Mesne kroglice v omaki iz pečice

Mesne kroglice v paradižnikovi omaki zagotovo spadajo med najbolj priljubljene jedi. Čeprav se zdi malo nenavadno, jih lahko skuhamo tudi v pečici. Verjeli ali ne, takšen način priprave je enostavnejši, končni rezultat pa še boljši. Recept ne vsebuje jajc in/ali riža, a kljub temu kroglice ostanejo kompaktne in ne razpadejo.

Za pripravo mesnih kroglic v paradižnikovi omaki iz pečice potrebujemo: za mesne kroglice: 600 g mletega mesa, 100 g korenja, polovico srednje velike čebule, 1 žlico nasekljanega peteršilja, ščep mlete rdeče paprike, sol in poper, 2 žlici moke, 2 žlici olivnega olja; za paradižnikovo omako: polovico čebule, pol kilograma paradižnikove omake, 2 dl vode ali jušne osnove, 1 žličko sladkorja, polovico žlice moke, nekaj listov sveže bazilike ali 1 žličko suhe, 2 lovorova lista, sol in poper, 1 žlico olivnega olja.

Čebulo na drobno nasekljamo ter jo prepražimo na žlici olja. Mleto meso posolimo, popramo in potresemo z mleto rdečo papriko. Primešamo mu na drobno naribano korenje, prepraženo čebulo, peteršilj in dve žlici vode. Potresemo z eno žlico moke ter vse skupaj dobro premešamo. Iz dobljene mase oblikujemo srednje velike kroglice, ki jih povaljamo v drugi žlici moke. Mesne kroglice z vseh strani popečemo na žlici olivnega olja ter jih nato položimo v globok pekač, ki ga lahko pokrijemo. Priprava omake: Pol žlice moke zmešamo z dvema žlicama vode. V ponev, kjer smo pekli mesne kroglice, prilijemo žlico olivnega olja in na njem prepražimo polovico nasekljane čebule. Potresemo s sladkorjem in prilijemo moko, zmešano z vodo. Takoj zalijemo s paradižnikovo omako in vodo oziroma jušno osnovo. Solimo, popramo, začinimo z baziliko in lovorovim listom. Omako zavremo ter jo prelijemo čez mesne kroglice v pekaču. Pekač pokrijemo in ga postavimo v pečico, ogreto na 200 °C, za 35 minut. Pekač vzamemo iz pečice ter ga pustimo stati na sobni temperaturi še 10 minut.

Nasvet: Kroglice serviramo z izbrano prilogo, najboljše pa pustimo za konec – posodo dobro obrišemo s kruhom.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Nasveti / sreda, 10. avgust 2011 / 07:00

Aktivnosti na počitnicah

Burja je kvarila razpoloženje. Morje je grozilo, da bo svet zalilo. Nebo pa je padlo na zemljo. Stiskali smo se pod tendo prvega gostinskega lokala, ki smo ga srečali, in čakali, da nas zalije in...

Objavljeno na isti dan


Kranj / ponedeljek, 13. oktober 2014 / 13:44

Prisluhnejo bodočim staršem

V Bolnišnici za ginekologijo in porodništvo Kranj so po novem brezplačne epiduralna porodna analgezija in druge vrste lajšanja porodne bolečine. Znova uvajajo hipnozo in še nekaj drugih novosti.

Humor / ponedeljek, 13. oktober 2014 / 13:23

Volitve med vrsticami

Lokalne volitve so skoraj končane. Ponekod nas čaka še drugi krog. Iz imen poražencev in zmagovalcev pa je moč razbrati marsikaj.

Razvedrilo / ponedeljek, 13. oktober 2014 / 13:19

Alpski zrak in surova riba

Justinovi so organizirali simpatičen večer, kjer so tokrat kraljevale morske dobrote, se pa tako kot še nekatere gorenjske restavracije tudi pri njih že pripravljajo na jesenski Teden restavracij, ki...

GG Plus / ponedeljek, 13. oktober 2014 / 13:10

V življenju potrebuje izzive

Ta teden bo županovanje nad nekaj manj kot sedemstotimi dušami na Jezerskem prevzel 39-letni Jurij Rebolj. Z rahlo tremo, pravi, saj gre za odgovornost do nekaj sto ljudi.

GG Plus / ponedeljek, 13. oktober 2014 / 13:08

Pomembna je vsaka sekunda

V primeru da kdo v vaši bližini doživi nenadni zastoj srca in dihanja, takoj pokličite 112 in začnite s postopki oživljanja. Ne poglejte stran, ampak osvestite v sebi, da s tem lahko rešite življenje!...