Sestavine za okusno pečenko

Nedeljska Štefani pečenka

Štefani pečenko ali mesno štruco s trdo kuhanim jajcem velikokrat imenujejo kar kraljica nedeljskega kosila. Lahko je tudi veličastna, lahko rustikalna, a v osnovi gre pravzaprav za dokaj enostavno in okusno jed, ki na naše krožnike ne zaide tako pogosto, kot bi si mislili. Mesno štruco sicer poznajo praktično po vsem svetu, le sestavine so včasih prilagojene in poimenovanje drugače. Obstaja tudi njena vegetarijanska različica, pri kateri se namesto mesa uporabijo na primer stročnice.

V kamniški Vratarnici je tokrat pečenko pripravljala Monika Šesek. Dela jo že na pamet, saj jo po besedah lastnice okrepčevalnice Darje Pirš pripravijo vsaj enkrat na štirinajst dni. »Ljudje jo imajo kar radi,« ugotavlja Pirševa. Kot prilogo največkrat dajo pražen krompir, tudi pire, pa včasih pomfrit ali krompirjevo solato. Slednja se po mojem mnenju najbolje poda k pečenki, čeprav pri receptih za mesno štruco z jajcem, ki jih najdemo na spletu res ogromno, največkrat kot prilogo priporočajo pire krompir.

Šeskova je tokrat uporabila kilogram mešanega mletega mesa (svinjina in govedina), sol, poper, začimbe, kot so rdeča paprika, majaron, peteršilj, timijan, origano, pri čemer poudarja, da sama doda kar precej rdeče paprike, stepeno jajce, drobtine po občutku, glede na to, kako mokra je masa, že prepraženo in ohlajeno čebulo in tudi česen ter dan star kruh, namočen v mleko. Iz vsega naštetega je naredila maso, jo razporedila po živilski foliji, oblikovala pravokotnik ravno pravšnje debeline, nanj položila šest trdo kuhanih jajc, potem pa vse skupaj trdo povila, kot bi delala rulado. Globlji pekač je namastila z oljem, dala vanj pečenko, jo polila z že pripravljeno zelenjavno jušno osnovo, s katero je bila kar radodarna, ter jo postavila v pečico. Pekla jo je eno uro na 180 stopinjah Celzija, jo premazala z oljem in še za deset minut postavila v pečico. Tokrat je uporabila funkcijo žara oziroma žara z ventilacijo.

Ko je pečenko vzela iz pečice, jo je pustila, da je nekaj časa počivala, potem pa smo kaj hitro ugotovili, da gre za tiste vrste »mesno torto«, pri kateri si lahko odrežeš precej debel kos in se brez slabe vesti vrneš še po enega.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kronika / ponedeljek, 4. julij 2022 / 13:36

Motorist zapeljal na travo in padel

Korensko sedlo – Na Korenskem sedlu je v sredo padel motorist s potnico. Okoliščine kažejo, da je zapeljal preveč na rob vozišča in zatem na travnato površino, kjer je padel. Policisti zar...

Objavljeno na isti dan


Gorenjska / četrtek, 16. avgust 2012 / 07:00

Strojev objekt na prepovedani zemlji

Podjetnik Franci Stroj vztraja, da je na skalnatem območju pod Dobrčo najprimernejša lokacija za testiranje novih tehnologij, v zavodu za gozdove pa ugotavljajo, da njegov (vnovič) nelegalen objekt st...

Zanimivosti / četrtek, 16. avgust 2012 / 07:00

Na Višarje iz treh dežel

Trbiž - Leta 1981 so organizirali prvo Romanje treh dežel na Višarje. Njegovi pobudniki so bili takratni škofje iz Celovca, Vidma in Ljubljane Egon Kapellari, Alfred Batisti in Alojzij Šuš...

Zanimivosti / četrtek, 16. avgust 2012 / 07:00

Nekoč in danes v Tuhinjski dolini

Snovik - Člani Turističnega društva Tuhinjska dolina pripravljajo ta konec tedna že sedmo etnološko prireditev Nekoč in danes v Tuhinjski dolini, ki bo letos posvečena košnji in spravilu s...

Avtomobilizem / četrtek, 16. avgust 2012 / 07:00

Prodajna suša se nadaljuje

Slovenski avtomobilski trg je tudi v minulem mesecu beležil negativni prodajni trend. Po statističnih podatkih, ki jih za avtomobilske uvoznike pripravlja Jato Dynamics, je bilo julija prvič regi...

Avtomobilizem / četrtek, 16. avgust 2012 / 07:00

Stara ljubezen ne zarjavi

Test: Volkswagen Beetle 1.2 TSI Design