Medena prosena kaša z jabolki
Prosena kaša je bila nekdaj priljubljen in nasiten zajtrk, napolnila nas je z energijo in hranili. Vsi jo poznamo, a danes nanjo prevečkrat pozabimo. Čeprav se zdi še tako preprosta, je vsestransko uporabna in iz nje lahko ustvarimo izjemne jedi. Nanjo se bomo zagotovo večkrat spomnili, če bomo pripravili medeno proseno kašo z jabolki.
Za pripravo medene prosene kaše z jabolki potrebujemo: 250 g prosene kaše, 4 dl vode, 3 dl mleka, 0,5 kg gostejšega in kremnega jogurta (grški jogurt ali skyr), 5 žlic medu, 2 srednje veliki jabolki, 1 košček masla, 1 vanilin sladkor, 2 žlici sladkorja, 3 žlice limoninega soka, pol žličke cimeta.
Proseno kašo stresemo v posodo, posolimo ter zalijemo z vodo in mlekom. Zavremo in kuhamo 10 minut, da se kaša skuha. Proseno kašo odstavimo s štedilnika in jo v pokriti posodi pustimo stati 15 minut, da posrka vso tekočino. Jabolkom odstranimo semena ter jih narežemo na manjše kocke in prelijemo z limoninim sokom. Ponev segrejemo, na njej raztopimo maslo ter na njem popečemo jabolčne kocke. Posujemo s cimetom, vaniljevim sladkorjem in sladkorjem. Posodo pokrijemo in dušimo 5 minut na srednji temperaturi. Kozarčke do polovice napolnimo s kuhano proseno kašo. Po vrhu prelijemo z žlico medu in čezenj enakomerno nadevamo jogurt in nato še dušena jabolka.
Nasvet: Če imamo sladka jabolka, lahko dodatek sladkorja izpustimo.