Medena prosena kaša z jabolki

Prosena kaša je bila nekdaj priljubljen in nasiten zajtrk, napolnila nas je z energijo in hranili. Vsi jo poznamo, a danes nanjo prevečkrat pozabimo. Čeprav se zdi še tako preprosta, je vsestransko uporabna in iz nje lahko ustvarimo izjemne jedi. Nanjo se bomo zagotovo večkrat spomnili, če bomo pripravili medeno proseno kašo z jabolki.

Za pripravo medene prosene kaše z jabolki potrebujemo: 250 g prosene kaše, 4 dl vode, 3 dl mleka, 0,5 kg gostejšega in kremnega jogurta (grški jogurt ali skyr), 5 žlic medu, 2 srednje veliki jabolki, 1 košček masla, 1 vanilin sladkor, 2 žlici sladkorja, 3 žlice limoninega soka, pol žličke cimeta.

Proseno kašo stresemo v posodo, posolimo ter zalijemo z vodo in mlekom. Zavremo in kuhamo 10 minut, da se kaša skuha. Proseno kašo odstavimo s štedilnika in jo v pokriti posodi pustimo stati 15 minut, da posrka vso tekočino. Jabolkom odstranimo semena ter jih narežemo na manjše kocke in prelijemo z limoninim sokom. Ponev segrejemo, na njej raztopimo maslo ter na njem popečemo jabolčne kocke. Posujemo s cimetom, vaniljevim sladkorjem in sladkorjem. Posodo pokrijemo in dušimo 5 minut na srednji temperaturi. Kozarčke do polovice napolnimo s kuhano proseno kašo. Po vrhu prelijemo z žlico medu in čezenj enakomerno nadevamo jogurt in nato še dušena jabolka.

Nasvet: Če imamo sladka jabolka, lahko dodatek sladkorja izpustimo.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kronika / petek, 7. junij 2013 / 14:47

Ukradli kanalske pokrove

Kranj - Kranjski policisti so bili v začetku tedna obveščeni, da je neznanec z gradbišča v okolici Kranja odnesel več kosov litoželeznih kanalskih pokrovov in pnevmatsko orodje. Gospodarsk...

Objavljeno na isti dan


GG Plus / ponedeljek, 16. oktober 2017 / 17:36

Biokemik, navdušen nad gorami

Janko Kos je doktor znanosti, ki se lahko pohvali z zavidljivim seznamom akademskih uspehov, a od vseh življenjskih vlog je najdlje alpinist in prav gore so tiste, ki ga medse vabijo že vse njegovo ži...

Zanimivosti / ponedeljek, 16. oktober 2017 / 17:34

Kranj nekoč in danes

Razstaviščna hala Gorenjskega sejma na Savskem otoku je bila zgrajena leta 1971 po načrtih arh. Savina Severja. Služila je za razstaviščne prostore za potrebe Gorenjskega sejma ter za razne druge p...

Gospodarstvo / ponedeljek, 16. oktober 2017 / 15:22

Res ne gre brez nepoštenih praks?

Varuh odnosov v verigi preskrbe s hrano lahko kljub pomanjkanju pooblastil reši marsikatero nepravilnost, če je le pravočasno obveščen, poudarja aktualni varuh dr. Jože Podgoršek.

Nasveti / ponedeljek, 16. oktober 2017 / 15:20

Proti raku predvsem s preventivo

Za ohranjanje svojega zdravja smo odgovorni sami, poudarja Mojca Senčar, dolgoletna predsednica združenja Europa Donna.

Kultura / ponedeljek, 16. oktober 2017 / 15:19

Triptih v Mergentalerjevi ulični galeriji

V Mergentalerjevi ulični galeriji se predstavlja študentka kiparstva Maja Bojanić.