Žolca in smojka

Okusi Škofjeloškega (3)

V nedeljo se je festival Okusi Škofjeloškega zaključil. Mi smo ga zaključili s petkovim obiskom Soriške planine, kjer so na smučišču v času kosila vrveli nadobudni deskarji in smučarji. V času festivala smo se ustavili še pri Danilu, v znani gostilni in vinoteki v Retečah, ter na malce drugačnem kosilu »za vikend«, ki se je zgodil ravno tako v sklopu Okusov Škofjeloškega. Loška »oštarija«, ki združuje tudi elemente galerije in kavarne, kjer sicer stalne in dnevne hišne specialitete izhajajo iz tradicije in preprostosti, a se uspešno spogledujejo s sodobnimi trendi, včasih pa tudi s tujimi deželami, je v goste tisto soboto povabila dva zagnana fanta iz Pajzla iz Gorenje vasi. Tam imajo, kot pravijo, »taboli burger u vas.« Tako sta Joši in Januš oziroma Aljoša Vodopivec in Jan Bašelj prevzela vajeti kuhinje v gostilnici sredi Škofje Loke in za predjed so gostje lahko okušali mesno pašteto, sledil je divjačinski ragu, za glavno jed je na mizo prispel svinjski vrat s pirejem iz korenja, krompirčka, brokolija in okusno omako, za sladico pa se je »predstavila« pečena vaniljeva krema s karamelno-kavnim pridihom. Naj bi pa Pr' Pepet zaradi dobrega odziva kulinarično sodelovanje v januarju ponovili. Zgodba gostilne in vinoteke Danilo pa je precej drugačna. Gre za znano ime ne le v teh krajih, tudi drugod po Sloveniji. Ima dolgoletno tradicijo, ki jo danes več kot uspešno nadaljujeta sestra in brat Nina in Gašper Čarman, tretja generacija družine. Gostilno sta prevzela leta 2016, jo prenovila v modernejšem slogu, a ohranila dušo stare. Novi Danilo ohranja tradicijo domače kuhinje, osnovane na lokalnih sestavinah, a hkrati obljublja ustvarjalnost in nove okuse. In ker je meni festivala Okusi Škofjeloškega obetal resnično tradicionalne okuse, predstavljene na modernejši način, je to pretehtalo in smo se odločili, da jih obiščemo.

Že takoj nas je navdušil pozdrav iz kuhinje – ajdova pogača in masovnek, potem pa je bil vsak naslednji krožnik nadgradnja prejšnjega. Seveda smo imeli neka tiha pričakovanja glede okusov kot tudi vsega, kar sodi zraven, saj je gostila znana – in predstavljeni festivalski meni ni v ničemer razočaral.

Žolca in smojka, loška midla in zelena, loška mešta s črnimi istrskimi tartufi. Če bi nam bilo to premalo, bi lahko izbirali še med sladicami iz dodatne ponudbe. Našo pozornost so pritegnili loški svaščki. Je to neke vrste pečeno jabolko, smo ugibali na pamet. Na spletu smo našli eno od razlag, ki pravi, da gre v osnovi res za pečeno jabolko, polnjeno z orehi in posebno skuto. Ampak: sladico so postregli v obliki tortice in navdušili z modernim pristopom oziroma svojo interpretacijo. (Se nadaljuje)

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Splošno / torek, 9. avgust 2022 / 09:48

Stiki med Slovenci in Ukrajinci

TEST Dandanes, ko v Ukrajini divja vojna, prihajajo v Slovenijo številni ukrajinski begunci in slovenska država v sklopu Evropske skupnosti pomaga ukrajinski državi s političnim in vojaškim delovanjem...

Objavljeno na isti dan


Splošno / torek, 14. avgust 2007 / 07:00

Okusne vegetarjanske jedi iz restavracije Papala Kranj

Hokkaido krema Za 4 do 6 oseb 1 kg buč hokkaido 1 l vode, 1 žlička cimeta,100 g sladkorja, kivi ali drugo sadje za garniranje

Naklo / torek, 14. avgust 2007 / 07:00

Vežice v Dupljah novembra

Pokopališče v Spodnjih Dupljah bodo razširili. Tam so že začeli graditi poslovilne vežice, kar je stara želja krajanov.

Medvode / torek, 14. avgust 2007 / 07:00

Vesela harmonika v Gunclje

Harmonikarji, največ je bilo mladih, so tekmovali na Veseli harmoniki na Senici. Prevladovali so Gorenjci, zmagi pa sta šli na Dolenjsko in v Ljubljano.

Gospodarstvo / torek, 14. avgust 2007 / 07:00

Kačasta in stebrasta smreka

Gozdar Martin Umek je v revirju Nemilje odkril gozdna posebneža - v bližini Jamnika kačasto smreko, v Zgornji Besnici pa še stebrasto.

Zanimivosti / torek, 14. avgust 2007 / 07:00

Mesto jekla in - turizma

Pomočnik direktorja Slovenske turistične organizacije Dejan Podgoršek: "Okolica Jesenic me je fascinirala, Jesenice imajo izjemen turistični potencial."