Mesne kroglice v omaki iz pečice

Mesne kroglice v paradižnikovi omaki zagotovo spadajo med najbolj priljubljene jedi. Čeprav se zdi malo nenavadno, jih lahko skuhamo tudi v pečici. Verjeli ali ne, takšen način priprave je enostavnejši, končni rezultat pa še boljši. Recept ne vsebuje jajc in/ali riža, a kljub temu kroglice ostanejo kompaktne in ne razpadejo.

Za pripravo mesnih kroglic v paradižnikovi omaki iz pečice potrebujemo: za mesne kroglice: 600 g mletega mesa, 100 g korenja, polovico srednje velike čebule, 1 žlico nasekljanega peteršilja, ščep mlete rdeče paprike, sol in poper, 2 žlici moke, 2 žlici olivnega olja; za paradižnikovo omako: polovico čebule, pol kilograma paradižnikove omake, 2 dl vode ali jušne osnove, 1 žličko sladkorja, polovico žlice moke, nekaj listov sveže bazilike ali 1 žličko suhe, 2 lovorova lista, sol in poper, 1 žlico olivnega olja.

Čebulo na drobno nasekljamo ter jo prepražimo na žlici olja. Mleto meso posolimo, popramo in potresemo z mleto rdečo papriko. Primešamo mu na drobno naribano korenje, prepraženo čebulo, peteršilj in dve žlici vode. Potresemo z eno žlico moke ter vse skupaj dobro premešamo. Iz dobljene mase oblikujemo srednje velike kroglice, ki jih povaljamo v drugi žlici moke. Mesne kroglice z vseh strani popečemo na žlici olivnega olja ter jih nato položimo v globok pekač, ki ga lahko pokrijemo. Priprava omake: Pol žlice moke zmešamo z dvema žlicama vode. V ponev, kjer smo pekli mesne kroglice, prilijemo žlico olivnega olja in na njem prepražimo polovico nasekljane čebule. Potresemo s sladkorjem in prilijemo moko, zmešano z vodo. Takoj zalijemo s paradižnikovo omako in vodo oziroma jušno osnovo. Solimo, popramo, začinimo z baziliko in lovorovim listom. Omako zavremo ter jo prelijemo čez mesne kroglice v pekaču. Pekač pokrijemo in ga postavimo v pečico, ogreto na 200 °C, za 35 minut. Pekač vzamemo iz pečice ter ga pustimo stati na sobni temperaturi še 10 minut.

Nasvet: Kroglice serviramo z izbrano prilogo, najboljše pa pustimo za konec – posodo dobro obrišemo s kruhom.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kultura / petek, 17. maj 2019 / 15:13

Še zadnjič pod taktirko Jožefa Močnika

Cerklje – Jutri, v soboto, ob 19. uri bodo člani Komornega moškega pevskega zbora Davorina Jenka še zadnjič nastopili pod taktirko dolgoletnega dirigenta in umetniškega vodje Jožefa Močnika. Sklepn...

Objavljeno na isti dan


Medvode / ponedeljek, 27. april 2015 / 00:58

Zavod v izgubi, direktor odstopil

Javni zavod za kulturo in mladino Medvode je lani posloval z izgubo v višini slabih devetnajst tisoč evrov. Direktor je prevzel odgovornost in odstopil.

Šenčur / ponedeljek, 27. april 2015 / 00:57

Dvomi o gasilskem odloku

Šenčurski občinski svetniki so v drugem branju potrdili odlok o javni gasilski službi v občini Šenčur.

Bohinj / ponedeljek, 27. april 2015 / 00:56

Župan predlaga interpelacijo

Bohinjski župan Franc Kramar je opozicijskim strankam poslal predlog interpelacije zoper ministrico za okolje in prostor Ireno Majcen. Očita ji neizvajanje in neupoštevanje zakona o Triglavskem narodn...

Kranj / ponedeljek, 27. april 2015 / 00:56

Boris Vehovec je novi podžupan

Kranj – Na sredini seji kranjskega mestnega sveta je župan Boštjan Trilar, ki je prejšnji mesec ostal brez obeh podžupanov, sporočil, da je svetnika Borisa Vehovca imenoval za podžupana. Vehovec, k...

Gorenjska / ponedeljek, 27. april 2015 / 00:55

Na črpalkah tudi izročanje paketov

Poleg oddajanja paketnih pošiljk bo na nekaterih bencinskih servisih kmalu možen tudi njihov prevzem. Poleg tega bo Pošta Slovenije letos vzpostavila mrežo samopostrežnih avtomatov za pakete.