Žolca in smojka

Okusi Škofjeloškega (3)

V nedeljo se je festival Okusi Škofjeloškega zaključil. Mi smo ga zaključili s petkovim obiskom Soriške planine, kjer so na smučišču v času kosila vrveli nadobudni deskarji in smučarji. V času festivala smo se ustavili še pri Danilu, v znani gostilni in vinoteki v Retečah, ter na malce drugačnem kosilu »za vikend«, ki se je zgodil ravno tako v sklopu Okusov Škofjeloškega. Loška »oštarija«, ki združuje tudi elemente galerije in kavarne, kjer sicer stalne in dnevne hišne specialitete izhajajo iz tradicije in preprostosti, a se uspešno spogledujejo s sodobnimi trendi, včasih pa tudi s tujimi deželami, je v goste tisto soboto povabila dva zagnana fanta iz Pajzla iz Gorenje vasi. Tam imajo, kot pravijo, »taboli burger u vas.« Tako sta Joši in Januš oziroma Aljoša Vodopivec in Jan Bašelj prevzela vajeti kuhinje v gostilnici sredi Škofje Loke in za predjed so gostje lahko okušali mesno pašteto, sledil je divjačinski ragu, za glavno jed je na mizo prispel svinjski vrat s pirejem iz korenja, krompirčka, brokolija in okusno omako, za sladico pa se je »predstavila« pečena vaniljeva krema s karamelno-kavnim pridihom. Naj bi pa Pr' Pepet zaradi dobrega odziva kulinarično sodelovanje v januarju ponovili. Zgodba gostilne in vinoteke Danilo pa je precej drugačna. Gre za znano ime ne le v teh krajih, tudi drugod po Sloveniji. Ima dolgoletno tradicijo, ki jo danes več kot uspešno nadaljujeta sestra in brat Nina in Gašper Čarman, tretja generacija družine. Gostilno sta prevzela leta 2016, jo prenovila v modernejšem slogu, a ohranila dušo stare. Novi Danilo ohranja tradicijo domače kuhinje, osnovane na lokalnih sestavinah, a hkrati obljublja ustvarjalnost in nove okuse. In ker je meni festivala Okusi Škofjeloškega obetal resnično tradicionalne okuse, predstavljene na modernejši način, je to pretehtalo in smo se odločili, da jih obiščemo.

Že takoj nas je navdušil pozdrav iz kuhinje – ajdova pogača in masovnek, potem pa je bil vsak naslednji krožnik nadgradnja prejšnjega. Seveda smo imeli neka tiha pričakovanja glede okusov kot tudi vsega, kar sodi zraven, saj je gostila znana – in predstavljeni festivalski meni ni v ničemer razočaral.

Žolca in smojka, loška midla in zelena, loška mešta s črnimi istrskimi tartufi. Če bi nam bilo to premalo, bi lahko izbirali še med sladicami iz dodatne ponudbe. Našo pozornost so pritegnili loški svaščki. Je to neke vrste pečeno jabolko, smo ugibali na pamet. Na spletu smo našli eno od razlag, ki pravi, da gre v osnovi res za pečeno jabolko, polnjeno z orehi in posebno skuto. Ampak: sladico so postregli v obliki tortice in navdušili z modernim pristopom oziroma svojo interpretacijo. (Se nadaljuje)

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Volitve 2019 / četrtek, 20. junij 2024 / 07:46

Želim biti glasen in jasen glas Slovenije

Osemindvajsetletna Zala Tomašič iz Škofje Loke se je v Evropski parlament uvrstila kot najmlajša Slovenka do zdaj. Kandidatka SDS, ki je na listi stranke nastopila na zadnjem mestu, je s skoraj 27 tis...

Objavljeno na isti dan


Kronika / četrtek, 24. april 2008 / 07:00

Koga so okradli?

Kranj - Kranjski policisti so januarja in februarja letos obravnavali več tatvin na parkirišču ob spodnji postaji kabinske žičnice Krvavec. Prijetim storilcem so zasegli več ukra...

Kronika / četrtek, 24. april 2008 / 07:00

Vztrajna tatica

Radomlje - Pred dnevi je do parkiranega odklenjenega osebnega avta v Radomljah pristopila neznana ženska in iz njega vzela žensko torbico. Tatvino je poizkušala preprečiti 13-let...

Zanimivosti / četrtek, 24. april 2008 / 07:00

Zamenjali predsednika

Tržič - Jedro Društva prijateljev mineralov in fosilov Slovenije, ki ima okrog 230 članov po vsej državi, se je zbralo na občnem zboru v Tržiču. Ugotovili so, da vsi ne plačujejo...

Zanimivosti / četrtek, 24. april 2008 / 07:00

Donacija društvu VITA Gorenjska

Radovljica - Dvatisočevrski ček je v sredo na srečanju v Radovljici društvu za pomoč po nezgodni poškodbi glave izročil vodja kranjske poslovne enote Banke Koper David Zo...

Železniki / četrtek, 24. april 2008 / 07:00

Po poplavah muzej spet odprt

Železniki - Več kot pol leta po ujmi je vrata znova odprl obnovljeni muzej v Železnikih. »V novih vitrinah so predmeti, ki so zdaj še lepši in bolje zaščiteni pred različnimi vpl...