Jogurtov kolač s čokolado

Jogurt je v svetu slaščic še kako hvaležna sestavina. Iz njega lahko pripravimo osvežilne kreme in nadeve ali pa ga skrijemo v biskvit, da mu doda sočnost in svežino. Tak biskvit je dober že sam po sebi, ko ga prelijemo še z medenim čokoladnim prelivom, pa ga lahko brez problema uvrstimo na seznam izvrstnih slaščic.

Za pripravo jogurtovega kolača s čokolado potrebujemo: 200 g navadnega jogurta, 150 g moke, 100 g sladkorja, 0,5 dl olja, 2 jajci, 1 pecilni prašek, 1 vaniljev sladkor, 1 žlico ruma, 2 žlici kakava, pol žličke cimeta, ščep soli; za navlažitev in premaz biskvita: 2 dl mleka in 2 žlici ruma, 3 žlice sadnega džema ali marmelade; za čokoladni preliv: 200 g temne čokolade, 50 g masla, 2 dl sladke smetane, 1 žličko temnega kakava, 1 žlico medu.

Skupaj zmešamo moko, pecilni prašek, sol, kakav in cimet. Jajca penasto stepemo skupaj s sladkorjem do svetle mase. Primešamo vaniljev sladkor, rum, olje in jogurt. Nato postopoma vmešamo še mešanico moke. Maso vlijemo v namaščen pekač ali pekač, prekrit s peki papirjem, v velikosti približno 20 cm x 30 cm. Pečemo v pečici, segreti na 180 °C, od 25 do 30 minut. Pečen biskvit nekoliko ohladimo ter ga odstranimo s peki papirja. Čokoladni preliv pripravimo tako, da v skodelico nadrobimo čokolado in narežemo maslo. Posebej v kozici zmešamo med, kakav in smetano ter segrejemo do vretja. Še z vročo smetano prelijemo nadrobljeno čokolado. Počakamo nekaj minut, da se čokolada stopi in dobro premešamo, da dobimo gladek in enoten preliv. Biskvit položimo v pekač in ga namočimo z mešanico toplega mleka in ruma. Po vrhu ga premažemo z marmelado in prelijemo s čokoladnim prelivom. Pekač postavimo za nekaj ur v hladilnik, da se čokoladni preliv strdi.

Nasvet: Pečen kolač narežemo na kocke. Ker je dovolj kompakten, ga lahko jemo tudi z rokami.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Zanimivosti / petek, 3. marec 2023 / 12:16

Na obisku pri serviserjih

Za pripravo tekaških in skakalnih smuči bi lahko zapisali, da sta to hkrati dva podobna in zelo različna svetova. O tem smo se pogovarjali z dvema Gorenjcema: Maticem Gracerjem, glavnim serviserjem sl...

Objavljeno na isti dan


Kronika / sobota, 9. februar 2013 / 07:00

Okradli domačinko

Zminec - V torek popoldne so trije neznanci v Zmincu okradli 72-letno domačinko. Dva sta jo ogovorila, tretji pa je izkoristil njeno nepozornost in iz hiše ukradel denar in zlatn...

Šport / sobota, 9. februar 2013 / 07:00

Slovenski skakalci prepričljivo slavili v Willingenu

Willingen - Slovenski smučarski skakalci Jurij Tepeš, Jaka Hvala, Peter Prevc in Robert Kranjec so zmagovalci ekipne tekme za svetovni pokal v Willingenu. V vodstvu so b...

Šport / sobota, 9. februar 2013 / 07:00

Faku bron v sprintu, zmaga Svendsnu

Nove Mesto - Slovenski biatlonec Jakov Fak je na svetovnem prvenstvu v Novem mestu na Češkem osvojil bronasto medaljo. Za Faka je bila to že četrta medalja na svetovnih prvenstvi...

GG Plus / sobota, 9. februar 2013 / 07:00

Nogometni strokovnjaki Real Madrida tudi v Kranju

Nogometna šola Realmadrid Campus Experiance bo letos poleti prvič potekala tudi v Sloveniji, izkušnje bodo vrhunski nogometni strokovnjaki v začetku julija razdajali tudi v Kranju, ki so ga Španci pre...

GG Plus / sobota, 9. februar 2013 / 07:00

Evangelij po Tomažu

Danes bo eden najvidnejših slovenskih likovnih umetnikov dopolnil sedemdeset let: Tomaž Kržišnik, akademski slikar, oblikovalec in scenograf, rodil se je 9. februarja 1943 v Žireh, kjer tudi zdaj živi...