačno pecivo. Zelo priročne so košarice, ki jih napolnimo z različnimi kremami. Pri specializiranem trgovcu za slaščičarsko opremo lahko kupimo okrogle ali podolgovate košarice, vaniljevega ali čokoladnega okusa. Napolnimo jih z različnimi kremami in jih poljubno okrasimo. Moje kreme imajo običajno tri različne okuse, tiramisu, jogurt in čokolado. Pod kremo dam kakšno podlogo, marmelado ali čokolado, dobro je, če so vsaj eno noč v hladilniku, da se malo zmehčajo. Drugo pecivo, ki je enostavno in ga ni treba peči, so različne kroglice. Rada imam figove, čokoladne, kokosove in orehove. Za pripravo figovih kroglic uporabim zelo staro napravo, ki jo uporabim le za to pecivo. Medeninasta mesoreznica je stara več kot petdeset let, temu primerno je videti, zelo je težka in nerodna. Smejim se tej velecenjeni napravi in sama sebi, da jo še vedno uporabljam. Tudi torto lahko pripravim sama, za posebne priložnosti jo kupim. Tako kot pri cvetju. Slaščičarji pripravijo torto drugačnih oblik, okusov, drugače jo okrasijo. Naj se ve, kaj je ljubiteljsko in kaj profesionalno delo. Prav je tako.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ...&nbsp;

Radovljica / nedelja, 8. junij 2008 / 07:00

Na Lancovem odprli obnovljeni most čez Savo

Na Lancovem so prejšnji petek tudi uradno odprli obnovljeni most čez Savo. Med obnovo je promet potekal po začasnem montažnem mostu.

Objavljeno na isti dan


Slovenija / četrtek, 13. november 2014 / 13:42

Dovrtel ima koncesijo

Ljubljana – Vlada je izdala odločbo o podelitvi koncesije Dimnikarstvu Dovrtel za izvajanje storitev na dimnikarskem območ­ju Kranj, za podpis pogodbe pa je pooblastila ministrico za okolje in pros...

Gospodarstvo / četrtek, 13. november 2014 / 13:36

Zaposlitveni izziv: iskali programerja po srcu in duši

Na 14. Zaposlitvenem izzivu so novega sodelavca dobili v podjetju Lotrič Meroslovje iz Selc.

Škofja Loka / četrtek, 13. november 2014 / 13:35

Male živali na razstavi

Škofja Loka – Društvo gojiteljev malih živali Kranj je minuli konec tedna pripravilo v nekdanjem hotelu Transturist v Škofji Loki petnajsto gorenjsko razstavo malih živali. Obiskovalci, med katerim...

Rekreacija / četrtek, 13. november 2014 / 13:33

Vsako nedeljo ob devetih

Prvi krog Kranjske zimske tekaške lige se je začel v nedeljo s tekom na Kališče.

Kranj / četrtek, 13. november 2014 / 13:32

Dokler bom zdrav, bom daroval

Krvodajalec Srečko Blagovič je prejel priznanje za 120-krat darovani kri in plazmo.