Piškoti, ki zagotovo ne bodo razočarali

Toliko različnih piškotov smo že spekli in za vsake smo rekli, da boljši ne bi mogli biti. In tudi za kavne rogljičke in marelične piškote s kokosom bi lahko tako rekli.

Za pripravo kavnih rogljičkov potrebujemo: 300 g moke, 1 žličko kakava, 2 žlički instant kave, pol pecilnega praška, 1 jajce, 150 g masla, 120 g mletega sladkorja, ščep soli, 100 g bele čokolade.

Skupaj zmešamo moko, kakav, instant kavo, pecilni prašek, sladkor in ščep soli. Dodamo na lističe narezano maslo in jajce ter vse skupaj zgnetemo v testo. Testo zavijemo v folijo in ga za vsaj pol ure postavimo v hladilnik. Nato iz testa oblikujemo dva dolga svaljka in ju narežemo na krajše kolute. Iz vsakega koluta oblikujemo rogljiček in ga položimo na pekač, prekrit s peki papirjem. Pečemo v pečici, segreti na 180 °C, od 15 do 20 minut. Ko se rogljički nekoliko ohladijo, stopimo belo čokolado in vanjo pomočimo krake rogljičkov.

Nasvet: rogljičke, pomočene v stopljeno čokolado, polagamo na peki papir in pustimo, da se čokolada strdi. Tako bo čokolada v celoti odstopila s peki papirja in ostala na rogljičkih.

Za pripravo mareličnih piškotov s kokosom potrebujemo: 250 g moke, 60 g kokosove moke, 1 jajce, 140 g masla sobne temperature, 60 g sladkorja v prahu, 1 vaniljev sladkor, pol pecilnega praška, ščep soli, marelično marmelado, sladkor v prahu za posip.

Skupaj zmešamo moko, kokosovo moko, sladkor, vaniljev sladkor, pecilni prašek in ščep soli. V mešanico moke zmešamo jajce in na kocke narezano maslo ter vse skupaj zgnetemo v testo, ki ga za pol ure postavimo v hladilnik. Ohlajeno testo razvaljamo na pomokani površini na pol centimetra debelo in s pomočjo modelčkov za piškote izrežemo poljubne oblike. V polovici piškotov na sredini izrežemo še manjši krogec. Piškote položimo na pekač, prekrit s peki papirjem. Pečemo v pečici, segreti na 170 °C, od 10 do 15 minut. Piškote ohladimo in tiste z luknjo na sredini potresemo s sladkorjem v prahu. Druge piškote namažemo z marmelado in pokrijemo s piškoti z luknjo.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Pisma bralcev / sreda, 4. julij 2007 / 07:00

Kranjski odpadki

Odgovor na pismo bralcev objavljenem v Gorenjskem glasu z dne 19. junija 2007 Tarifni sistem, na podlagi katerega se je do letošnjega leta obračunavala storitev ravnanja z odpadki, je temeljil na z...

Objavljeno na isti dan


Zanimivosti / ponedeljek, 7. marec 2011 / 07:00

Na Peci jezerski in kapelski smučarji

Železna Kapla, Jezersko - Ljubitelji smučanja z Jezerskega in Železne Kaple so se pred nedavnim znova pomerili na smučišču Peca. Sodelovanje traja že desetletja, na letošnjem vel...

Gospodarstvo / ponedeljek, 7. marec 2011 / 07:00

Mešetar

Tržne cene ovčjega mesa Agencija za kmetijske trge in razvoj podeželja pripravlja tudi tedensko tržno poročilo za ovčje meso, pri katerem kot reprezentativni trg upošt...

Gospodarstvo / ponedeljek, 7. marec 2011 / 07:00

Spremembe pri plačilih za hribovska območja

Vlada je spremenila razmerje med nespremenljivim in spremenljivim delom izravnalnega plačila za območja z omejenimi možnostmi za kmetijsko dejavnost.

Preddvor / ponedeljek, 7. marec 2011 / 07:00

V dvomih zaradi drage študije

Preddvor - Letošnji prihodki v proračun občine Preddvor bodo 3,9 milijona evrov, odhodkov bo za 4,2 milijona, svetniki pa so ob sprejemanju proračuna podrobno govorili o postavka...

Kultura / ponedeljek, 7. marec 2011 / 07:00

Dnevi etnografskega filma

V ponedeljek, 7. marca, se v Ljubljani začenjajo Dnevi etnografskega filma (DEF), ki bodo v organizaciji Slovenskega etnološkega društva, Znanstvenoraziskovalnega centra SAZU in Slovenskega etnog...