Ošterija Žogica streže jed regut ko če bet – kuhan krompir, fižol, česen, ocvirki, poširano jajce. Lahko bi rekli klasičen radič z jajcem, ocvirki in krompirjem, postrežen na zelo sodoben način. / Foto: arhiv OOZ Nova Gorica

Fige in goriški radič

Na Goriškem do 20. februarja 2022 potek Mesec kuhinje z goriškim radičem. Med vrtninami je ta radič nekaj posebnega, njegove rdeče glavice spominjajo na vrtnice. V goriških oziroma primorskih koncih ga imenujejo tudi sukenski regut. Je zelo cenjena vrtnina, ki je v zadnjih letih pridobila veliko prepoznavnost.

V zimskem času kuharji nestrpno pričakujejo sukenski regut, da lahko iz njega pripravljajo različne specialitete, na primer klasično solato s krompirjem, fižolom, jajcem in ocvirki, okusen je tudi v drugih tako hladnih kot toplih jedeh. Odlično se ujema z mesom, testeninami, rižem in ribami. Z radičem pripravljajo celo sladice.

V letošnji sezoni goriškega radiča pa so se na Območni obrtno-podjetniški zbornici Nova Gorica odločili, da združijo moči s sedmimi gostinskimi ponudniki ter pridelovalcem mesnin in cvetličarko ter predstavijo različne jedi in celo šopke iz goriškega radiča, saj ga nekateri imenujejo tudi goriška vrtnica. Tako so pripravili Mesec kuhinje z goriškim radičem.

»Vzgoja goriškega radiča je zahtevna, saj se začne zgodaj spomladi in traja vse zimske dni, ko ga lahko ponudimo na krožniku. Za vzgojo so potrebni prodnata obsoška zemlja, skrben izbor semen ter veliko znanja in ljubezen do te vrtnine, saj vsa dela potekajo ročno,« še izvemo.

Medtem ko bodo Primorci še nekaj dni na piedestal postavljali znameniti radič, so se ne Gorenjskem zaključili Okusi Škofjeloškega. Kuharji so takoj začeli snovati menije za včerajšnje valentinovo, mnogi gostinski ponudniki pa so se odločili v čast Prešernovemu dnevu pripraviti tudi kakšno jed, koktajl, napitek ali sladico. Seveda je bil okus fige prisoten, a med ponujenimi jedmi smo našli tudi nekaj takih, ki naj bi izvirale iz časa življenja velikega pesnika ali na neki način spominjale nanj.

Pr' Matičku na Primskovem pri Kranju se je tako recimo na meniju med drugim znašel tudi kurji ajmohjt s knedli in zelenjavo. Pa repincelj s kuhanim jajcem, seveda brez Prešernove fige – kot so poimenovali sladico – ni šlo.

Pr' Fartku na Gobavici nad Mengšem so na Prešernov praznik stregli pesnikov koktajl. Glavna sestavina: figovo žganje, ki so mu dodali rum, liker amareto, bezgov sirup ter limonin in jabolčni sok.

V radovljiški Hiši Linhart je bila na jedilniku tudi nadgrajena jed iz prve kuharske knjige v slovenskem jeziku, Kuharskih bukev Valentina Vodnika, in sicer bandeljc.

Kranjski KluBar gastropub pa je že dan pred slovenskim kulturnim praznikom prijetno presenetil z Večerom slovenske glasbe, hrane in pijače. Točili so Kranjsko pivo, ki je pri poznavalcih izjemno priljubljeno, v kuhinji pa so pripravili kranjski piskr, ki so ga sestavljali domača kruhova skleda s kranjsko klobaso s hrenom in gorčico. Pri sladkem so gostje lahko posegli po domačih buhteljnih s figovo marmelado ali se posladkali s figami, oblitimi s čokolado. Poleg figovega likerja pa so lahko vse skupaj poplaknili še s prešernim kuhanim vinom ali Julijino vročo čokolado.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kranjska Gora / torek, 9. julij 2019 / 12:46

Urejajo ceste na Dovjem

Dovje – V teh dneh na Dovjem hitijo z gradbenimi deli na cesti od vasi do križišča z regionalno cesto pri Aljaževem spomeniku. Cesto bodo obnovili in uredili oporne zidove, obenem urejajo tudi odse...

Objavljeno na isti dan


Kranj / ponedeljek, 2. junij 2008 / 07:00

Ravnik Tomanova ostaja direktorica

Kranj - Konec tega tedna bo direktorici Gorenjskega muzeja Kranj Barbari Ravnik Toman potekel mandat. Na nov razpis, ki je bil objavljen v mesecu aprilu, se je prijavila z...

Bled / ponedeljek, 2. junij 2008 / 07:00

Posvet o ustanavljanju pokrajin

Bled - Vlada ta teden začenja posvete o ustanavljanju pokrajin. V petek bo minister za lokalno samoupravo in regionalni razvoj Ivan Žagar s sodelavci v gosteh v bodoči Gor...

Gospodarstvo / ponedeljek, 2. junij 2008 / 07:00

Gorazd Trček prevzel vodenje Gorenjske banke

Na položaj predsednika uprave ga je nadzorni svet imenoval 10. aprila, član uprave ostaja Srečko Korber. Nasledil je Zlatka Kavčiča, ki je bil predsednik uprave Gorenjske banke kar osemnajst let.

Splošno / ponedeljek, 2. junij 2008 / 07:00

Jubilej jeseniške bolnišnice

V Splošni bolnišnici Jesenice so proslavili 60-letnico uradnega odprtja bolnišnice.

Splošno / ponedeljek, 2. junij 2008 / 07:00

Označitev domačij s hišnimi imeni

Letos bomo v občini Jesenice zaključili projekt označevanja domačij s hišnimi imeni. Preostali sta še naselji Hrušica in Jesenice. Vse domačine iz omenjenih naselij pozivamo, da nam svoje domače...