Jedi za zimske dni

Kostna juha z jetrnim rižem

Sestavine: 80 dag mastnih govejih kosti, 1 mozgova kost, 1,50 l vode, 10 dag jušne zelenjave (korenje, gomolj zelene, peteršiljeva korenina, košček pora, pecelj sveže paprike), sol, celi poper, muškatni orešček, malo žafrana, zeleni peteršilj.

Priprava: Kosti prevremo v vreli vodi, jih odcedimo in zalijemo s hladno vodo, ko zavre, dodamo jušno zelenjavo in začimbe. Mozgovi kosti poberemo mozeg, ga v posodi prepražimo, dodamo naribano jušno zelenjavo in na kolobarje narezano čebulo in por, po želji pa lahko dodamo malo paradižnikove mezge, poleti svež paradižnik. Juhi dodamo nekaj jušne kocke, začinimo po okusu. Vre naj počasi 2 do 3 ure. Kuhano juho precedimo skozi krpo za precejanje juh.

Jetrni riž: Testo za jetrni riž naredimo iz jajc, moke in olja, dodamo zmleta jetra, praženo čebulo, česen, začimbe (ščep majarona, poper, timijan, sol).

Polnjen svinjski zrezek

Sestavine: 80 dag svinjskega stegna (rože), 4 palačinke, 4 hrenovke, 4 dag kuhanega graha, sol, poper, peteršilj.

Priprava: Narežemo zrezke, jih dobro potolčemo, popopramo, solimo. V palačinko zavijemo hrenovko, jo položimo na sredino zrezka in dodamo grah. Zrezek zavijemo v rulado in prevežemo z vrvico. Zrezke pečemo v pečici tri četrt ure pri temperaturi 160 stopinj Celzija. Tik pred koncem zvišamo temperaturo, da postane zrezek lepe zlato rumene barve. Med pečenjem jih zalivamo s sokom od pečenja, po potrebi prilijemo govejo juho ali vodo. Pečeno meso narežemo na rezine. Ponudimo jih s krompirjem ali kuhano in zapečeno zelenjavo.

Kuhana in zapečena zelenjava: 1 kg mešane zelenjave očistimo in narežemo na rezance. Nekaj maščobe segrejemo in na njej podušimo zelenjavo. Zelenjavo solimo, popopramo in dodamo baziliko. Naložimo jo v ognjevarno posodo, pomešamo jo z naribanim sirom in stepenim jajcem. V pečici jo lepo zapečemo.

Pikantna solata iz zelja

Sestavine: 1 kg rdečega zelja, 2 žlici sladkorja, pol dl balzamičnega kisa, pol dl orehovega olja, 2,5 dl kisle smetane, 2 žlici medu, peteršilj, 1 pomaranča, 5 dag orehov, 5 dag rozin.

Priprava: Rdeče zelje narežemo na lističe, zmešamo s soljo, sladkorjem, 3 žlicami balzamičnega kisa, 3 žlicami orehovega olja in pustimo dve uri. Kislo smetano zmešamo s 4 žlicami kisa, medom, soljo in poprom. S šibo za stepanje vtepemo 4 žlice orehovega olja. Peteršilj oplaknemo, osušimo, sesekljamo in primešamo. Zelje dobro ožmemo. Pomaranče olupimo, razdelimo na krhlje in odstranimo kožice. Orehe drobno sesekljamo. Skupaj z opranimi rozinami vmešamo med zelje in pokapljamo s prelivom. Po želji okrasimo s peteršiljem.

Snežni žličniki z marelično omako

Sestavine: 3 beljaki, 4 dag sladkorja, pol l mleka, vanilin sladkor.

Marelična krema: 2 rumenjaka, 10 dag sladkorja, 2 dag škrobne moke, 60 dag zrelih marelic, 3 dl sladke smetane, vanilin sladkor, rum po okusu.

Priprava: Iz beljakov naredimo sneg, vanje vtepemo sladkor. Mleko zavremo v širši kozici, vanj zakuhamo žličnike. S penovko jih najprej obrnemo in pobiramo iz mleka ter damo na oval. Kremo pripravimo iz rumenjakov, sladkorja, škrobne moke in mleka, v katerem so se kuhali žličniki, in marelično kašo. Kuhamo nad ognjem, da se krema zgosti. Odstavimo, dodamo še rum, vanilin sladkor. Ohlajeni kremi dodamo še nekaj tolčene sladke smetane, preostalo smetano pa uporabimo za okrasitev žličnikov.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Izleti GG / ponedeljek, 25. november 2019 / 15:04

Veselo v Suhi krajini

Glasovi izletniki smo se podali v Suho krajino, kjer smo na gradu Žužemberk spoznavali, kako so tod ljudje živeli včasih in kako živijo danes. Izlet smo zaključili v bližnji gostilni Pri gradu, kjer j...

Objavljeno na isti dan


Nasveti / petek, 16. maj 2014 / 00:52

Tanja odgovarja

Spoštovani! Nimam navade spraševati neznancev za po­moč, a res mi je hudo in ne vem več, kako naprej. Danes dobim Gorenjski glas in trenutna stiska ter prejokano jutro me je napotilo k vam...

Nasveti / petek, 16. maj 2014 / 00:52

Zdrave palačinke

Le kdo ne pozna palačink? Pripravimo jih zelo hitro in lahko jih nadevamo z različnimi nadevi. Primerne so tako za zajtrk kot za kosilo, večerjo, malico, sladico … Da bomo do­bro služili našemu zdr...

Zanimivosti / petek, 16. maj 2014 / 00:50

Če država ne pomaga dovolj

Veliko je humanitarnih prireditev, s katerimi državljani vsak po svojih močeh pomagajo posameznikom in družinam, ki so v hudih socialnih stiskah. Je prav, da se s prireditvami in donacijami rešujejo s...

Kronika / četrtek, 15. maj 2014 / 23:10

V Hrastjah umrl motorist

Kranj - Danes okoli 18.30 je v Hrastjah pri Kranju v hudi prometni nesreči umrl 35-letni motorist iz okolice Tržiča. V ogledu so prometni policisti ugotovili, da je zaradi neprilagojene hi...

Razvedrilo / četrtek, 15. maj 2014 / 16:32

Gasilci presenetili mladoporočenca

Sončna majska poročna sobota bo v lepem spominu ostala Tini in Silvu Skledar, saj sta poleg številnih stiskov rok, poljubov in čestitk doživela prav poseben sprejem po poročnem obredu v starem delu...