Jogurtov kolač s čokolado

Jogurt je v svetu slaščic še kako hvaležna sestavina. Iz njega lahko pripravimo osvežilne kreme in nadeve ali pa ga skrijemo v biskvit, da mu doda sočnost in svežino. Tak biskvit je dober že sam po sebi, ko ga prelijemo še z medenim čokoladnim prelivom, pa ga lahko brez problema uvrstimo na seznam izvrstnih slaščic.

Za pripravo jogurtovega kolača s čokolado potrebujemo: 200 g navadnega jogurta, 150 g moke, 100 g sladkorja, 0,5 dl olja, 2 jajci, 1 pecilni prašek, 1 vaniljev sladkor, 1 žlico ruma, 2 žlici kakava, pol žličke cimeta, ščep soli; za navlažitev in premaz biskvita: 2 dl mleka in 2 žlici ruma, 3 žlice sadnega džema ali marmelade; za čokoladni preliv: 200 g temne čokolade, 50 g masla, 2 dl sladke smetane, 1 žličko temnega kakava, 1 žlico medu.

Skupaj zmešamo moko, pecilni prašek, sol, kakav in cimet. Jajca penasto stepemo skupaj s sladkorjem do svetle mase. Primešamo vaniljev sladkor, rum, olje in jogurt. Nato postopoma vmešamo še mešanico moke. Maso vlijemo v namaščen pekač ali pekač, prekrit s peki papirjem, v velikosti približno 20 cm x 30 cm. Pečemo v pečici, segreti na 180 °C, od 25 do 30 minut. Pečen biskvit nekoliko ohladimo ter ga odstranimo s peki papirja. Čokoladni preliv pripravimo tako, da v skodelico nadrobimo čokolado in narežemo maslo. Posebej v kozici zmešamo med, kakav in smetano ter segrejemo do vretja. Še z vročo smetano prelijemo nadrobljeno čokolado. Počakamo nekaj minut, da se čokolada stopi in dobro premešamo, da dobimo gladek in enoten preliv. Biskvit položimo v pekač in ga namočimo z mešanico toplega mleka in ruma. Po vrhu ga premažemo z marmelado in prelijemo s čokoladnim prelivom. Pekač postavimo za nekaj ur v hladilnik, da se čokoladni preliv strdi.

Nasvet: Pečen kolač narežemo na kocke. Ker je dovolj kompakten, ga lahko jemo tudi z rokami.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kronika / ponedeljek, 31. januar 2022 / 18:10

Odtujil bančno kartico in z njo skušal opraviti dvig

Mojstrana – V Mojstrani je neznani storilec iz odklenjenega osebnega avtomobila odtujil bančno kartico in z njo skušal opraviti dvig. Lastnik je imel nastavljeno varnostno SMS-opozorilo in je karti...

Objavljeno na isti dan


Slovenija / četrtek, 3. marec 2022 / 21:13

Ruske sile krepijo napade v Ukrajini, od koder je zbežalo več kot milijon ljudi

Kijev/Moskva/Haag/Ženeva/Ljubljana – Ruske sile so osmi dan invazije na Ukrajino zasedle prvo večje mesto Herson na jugu države in krepijo napade na druga mesta, tudi Kijev. Število beguncev je že...

Gorenjska / četrtek, 3. marec 2022 / 21:11

Zaščitne maske za učence, dijake, študente in učitelje od ponedeljka ne bodo več obvezne

Ljubljana – Ob izboljšanju epidemioloških razmer je vlada skladno s stališče posvetovalne skupine za covid-19 odločila, da zaščitne maske za učence, dijake, študente in učitelje od ponedeljka ne bo...

Zanimivosti / četrtek, 3. marec 2022 / 20:46

Deček ima deset let, a že cilj, da bo postal astronavt

Indijski deček Shalom Keshet - Natty občuduje Nasino astronavtko Sunito L. Williams, ki ima družinske korenine v Lešah. Tako je Shalom v želji, da Sunito spozna, najprej navezal stik z zavodom Slovens...

Rekreacija / četrtek, 3. marec 2022 / 20:45

Barka in kolo, 1. del

Glasovi kolesarski popotniki smo se na potovanje z barko in kolesi po jadranskih otokih lani odpravili prvič in spoznali, zakaj je takšno potovanje tako priljubljeno. Ves čas potovanja smo...

Šport / četrtek, 3. marec 2022 / 20:43

Na sankah do zlatega odličja

Devetnajstletni Matevž Vertelj in šestnajstletni Vid Kralj sta v sankaškem dvosedu skupaj začela tekmovati na začetku aktualne zimske sezone in že posegla po zlatu. »Prizadevamo si za popularizacijo t...