Na Bledu imajo trenutno največ odpovedi ameriških turistov. / Foto: Primož Pičulin

Vse več odpovedi turistov

Vojno stanje v Ukrajini, ki v svetu povzroča negotovost, ima posledice tudi v gorenjskem turizmu. V Kranjski Gori, Bohinju in na Bledu že beležijo odpovedi turistov, med drugim tudi ruskih, ki sicer med tujimi gosti ne prednjačijo.

Bled – Ruski in prav tako ukrajinski turisti so pomemben doprinos blejskemu turizmu, a so v primerjavi z drugimi tujimi turisti v manjšini. V predkoronskem letu 2019 so na Bledu zabeležili dobrih 5500 ruskih turistov, lani le še 1196. Trenutno imajo zaradi vojnega stanja v Ukrajini največ odpovedi ameriških turistov. Teh je bilo lani dobrih 8500, skupno so opravili slabih dvajset tisoč nočitev. »Evropo je zajel tudi val ukrajinskih beguncev in vsak tovrsten dogodek, ki prinese negotovost in ne zagotavlja najvarnejšega potovanja, ima posledice za turizem,« je dejala Romana Purkart iz Turizma Bled. V zadnjem času so imeli na Bledu vse več gostov iz Madžarke, Poljske, Češke in Slovaške. »Skrbi nas, da bi zaradi negotovega stanja v Evropi v poletni sezoni beležili večji upad turistov iz omenjenih držav,« je še dejala Purkartova.

Odpovedi ruskih turistov imajo deloma vpliv na turistično gospodarstvo Kranjske Gore. V januarju so ruski gostje v Kranjski Gori opravili nekaj več kot tri tisoč nočitev in se tako med tujimi obiskovalci po številu opravljenih nočitev povzpeli na tretje mesto, takoj za Srbe in Hrvate. »Predvsem na račun situacije s cepivom Sputnik – priznavale so ga namreč redke države, med njimi tudi Slovenija – se je število nočitev ruskih gostov povečalo za desetkrat. Začetek vojne in kasneje sankcije proti Rusiji pa so pripomogle k odpovedim rezervacij večine ruskih gostov,« so pojasnili na Turizmu Kranjska Gora. Precejšen upad beležijo tudi v Hitu Alpinei, predvsem zaradi odpovedi rezervacij udeležencev mednarodnih prireditev (Planica) po sklepu FIS. »Žal s terena poročajo tudi o odpovedih drugih rezervacij zaradi negotove situacije glede razvoja dogodkov v Ukrajini in morebitne razširitve na druge države. Zaznati je bilo predvsem odpovedi skandinavskih gostov,« so še dodali.

V Bohinju je bil delež nočitev ruskih gostov za­nemarljiv, manj kot en odstotek, v zadnjih dveh letih pa še manj. »Ne glede na majhen delež na trgu pa so to običajno dobre rezervacije z nadpovprečno dolgo dobo bivanja. Nekaj individualnih rezervacij smo beležili v največjih oziroma najboljših hotelih, vendar sedaj prihajajo odpovedi, eden od hotelov beleži tudi odpoved ameriško-nemške skupine zaradi negotovih varnostnih razmer v Evropi,« so povedali na Turizmu Bohinj.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gospodarstvo / sreda, 23. februar 2011 / 07:00

Hranilnica Lon tudi lani z dobičkom

Hranilnica je lani ustvarila več kot milijon evrov bruto dobička, kar je 17 odstotkov več kot leto prej. Delničarji bodo tudi letos prejeli dividendo.

Objavljeno na isti dan


Razvedrilo / četrtek, 1. junij 2017 / 22:22

Dvojni jubilej

Na Gimnaziji Kranj so se minuli petek najprej srečali maturanti izpred šestdesetih let, nato pa še nekdanji dijaki, ki so proslavili petdeseto obletnico mature.

Kronika / četrtek, 1. junij 2017 / 22:20

Okoliščine nesreče še preiskujejo

Radomlje – Domžalski policisti so v nedeljo okrog 13.15 obravnavali prometno nesrečo na Prešernovi cesti v Radomljah, v kateri so bili udeleženi voznik in sopotnik motornega kolesa Yamaha ter vozni...

Rekreacija / četrtek, 1. junij 2017 / 22:20

Dvojček Kovačiča

Luka Kovačič je bil z dvema zmagama in rekordom prvi junak tretjega Krvavec trail vikenda.

Rekreacija / četrtek, 1. junij 2017 / 22:20

Območje medveda

Čisti vrh (1875 m) – Na severozahodni strani grebena Velikega špičja. Razglednik, ki navduši, saj ga obdajajo sami velikani Julijskih Alp. Območje medveda.

Šport / četrtek, 1. junij 2017 / 22:17

Trata izpadla po podaljšku

Trata – Balinarjem Trate, aktualnim slovenskim prvakom in evropskim podprvakom, v soboto ni uspel preboj na zaključni turnir evropskega pokala, ki bo junija potekal v italijanskem Saviglianu. Na po...