Roki, pomembni za izvedbo volitev

Do rednih volitev v državni zbor nas ločita še dobra dva meseca. Preverili smo najpomembnejše roke za izvedbo volitev, ki jih je določila Državna volilna komisija.

Ljubljana – Volilni roki so začeli teči 14. februarja, od tedaj politične stranke določajo kandidatne liste, volivci pa lahko s podpisi izrazijo podporo posameznim listam. Na volilne komisije volilnih enot je tudi že možno vložiti kandidatne liste, zadnji dan, ko bo to še mogoče storiti, je 24. marec. Tedaj je tudi zadnji dan, ko se na upravni enoti še lahko podpiše obrazec podpore listi kandidatov.

Do 24. marca, ko se uradno začne predvolilna kampanja, so kandidati za poslance Državni volilni komisiji (DVK) tudi dolžni sporočiti organizatorja volilne kampanje in podatke o odprtju posebnega transakcijskega računa za volilno kampanjo. Prav tako do 24. marca volivci, ki bodo na dan glasovanja začasno v tujini, lahko DVK sporočijo, da želijo glasovati po pošti ali na diplomatskem predstavništvu.

Volilne komisije volilnih enot do 3. aprila sestavijo seznam potrjenih list kandidatov v volilni enoti po vrstnem redu, ki se določi z žrebom, in sezname kandidatov, o katerih se glasuje v posameznih volilnih okrajih. Do 8. aprila DVK javno objavi seznam list kandidatov po volilnih enotah in sezname kandidatov, o katerih se glasuje v posameznih okrajih, ter sezname kandidatur za volitve poslancev narodnosti. Do 8. aprila lahko držav­ljani tudi vpogledajo v volilne imenike in zahtevajo popravke na volilni enoti.

Oskrbovanci domov za starejše ter volivci, ki so v bolnišnicah ali zaporu, lahko okrajni volilni komisiji do 13. aprila sporočijo, da želijo glasovati po pošti. Na enak način lahko glasujejo tudi invalidi, ki lahko po pošti glasujejo tudi stalno, če to sporočijo DVK.

Od 19. do 21. aprila bo potekalo predčasno glasovanje na posebnih voliščih za predčasno glasovanje. Do 20. aprila morajo volivci, ki želijo glasovati na volišču v drugem okraju, to sporočiti okrajni volilni komisiji, na območju katere so vpisani v volilni imenik. Do istega dne lahko volivci, ki se zaradi bolezni ne morejo osebno zglasiti na volišču, sporočijo okrajni volilni komisiji, da želijo glasovati na svojem domu. Prav tako do 20. aprila morajo volivci, ki nimajo stalnega prebivališča v Sloveniji, pa želijo glasovati na volišču v Sloveniji, to sporočiti okrajni volilni komisiji ali DVK.

Javna volilna kampanja se konča 22. aprila, ko nastopi volilni molk. Volitve bodo potekale 24. aprila, dan kasneje pa okrajne volilne komisije ugotavljajo izid glasovanja po pošti iz Slovenije. Do 2. maja bo potekalo ugotavljanje izida glasovanja po pošti iz tujine.

Od 3. do 10. maja poteka postopek ugotavljanja končnega izida glasovanja, priprava in objava končnega poročila o izidu državnozborskih volitev. Do 9. maja DVK posreduje podatke o organizatorjih volilne kampanje računskemu sodišču, organizatorji kampanje pa morajo odstraniti plakate in druge oglaševalske vsebine.

Novi sklic državnega zbora se mora na ustanovni seji sestati 20 dni po izvolitvi, predsednik republike pa najpozneje v 30 dneh po konstituiranju državnega zbora predlaga kandidata za predsednika vlade. Najprej 48 ur in najkasneje v sedmih dneh po vložitvi predloga se opravijo volitve predsednika vlade. Predsednik vlade najpozneje v 15 dneh po izvolitvi predlaga državnemu zboru imenovanje ministrov. Vlada nastopi funkcijo, če sta imenovani več kot dve tretjini ministrov.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kronika / sreda, 29. maj 2013 / 12:43

Izginile aluminijaste gredi

Jesenice - Jeseniški policisti so prejšnjo sredo obravnavali veliko tatvino na škodo gradbene družbe z Jesenic, ki so ji neznani storilci ukradli več kot sto kosov aluminijastih gredi. Pod...

Objavljeno na isti dan


Zanimivosti / sreda, 23. februar 2022 / 18:56

Zmagovalec Po Antarktiki

Festival gorniškega filma se je zaključil s podelitvijo nagrad najboljšim filmom.

Radovljica / sreda, 23. februar 2022 / 18:53

Ivankine zgodbe od blizu in daleč

Zbirka kratkih zgodb, ki je izšla malo pred novim letom, je že četrto knjižno delo Leščanke Ivanke Korošec, ki že več kot petdeset let objavlja svoje prispevke v revijah in časopisih, redno tudi v pri...

Slovenija / sreda, 23. februar 2022 / 18:52

Roki, pomembni za izvedbo volitev

Do rednih volitev v državni zbor nas ločita še dobra dva meseca. Preverili smo najpomembnejše roke za izvedbo volitev, ki jih je določila Državna volilna komisija.

GG Plus / sreda, 23. februar 2022 / 18:49

Mama in sestra v eni osebi

Spomnim se, bilo je že pred več leti, ko sem prvič pisala zgodbo, povezano z incestom. Zelo me je prizadela. Pa ne le zaradi težkega življenja ženske, ki mi jo je povedala, bolj zaradi brutalnega z...

Kronika / sreda, 23. februar 2022 / 18:48

V stanovanju uhajal plin

Škofja Loka – V enem od stanovanj v stanovanjskem bloku v Frankovem naselju v Škofji Loki je v nedeljo okoli 12.30 prišlo do uhajanja ogljikovega monoksida, dve stanovalki pa sta se s plinom zastru...