Ošterija Žogica streže jed regut ko če bet – kuhan krompir, fižol, česen, ocvirki, poširano jajce. Lahko bi rekli klasičen radič z jajcem, ocvirki in krompirjem, postrežen na zelo sodoben način. / Foto: arhiv OOZ Nova Gorica

Fige in goriški radič

Na Goriškem do 20. februarja 2022 potek Mesec kuhinje z goriškim radičem. Med vrtninami je ta radič nekaj posebnega, njegove rdeče glavice spominjajo na vrtnice. V goriških oziroma primorskih koncih ga imenujejo tudi sukenski regut. Je zelo cenjena vrtnina, ki je v zadnjih letih pridobila veliko prepoznavnost.

V zimskem času kuharji nestrpno pričakujejo sukenski regut, da lahko iz njega pripravljajo različne specialitete, na primer klasično solato s krompirjem, fižolom, jajcem in ocvirki, okusen je tudi v drugih tako hladnih kot toplih jedeh. Odlično se ujema z mesom, testeninami, rižem in ribami. Z radičem pripravljajo celo sladice.

V letošnji sezoni goriškega radiča pa so se na Območni obrtno-podjetniški zbornici Nova Gorica odločili, da združijo moči s sedmimi gostinskimi ponudniki ter pridelovalcem mesnin in cvetličarko ter predstavijo različne jedi in celo šopke iz goriškega radiča, saj ga nekateri imenujejo tudi goriška vrtnica. Tako so pripravili Mesec kuhinje z goriškim radičem.

»Vzgoja goriškega radiča je zahtevna, saj se začne zgodaj spomladi in traja vse zimske dni, ko ga lahko ponudimo na krožniku. Za vzgojo so potrebni prodnata obsoška zemlja, skrben izbor semen ter veliko znanja in ljubezen do te vrtnine, saj vsa dela potekajo ročno,« še izvemo.

Medtem ko bodo Primorci še nekaj dni na piedestal postavljali znameniti radič, so se ne Gorenjskem zaključili Okusi Škofjeloškega. Kuharji so takoj začeli snovati menije za včerajšnje valentinovo, mnogi gostinski ponudniki pa so se odločili v čast Prešernovemu dnevu pripraviti tudi kakšno jed, koktajl, napitek ali sladico. Seveda je bil okus fige prisoten, a med ponujenimi jedmi smo našli tudi nekaj takih, ki naj bi izvirale iz časa življenja velikega pesnika ali na neki način spominjale nanj.

Pr' Matičku na Primskovem pri Kranju se je tako recimo na meniju med drugim znašel tudi kurji ajmohjt s knedli in zelenjavo. Pa repincelj s kuhanim jajcem, seveda brez Prešernove fige – kot so poimenovali sladico – ni šlo.

Pr' Fartku na Gobavici nad Mengšem so na Prešernov praznik stregli pesnikov koktajl. Glavna sestavina: figovo žganje, ki so mu dodali rum, liker amareto, bezgov sirup ter limonin in jabolčni sok.

V radovljiški Hiši Linhart je bila na jedilniku tudi nadgrajena jed iz prve kuharske knjige v slovenskem jeziku, Kuharskih bukev Valentina Vodnika, in sicer bandeljc.

Kranjski KluBar gastropub pa je že dan pred slovenskim kulturnim praznikom prijetno presenetil z Večerom slovenske glasbe, hrane in pijače. Točili so Kranjsko pivo, ki je pri poznavalcih izjemno priljubljeno, v kuhinji pa so pripravili kranjski piskr, ki so ga sestavljali domača kruhova skleda s kranjsko klobaso s hrenom in gorčico. Pri sladkem so gostje lahko posegli po domačih buhteljnih s figovo marmelado ali se posladkali s figami, oblitimi s čokolado. Poleg figovega likerja pa so lahko vse skupaj poplaknili še s prešernim kuhanim vinom ali Julijino vročo čokolado.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kronika / četrtek, 13. marec 2014 / 13:21

Povezujejo različni stvari

Na kranjskem okrožnem sodišču so prejšnji teden obravnavali odškodninsko tožbo nekdanjega trenerja HK Acroni Jesenice Heikkijaa Mälkiäja, ki od jeseniškega župana Tomaža Toma Mencingerja terja 71 tiso...

Objavljeno na isti dan


Slovenija / sobota, 8. december 2018 / 13:09

Avstrijci gradijo, pri nas se zapleta

Gradnja druge cevi predora Karavanke se na slovenski strani očitno še ne bo kmalu začela.

Nasveti / sobota, 8. december 2018 / 13:05

Pokvarjeno oko

Iz Berlina prifrčijo prvi novoletni pozdravi, a na njih ni novoletnih okraskov, tudi napisa Frohe Weihnachten ne. Skrivnostno zre vame prelepa ženska, ki vabi na Muzejski otok. Za popolno razglašen...

GG Plus / sobota, 8. december 2018 / 13:04

Zgodba kot ulita

Zakaj »zgodba kot ulita«? Zato, ker je to zgodba velike livarske družbe LTH Castings, ki ima svoj sedež v Škofji Loki. Zajema njen razvoj od podjetja Motor, ustanovljenega leta 1948, osredotoča pa...

Zanimivosti / sobota, 8. december 2018 / 12:58

Ni zime za Eskime

Ni zime za Eskime, bi lahko zapisali pod fotografijo, ki je bila v nedeljo posneta na Pokljuki na tekmi biatlonskega svetovnega pokala. Da so temperature za ta čas visoke, je očitno želel pokazati...

GG Plus / sobota, 8. december 2018 / 12:57

Vodiška Johanca, verska sleparka

V Repnjah pri Vodicah se je 4. decembra 1885 rodila verska sleparka Ivana Jerovšek, ki so jo začeli imenovati Vodiška Johanca. Če je njeno igrano krvavenje v tistem času pomenilo priložnost za spop...