Jogurtov kolač s čokolado
Jogurt je v svetu slaščic še kako hvaležna sestavina. Iz njega lahko pripravimo osvežilne kreme in nadeve ali pa ga skrijemo v biskvit, da mu doda sočnost in svežino. Tak biskvit je dober že sam po sebi, ko ga prelijemo še z medenim čokoladnim prelivom, pa ga lahko brez problema uvrstimo na seznam izvrstnih slaščic.
Za pripravo jogurtovega kolača s čokolado potrebujemo: 200 g navadnega jogurta, 150 g moke, 100 g sladkorja, 0,5 dl olja, 2 jajci, 1 pecilni prašek, 1 vaniljev sladkor, 1 žlico ruma, 2 žlici kakava, pol žličke cimeta, ščep soli; za navlažitev in premaz biskvita: 2 dl mleka in 2 žlici ruma, 3 žlice sadnega džema ali marmelade; za čokoladni preliv: 200 g temne čokolade, 50 g masla, 2 dl sladke smetane, 1 žličko temnega kakava, 1 žlico medu.
Skupaj zmešamo moko, pecilni prašek, sol, kakav in cimet. Jajca penasto stepemo skupaj s sladkorjem do svetle mase. Primešamo vaniljev sladkor, rum, olje in jogurt. Nato postopoma vmešamo še mešanico moke. Maso vlijemo v namaščen pekač ali pekač, prekrit s peki papirjem, v velikosti približno 20 cm x 30 cm. Pečemo v pečici, segreti na 180 °C, od 25 do 30 minut. Pečen biskvit nekoliko ohladimo ter ga odstranimo s peki papirja. Čokoladni preliv pripravimo tako, da v skodelico nadrobimo čokolado in narežemo maslo. Posebej v kozici zmešamo med, kakav in smetano ter segrejemo do vretja. Še z vročo smetano prelijemo nadrobljeno čokolado. Počakamo nekaj minut, da se čokolada stopi in dobro premešamo, da dobimo gladek in enoten preliv. Biskvit položimo v pekač in ga namočimo z mešanico toplega mleka in ruma. Po vrhu ga premažemo z marmelado in prelijemo s čokoladnim prelivom. Pekač postavimo za nekaj ur v hladilnik, da se čokoladni preliv strdi.
Nasvet: Pečen kolač narežemo na kocke. Ker je dovolj kompakten, ga lahko jemo tudi z rokami.