Mesne kroglice v omaki iz pečice

Mesne kroglice v paradižnikovi omaki zagotovo spadajo med najbolj priljubljene jedi. Čeprav se zdi malo nenavadno, jih lahko skuhamo tudi v pečici. Verjeli ali ne, takšen način priprave je enostavnejši, končni rezultat pa še boljši. Recept ne vsebuje jajc in/ali riža, a kljub temu kroglice ostanejo kompaktne in ne razpadejo.

Za pripravo mesnih kroglic v paradižnikovi omaki iz pečice potrebujemo: za mesne kroglice: 600 g mletega mesa, 100 g korenja, polovico srednje velike čebule, 1 žlico nasekljanega peteršilja, ščep mlete rdeče paprike, sol in poper, 2 žlici moke, 2 žlici olivnega olja; za paradižnikovo omako: polovico čebule, pol kilograma paradižnikove omake, 2 dl vode ali jušne osnove, 1 žličko sladkorja, polovico žlice moke, nekaj listov sveže bazilike ali 1 žličko suhe, 2 lovorova lista, sol in poper, 1 žlico olivnega olja.

Čebulo na drobno nasekljamo ter jo prepražimo na žlici olja. Mleto meso posolimo, popramo in potresemo z mleto rdečo papriko. Primešamo mu na drobno naribano korenje, prepraženo čebulo, peteršilj in dve žlici vode. Potresemo z eno žlico moke ter vse skupaj dobro premešamo. Iz dobljene mase oblikujemo srednje velike kroglice, ki jih povaljamo v drugi žlici moke. Mesne kroglice z vseh strani popečemo na žlici olivnega olja ter jih nato položimo v globok pekač, ki ga lahko pokrijemo. Priprava omake: Pol žlice moke zmešamo z dvema žlicama vode. V ponev, kjer smo pekli mesne kroglice, prilijemo žlico olivnega olja in na njem prepražimo polovico nasekljane čebule. Potresemo s sladkorjem in prilijemo moko, zmešano z vodo. Takoj zalijemo s paradižnikovo omako in vodo oziroma jušno osnovo. Solimo, popramo, začinimo z baziliko in lovorovim listom. Omako zavremo ter jo prelijemo čez mesne kroglice v pekaču. Pekač pokrijemo in ga postavimo v pečico, ogreto na 200 °C, za 35 minut. Pekač vzamemo iz pečice ter ga pustimo stati na sobni temperaturi še 10 minut.

Nasvet: Kroglice serviramo z izbrano prilogo, najboljše pa pustimo za konec – posodo dobro obrišemo s kruhom.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

GG Plus / torek, 24. april 2012 / 07:00

Šport v elegantni trenirki

Test: Citroën DS4 THP 200 Sport Chic

Objavljeno na isti dan


Gorenjska / četrtek, 6. februar 2014 / 14:52

Nostalgija iz Prešernovih časov

Kranjski Prešernov smenj je v enajstih letih postal ena najbolj zanimivih prireditev ob kulturnem prazniku, letos pa bo še bogatejši. V Žirovnici bodo dali poudarek 170-letnici nastanka Zdravljice.

Gorenjska / četrtek, 6. februar 2014 / 14:50

Deložacije so bolj redke

Občine se v primerih, ko najemniki neprofitnih občinskih stanovanj ne plačujejo najemnine, bolj poredko odločajo za deložacijo. Še najpogostejše so v tržiški občini.

Kronika / četrtek, 6. februar 2014 / 14:45

Uprava bi morala ukrepati

»Uprava LTH bi morala sprožiti insolventni postopek že daleč nazaj. V letu 2008 je v poslovanju že vladala anarhija, prihajalo je do večjih zamikov pri plačah, med dobavitelji pa so se delale razlike,...

Škofja Loka / četrtek, 6. februar 2014 / 14:43

Prihodnost povezati z dediščino

Več kot sto ljudi se je prejšnji teden v dvoranici starološkega gradu udeležilo ustanovnega zbora novega društva, Kulturno-zgodovinskega društva Lonka Stara Loka.

Razvedrilo / četrtek, 6. februar 2014 / 14:42

Rock Otočec je eden, in če ga ni, druge ljubezni ni

Franci je konec januarja praznoval petdeseti rojstni dan, pred tem pa je javnost izvedela, da letos Rock Otočca ne bo.