Jogurtov kolač s čokolado

Jogurt je v svetu slaščic še kako hvaležna sestavina. Iz njega lahko pripravimo osvežilne kreme in nadeve ali pa ga skrijemo v biskvit, da mu doda sočnost in svežino. Tak biskvit je dober že sam po sebi, ko ga prelijemo še z medenim čokoladnim prelivom, pa ga lahko brez problema uvrstimo na seznam izvrstnih slaščic.

Za pripravo jogurtovega kolača s čokolado potrebujemo: 200 g navadnega jogurta, 150 g moke, 100 g sladkorja, 0,5 dl olja, 2 jajci, 1 pecilni prašek, 1 vaniljev sladkor, 1 žlico ruma, 2 žlici kakava, pol žličke cimeta, ščep soli; za navlažitev in premaz biskvita: 2 dl mleka in 2 žlici ruma, 3 žlice sadnega džema ali marmelade; za čokoladni preliv: 200 g temne čokolade, 50 g masla, 2 dl sladke smetane, 1 žličko temnega kakava, 1 žlico medu.

Skupaj zmešamo moko, pecilni prašek, sol, kakav in cimet. Jajca penasto stepemo skupaj s sladkorjem do svetle mase. Primešamo vaniljev sladkor, rum, olje in jogurt. Nato postopoma vmešamo še mešanico moke. Maso vlijemo v namaščen pekač ali pekač, prekrit s peki papirjem, v velikosti približno 20 cm x 30 cm. Pečemo v pečici, segreti na 180 °C, od 25 do 30 minut. Pečen biskvit nekoliko ohladimo ter ga odstranimo s peki papirja. Čokoladni preliv pripravimo tako, da v skodelico nadrobimo čokolado in narežemo maslo. Posebej v kozici zmešamo med, kakav in smetano ter segrejemo do vretja. Še z vročo smetano prelijemo nadrobljeno čokolado. Počakamo nekaj minut, da se čokolada stopi in dobro premešamo, da dobimo gladek in enoten preliv. Biskvit položimo v pekač in ga namočimo z mešanico toplega mleka in ruma. Po vrhu ga premažemo z marmelado in prelijemo s čokoladnim prelivom. Pekač postavimo za nekaj ur v hladilnik, da se čokoladni preliv strdi.

Nasvet: Pečen kolač narežemo na kocke. Ker je dovolj kompakten, ga lahko jemo tudi z rokami.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Slovenija / ponedeljek, 4. julij 2016 / 10:33

Gluhi za šepet mrtvih

Pri Peršmanu v Podpeci/Koprein-Petzen na koncu doline Lepene nad Železno Kaplo je že nekaj let zadnjo junijsko nedeljo srečanje v spomin na tragedijo Peršmanove in Kogojeve družine, ko so nemški vo...

Objavljeno na isti dan


Kranj / sreda, 9. marec 2022 / 17:00

V petek znova Stražiška tržnica

Stražišče – Na Baragovem trgu v Stražišču bo ta petek med 17. in 19. uro potekala lokalna eko in konvencionalna tržnica. Poleg različnih ponudnikov se bodo tokrat na tržnici predstavili stražiški t...

Gospodarstvo / sreda, 9. marec 2022 / 16:58

Razpis za naložbe v predelavo in trženje

Kranj – Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano je objavilo javni razpis za sofinanciranje kolektivnih naložb v predelavo in trženje ter v razvoj kmetijskih izdelkov. Za sofinanciranje v...

Mengeš / sreda, 9. marec 2022 / 16:58

Tokovi prihodnosti

V Zavodu Revivo vabijo k zbiranju fotografskega in drugega gradiva o življenju ob domačih rekah.

Železniki / sreda, 9. marec 2022 / 16:57

Višje cene v športnih objektih

Železniki – Po potrditvi na četrtkovi seji občinskega sveta v Železnikih so z minulim petkom v veljavo stopile nove cene nekaterih storitev Javnega zavoda Ratitovec (JZR). Cene za uporabnike plaval...

Preddvor / sreda, 9. marec 2022 / 16:57

Urejajo cesto in parkirišča

Bašelj – Februarja so začeli urejati parkirišča in cesto na Laškem nad Bašljem. Gradbena dela lepo napredujejo. Z načrtovanim urejanjem bodo rešili problem parkiranja, s katerim so se srečevali pre...