Na zajtrk na Brione
Sliši se zelo »brozovsko«, pa vendar gre le za zajtrk v Restavraciji in kavarni Brioni v Kranju. Res pa je, da je zajtrk kar »kraljevski« – z decilitrom naravnega pomarančnega soka in kavo po želji.
Ker je bil božič pred vrati, sem se tokrat odločila, da bo za uvod v obrok kava, za zaključek pa mimoza, priljubljeni koktajl iz prosecca in naravnega pomarančnega soka. Ni bila ne premočna ne presladka, skratka primerna za uro, ko si nekateri privoščijo tudi že zgodnji t. i. brunch.
Meni je ponujal vse od XXL zajtrka, mestnega zajtrka in zajtrka prvakov do granola zajtrka in tistega iz ponvice z jajčno omleto s slanino, beluši in parmezanom ter bombetko. Brez vključenega jajca sta bila mestni in granola zajtrk. Prvega so sestavljali lokalni okusi: kuhan pršut, zašinek, izbor sirov, bombetki; pri granola zajtrku pa že ime samo pove, kaj je bila njegova glavna sestavina: hišna granola z dodanim svežim sadjem in jogurtom. Natakar je mimogrede omenil, da lahko namesto jogurta postrežejo tudi kaj drugega, če bi jogurt za naše telo predstavljal težavo. Sama sem se odločila za zajtrk prvakov: toast bombetka, avokado, poširano jajce, holandska omaka, hrustljava slanina ali dimljeni losos. Izbrala sem lososa, a ime zajtrka pritiče obroku: zalogaj je bogat, okusen in dvoje poširanih jajc resnično nasiti. Mislim, da bi bili fantje nad količino zadovoljni, meni bi bilo eno poširano jajce dovolj. Tako da sem kljub vabljivosti sladkih in omamnih grižljajev iz vitrin kavarniškega dela Brionov tokrat »sladko za konec« izpustila. Vseeno pa sem se odločila za monoporcijsko tortico za s seboj.
Dobro jutro na Brionih je bila dobra odločitev, lep začetek dneva.