Šopki in sladice

<p>Smejim se tej velecenjeni napravi in sama sebi, da jo še vedno uporabljam.<br class="hardreturn" />

Cvetje kupujemo ob različnih priložnostih ali kar tako, za lepši dan. Veliki trgovci pred blagajnami nudijo že pripravljeno rezano cvetje. Tudi jaz kupim take cvetlice in ob pravi negi zdržijo zelo dolgo. Tekmujem sama s seboj, kako trajnostna sem lahko. Najdlje je tak šopek zdržal več kot en mesec. Seveda sem menjala vodo in prirezovala steble. Na začetku je šopek visok, po enem mesecu je podoben namiznemu. Postavim ga na zunanjo okensko polico, ki je na severni strani hiše. Ravno tako občudujem rože, le skozi šipo. Take cvetlice sama povežem v šopek. V gozdu naberem lesko ali vrbo, ki jo dodam med cvetlice, povijem ga s trakom in nekako zalepim s silikonskim lepilom. Kadar pa je posebna priložnost, večje slavje, tedaj stopim v cvetličarno. Uživam v pogledu na cvetlice, so drugačne kot tiste pred blagajno. Kakovost rezanega cvetja je drugačna, seveda tudi cena. In tisto, kar iz cvetja naredi cvetličar, je nekaj čisto drugega, kar znam narediti sama. Ni dogodka ali prireditve, kjer cvetje ne bi bilo zaželeno ali primerno darilo ali poživitev v prostoru. Poklonimo ga ob rojstvu, smrti, poroki, športnih dosežkih, kulturnih, znanstvenih dogodkih. Občudujem delo cvetličarjev in jih vedno rada gledam pri njihovem ustvarjanju. Poznam prodajalca, ki je darilo aranžiral sam. Pri tem mu je deset žensk s prsti pomagalo držati vrvice, kose lepilnega traku, ovojni papir … Cvetličar vse naredi sam.

Druga stvar, ki jo ob praznovanjih ali kar tako rada pripravim sama, je pecivo. Postrežem lahko veliko ljudi, če se prej pripravim, organiziram, pridobim pomoč. Ob različnih priložnostih pripravimo drugačno pecivo. Zelo priročne so košarice, ki jih napolnimo z različnimi kremami. Pri specializiranem trgovcu za slaščičarsko opremo lahko kupimo okrogle ali podolgovate košarice, vaniljevega ali čokoladnega okusa. Napolnimo jih z različnimi kremami in jih poljubno okrasimo. Moje kreme imajo običajno tri različne okuse, tiramisu, jogurt in čokolado. Pod kremo dam kakšno podlogo, marmelado ali čokolado, dobro je, če so vsaj eno noč v hladilniku, da se malo zmehčajo. Drugo pecivo, ki je enostavno in ga ni treba peči, so različne kroglice. Rada imam figove, čokoladne, kokosove in orehove. Za pripravo figovih kroglic uporabim zelo staro napravo, ki jo uporabim le za to pecivo. Medeninasta mesoreznica je stara več kot petdeset let, temu primerno je videti, zelo je težka in nerodna. Smejim se tej velecenjeni napravi in sama sebi, da jo še vedno uporabljam. Tudi torto lahko pripravim sama, za posebne priložnosti jo kupim. Tako kot pri cvetju. Slaščičarji pripravijo torto drugačnih oblik, okusov, drugače jo okrasijo. Naj se ve, kaj je ljubiteljsko in kaj profesionalno delo. Prav je tako.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ...&nbsp;

Prosti čas / ponedeljek, 4. julij 2011 / 07:00

Zeleno in prijetno

Poletje na Jezerskem bo živahno, Brdo pa Gorenjci poznamo predvsem po porokah, lepem parku ter zadnja leta po Županovem teku.

Objavljeno na isti dan


Šport / torek, 22. marec 2022 / 17:40

Klemen Bauer zaključil biatlonsko kariero

Kranj – V Oslu se je končala letošnja sezona svetovnega pokala v biatlonu. Na zasledovalni tekmi je zadnjič v karieri nastopil Klemen Bauer in zasedel 46. mesto. Bauer je svojo odločitev o tem spor...

Kronika / torek, 22. marec 2022 / 17:39

Hitrost merili z nadvozov

Kranj – Gorenjski prometni policisti so minuli konec tedna znova poostreno nadzirali hitrost. V radarskih meritvah z nadvozov so ugotovili štirideset prekoračitev hitrosti. Med drugim so v območju...

Razvedrilo / torek, 22. marec 2022 / 17:38

Kamničanka Pavla Gregorič dopolnila sto let

Pavla Gregorič iz Kamnika je stoti rojstni dan praznovala že 19. januarja, a lepih želja nikoli ni preveč, zato je bila minuli torek vesela tudi obiska župana Mateja Slaparja in predsednika Društva...

Kronika / torek, 22. marec 2022 / 15:10

Še vedno razglašena velika požarna ogroženost

Jesenice – Na območju celotne Slovenije (razen na območjih s snežno odejo) je še naprej razglašena velika požarna ogroženost naravnega okolja. Razglas velja do preklica. V naravnem okolju je poleg...

Nasveti / torek, 22. marec 2022 / 15:10

Tanja odgovarja

Pišem vam zaradi svoje depresije, ki traja že nekaj let. Stara sem 34 let in ne vidim poti naprej. Ali se mi bo kdaj obrnilo na bolje?