Jogurtov kolač s čokolado

Jogurt je v svetu slaščic še kako hvaležna sestavina. Iz njega lahko pripravimo osvežilne kreme in nadeve ali pa ga skrijemo v biskvit, da mu doda sočnost in svežino. Tak biskvit je dober že sam po sebi, ko ga prelijemo še z medenim čokoladnim prelivom, pa ga lahko brez problema uvrstimo na seznam izvrstnih slaščic.

Za pripravo jogurtovega kolača s čokolado potrebujemo: 200 g navadnega jogurta, 150 g moke, 100 g sladkorja, 0,5 dl olja, 2 jajci, 1 pecilni prašek, 1 vaniljev sladkor, 1 žlico ruma, 2 žlici kakava, pol žličke cimeta, ščep soli; za navlažitev in premaz biskvita: 2 dl mleka in 2 žlici ruma, 3 žlice sadnega džema ali marmelade; za čokoladni preliv: 200 g temne čokolade, 50 g masla, 2 dl sladke smetane, 1 žličko temnega kakava, 1 žlico medu.

Skupaj zmešamo moko, pecilni prašek, sol, kakav in cimet. Jajca penasto stepemo skupaj s sladkorjem do svetle mase. Primešamo vaniljev sladkor, rum, olje in jogurt. Nato postopoma vmešamo še mešanico moke. Maso vlijemo v namaščen pekač ali pekač, prekrit s peki papirjem, v velikosti približno 20 cm x 30 cm. Pečemo v pečici, segreti na 180 °C, od 25 do 30 minut. Pečen biskvit nekoliko ohladimo ter ga odstranimo s peki papirja. Čokoladni preliv pripravimo tako, da v skodelico nadrobimo čokolado in narežemo maslo. Posebej v kozici zmešamo med, kakav in smetano ter segrejemo do vretja. Še z vročo smetano prelijemo nadrobljeno čokolado. Počakamo nekaj minut, da se čokolada stopi in dobro premešamo, da dobimo gladek in enoten preliv. Biskvit položimo v pekač in ga namočimo z mešanico toplega mleka in ruma. Po vrhu ga premažemo z marmelado in prelijemo s čokoladnim prelivom. Pekač postavimo za nekaj ur v hladilnik, da se čokoladni preliv strdi.

Nasvet: Pečen kolač narežemo na kocke. Ker je dovolj kompakten, ga lahko jemo tudi z rokami.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Rekreacija / torek, 12. november 2019 / 22:23

Vrh kraške planote

Kovk (961 m n. m.) – Obisk enega od vrhov na Vipavski gori. Greben, ki se razprostira od Predmeje do Cola in nas navdušuje z neokrnjeno naravo. Kraška pokrajina udobnih stez, a strmih pobočij in nazob...

Objavljeno na isti dan


Prosti čas / ponedeljek, 10. november 2008 / 07:00

Lahko sem strog urednik

Urednikovanje oddaje ŠKL, ki jo v nedeljo dopoldne predvajajo na POP TV, je v novi sezoni prevzel Kranjčan Adi Omerovič.

Prosti čas / ponedeljek, 10. november 2008 / 07:00

Prva glaska Gorenjske

Osemletni Ana Skumvač iz Zgornjih Gorij in Aleksandra Vovk iz Mojstrane sta zmagali na prireditvi Prvi glasek Gorenjske 2008.

GG Plus / ponedeljek, 10. november 2008 / 07:00

Stvarnost fantastike

Za t. i. zdravo pamet je fantastika nasprotje stvarnosti. Med slovenskimi umetniki pa smo imeli enega, ki je fantastiko doživljal kot stvarnost in jo zmogel kot tako tudi naslikati: Franceta Miheliča...

GG Plus / ponedeljek, 10. november 2008 / 07:00

Črno-belo v barvah

Nejč Slapar je eden tistih kranjskih umetnikov, ki ga poznajo vsi. Ljubitelji likovne umetnosti ne le po sivobradi pojavi, ampak tudi po njegovih delih, na primer črno-belih geometrijah, ki se v optič...

GG Plus / ponedeljek, 10. november 2008 / 07:00

Sedmica: Podalpski cinizem

Končno. Cirkusa je konec. Američani so izvolili štiriinštiridesetega predsednika po vrsti.