Šopki in sladice

<p>Smejim se tej velecenjeni napravi in sama sebi, da jo še vedno uporabljam.<br class="hardreturn" />

Cvetje kupujemo ob različnih priložnostih ali kar tako, za lepši dan. Veliki trgovci pred blagajnami nudijo že pripravljeno rezano cvetje. Tudi jaz kupim take cvetlice in ob pravi negi zdržijo zelo dolgo. Tekmujem sama s seboj, kako trajnostna sem lahko. Najdlje je tak šopek zdržal več kot en mesec. Seveda sem menjala vodo in prirezovala steble. Na začetku je šopek visok, po enem mesecu je podoben namiznemu. Postavim ga na zunanjo okensko polico, ki je na severni strani hiše. Ravno tako občudujem rože, le skozi šipo. Take cvetlice sama povežem v šopek. V gozdu naberem lesko ali vrbo, ki jo dodam med cvetlice, povijem ga s trakom in nekako zalepim s silikonskim lepilom. Kadar pa je posebna priložnost, večje slavje, tedaj stopim v cvetličarno. Uživam v pogledu na cvetlice, so drugačne kot tiste pred blagajno. Kakovost rezanega cvetja je drugačna, seveda tudi cena. In tisto, kar iz cvetja naredi cvetličar, je nekaj čisto drugega, kar znam narediti sama. Ni dogodka ali prireditve, kjer cvetje ne bi bilo zaželeno ali primerno darilo ali poživitev v prostoru. Poklonimo ga ob rojstvu, smrti, poroki, športnih dosežkih, kulturnih, znanstvenih dogodkih. Občudujem delo cvetličarjev in jih vedno rada gledam pri njihovem ustvarjanju. Poznam prodajalca, ki je darilo aranžiral sam. Pri tem mu je deset žensk s prsti pomagalo držati vrvice, kose lepilnega traku, ovojni papir … Cvetličar vse naredi sam.

Druga stvar, ki jo ob praznovanjih ali kar tako rada pripravim sama, je pecivo. Postrežem lahko veliko ljudi, če se prej pripravim, organiziram, pridobim pomoč. Ob različnih priložnostih pripravimo drugačno pecivo. Zelo priročne so košarice, ki jih napolnimo z različnimi kremami. Pri specializiranem trgovcu za slaščičarsko opremo lahko kupimo okrogle ali podolgovate košarice, vaniljevega ali čokoladnega okusa. Napolnimo jih z različnimi kremami in jih poljubno okrasimo. Moje kreme imajo običajno tri različne okuse, tiramisu, jogurt in čokolado. Pod kremo dam kakšno podlogo, marmelado ali čokolado, dobro je, če so vsaj eno noč v hladilniku, da se malo zmehčajo. Drugo pecivo, ki je enostavno in ga ni treba peči, so različne kroglice. Rada imam figove, čokoladne, kokosove in orehove. Za pripravo figovih kroglic uporabim zelo staro napravo, ki jo uporabim le za to pecivo. Medeninasta mesoreznica je stara več kot petdeset let, temu primerno je videti, zelo je težka in nerodna. Smejim se tej velecenjeni napravi in sama sebi, da jo še vedno uporabljam. Tudi torto lahko pripravim sama, za posebne priložnosti jo kupim. Tako kot pri cvetju. Slaščičarji pripravijo torto drugačnih oblik, okusov, drugače jo okrasijo. Naj se ve, kaj je ljubiteljsko in kaj profesionalno delo. Prav je tako.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ...&nbsp;

Zanimivosti / petek, 4. julij 2014 / 10:24

Parada GZ Kokra

Kar nekoliko zmeden je bil voznik kabrioleta, ko sta mu v nedeljo popoldne sredi Šenčurja nasproti prikorakali dve stotniji gasilcev v svečanih uniformah. Ti so namreč sodelovali na gasils...

Objavljeno na isti dan


Kronika / sobota, 4. februar 2012 / 07:00

Pretepal svojo mater

Jesenice - Policisti so morali v sredo v zgodnjih jutranjih urah posredovati v enem od stanovanj na Jesenicah, v katerem je 24-letnik pretepal svojo mater. Umiril se ni niti v pr...

Kronika / sobota, 4. februar 2012 / 07:00

Veter odkril streho

Kamnik - Z močnim vetrom v preteklih dneh niso imeli težav zgolj v Vipavski dolini in na Goriškem. V sredo popoldne je namreč močan veter odkril tudi streho na objektu v Vrhpolju...

Šport / sobota, 4. februar 2012 / 07:00

Hokejisti na četrtfinalnih tekmah

Kranj - Hokejisti v Slohokejski ligi so v sredo odigrali prve tekme četrtfinala prvenstva. Kranjski Triglav je v ledni dvorani Zlato polje igral s Slavijo iz Zaloga in v podaljšk...

Nasveti / sobota, 4. februar 2012 / 07:00

Pijan kmet in deževni črvi

V pijanem kmetu ni niti trohice alkohola, deževni črvi v smetanovi omaki pa so celo zelo užitni, ker so narejeni iz moke jajc in mokrote. Tako piše v kuharski knjigi Margarete Pleiweis (...

Gospodarstvo / sobota, 4. februar 2012 / 07:00

Čebelarji so lahko oddajali vloge le nekaj dni

Kranj - Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano je prejšnji petek objavilo javni razpis za oddajo vlog o dodelitvi tehnične pomoči čebelarjem, a ga je že v ponedeljek z...