Ošterija Žogica streže jed regut ko če bet – kuhan krompir, fižol, česen, ocvirki, poširano jajce. Lahko bi rekli klasičen radič z jajcem, ocvirki in krompirjem, postrežen na zelo sodoben način. / Foto: arhiv OOZ Nova Gorica

Fige in goriški radič

Na Goriškem do 20. februarja 2022 potek Mesec kuhinje z goriškim radičem. Med vrtninami je ta radič nekaj posebnega, njegove rdeče glavice spominjajo na vrtnice. V goriških oziroma primorskih koncih ga imenujejo tudi sukenski regut. Je zelo cenjena vrtnina, ki je v zadnjih letih pridobila veliko prepoznavnost.

V zimskem času kuharji nestrpno pričakujejo sukenski regut, da lahko iz njega pripravljajo različne specialitete, na primer klasično solato s krompirjem, fižolom, jajcem in ocvirki, okusen je tudi v drugih tako hladnih kot toplih jedeh. Odlično se ujema z mesom, testeninami, rižem in ribami. Z radičem pripravljajo celo sladice.

V letošnji sezoni goriškega radiča pa so se na Območni obrtno-podjetniški zbornici Nova Gorica odločili, da združijo moči s sedmimi gostinskimi ponudniki ter pridelovalcem mesnin in cvetličarko ter predstavijo različne jedi in celo šopke iz goriškega radiča, saj ga nekateri imenujejo tudi goriška vrtnica. Tako so pripravili Mesec kuhinje z goriškim radičem.

»Vzgoja goriškega radiča je zahtevna, saj se začne zgodaj spomladi in traja vse zimske dni, ko ga lahko ponudimo na krožniku. Za vzgojo so potrebni prodnata obsoška zemlja, skrben izbor semen ter veliko znanja in ljubezen do te vrtnine, saj vsa dela potekajo ročno,« še izvemo.

Medtem ko bodo Primorci še nekaj dni na piedestal postavljali znameniti radič, so se ne Gorenjskem zaključili Okusi Škofjeloškega. Kuharji so takoj začeli snovati menije za včerajšnje valentinovo, mnogi gostinski ponudniki pa so se odločili v čast Prešernovemu dnevu pripraviti tudi kakšno jed, koktajl, napitek ali sladico. Seveda je bil okus fige prisoten, a med ponujenimi jedmi smo našli tudi nekaj takih, ki naj bi izvirale iz časa življenja velikega pesnika ali na neki način spominjale nanj.

Pr' Matičku na Primskovem pri Kranju se je tako recimo na meniju med drugim znašel tudi kurji ajmohjt s knedli in zelenjavo. Pa repincelj s kuhanim jajcem, seveda brez Prešernove fige – kot so poimenovali sladico – ni šlo.

Pr' Fartku na Gobavici nad Mengšem so na Prešernov praznik stregli pesnikov koktajl. Glavna sestavina: figovo žganje, ki so mu dodali rum, liker amareto, bezgov sirup ter limonin in jabolčni sok.

V radovljiški Hiši Linhart je bila na jedilniku tudi nadgrajena jed iz prve kuharske knjige v slovenskem jeziku, Kuharskih bukev Valentina Vodnika, in sicer bandeljc.

Kranjski KluBar gastropub pa je že dan pred slovenskim kulturnim praznikom prijetno presenetil z Večerom slovenske glasbe, hrane in pijače. Točili so Kranjsko pivo, ki je pri poznavalcih izjemno priljubljeno, v kuhinji pa so pripravili kranjski piskr, ki so ga sestavljali domača kruhova skleda s kranjsko klobaso s hrenom in gorčico. Pri sladkem so gostje lahko posegli po domačih buhteljnih s figovo marmelado ali se posladkali s figami, oblitimi s čokolado. Poleg figovega likerja pa so lahko vse skupaj poplaknili še s prešernim kuhanim vinom ali Julijino vročo čokolado.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gorenjska / / 07:00

Škofja Loka ima proračun

V Škofji Loki so potrdili proračuna za prihodnji dve leti, v katerih je predvidenih za prihodnje leto za 39 milijonov evrov prihodkov, za leto 2014 pa slabih 32 milijonov.

Objavljeno na isti dan


Kranj / sreda, 14. maj 2008 / 07:00

Tri desetletja Najdihojce

Kranj - Vrtec Najdihojca je v začetku aprila praznoval tridesetletnico. Ob tej priložnosti so zato konec aprila pripravili praznovanje in v goste povabili smučarskega skakalca Ro...

Splošno / sreda, 14. maj 2008 / 07:00

Pestra izbira kopalk

Navdušujejo privržence naravnih materialov, upreti pa se jim ne morejo niti ljubitelji in ljubiteljice trend materialov.

Splošno / sreda, 14. maj 2008 / 07:00

Jubilejni pohod na Špičasti hrib

Na prvo majsko nedeljo je bil že petindvajseti pohod na Špičasti hrib. "V hribih iščemo zdravje," so povedali Janko, Jože in Vili, redni obiskovalci tega markantnega vrha med Joštom in Mohorjem.

Splošno / sreda, 14. maj 2008 / 07:00

Skavt je prijatelj vsakomur

Mineva sto let od izdaje knjige lorda Baden-Powella: Skavt, navodilo za vzgojo dobrih državljanov, ki so jo leta 1932 prevedli tudi v slovenski jezik. Skavtska bibilja, kot ji pravijo, je pred kratkim...

Splošno / sreda, 14. maj 2008 / 07:00

Biti trezen ne pomeni biti brezzvezen

Alkohol je tretji najpogostejši vzrok za obolevnost in umrljivost v Evropi, med mladimi pa celo prvi. Mestna občina Kranj sodeluje v projektu "Alkohol. Odloči se za trezen pogled," ki ga sofinancira E...