Jedi za zimske dni

Kostna juha z jetrnim rižem

Sestavine: 80 dag mastnih govejih kosti, 1 mozgova kost, 1,50 l vode, 10 dag jušne zelenjave (korenje, gomolj zelene, peteršiljeva korenina, košček pora, pecelj sveže paprike), sol, celi poper, muškatni orešček, malo žafrana, zeleni peteršilj.

Priprava: Kosti prevremo v vreli vodi, jih odcedimo in zalijemo s hladno vodo, ko zavre, dodamo jušno zelenjavo in začimbe. Mozgovi kosti poberemo mozeg, ga v posodi prepražimo, dodamo naribano jušno zelenjavo in na kolobarje narezano čebulo in por, po želji pa lahko dodamo malo paradižnikove mezge, poleti svež paradižnik. Juhi dodamo nekaj jušne kocke, začinimo po okusu. Vre naj počasi 2 do 3 ure. Kuhano juho precedimo skozi krpo za precejanje juh.

Jetrni riž: Testo za jetrni riž naredimo iz jajc, moke in olja, dodamo zmleta jetra, praženo čebulo, česen, začimbe (ščep majarona, poper, timijan, sol).

Polnjen svinjski zrezek

Sestavine: 80 dag svinjskega stegna (rože), 4 palačinke, 4 hrenovke, 4 dag kuhanega graha, sol, poper, peteršilj.

Priprava: Narežemo zrezke, jih dobro potolčemo, popopramo, solimo. V palačinko zavijemo hrenovko, jo položimo na sredino zrezka in dodamo grah. Zrezek zavijemo v rulado in prevežemo z vrvico. Zrezke pečemo v pečici tri četrt ure pri temperaturi 160 stopinj Celzija. Tik pred koncem zvišamo temperaturo, da postane zrezek lepe zlato rumene barve. Med pečenjem jih zalivamo s sokom od pečenja, po potrebi prilijemo govejo juho ali vodo. Pečeno meso narežemo na rezine. Ponudimo jih s krompirjem ali kuhano in zapečeno zelenjavo.

Kuhana in zapečena zelenjava: 1 kg mešane zelenjave očistimo in narežemo na rezance. Nekaj maščobe segrejemo in na njej podušimo zelenjavo. Zelenjavo solimo, popopramo in dodamo baziliko. Naložimo jo v ognjevarno posodo, pomešamo jo z naribanim sirom in stepenim jajcem. V pečici jo lepo zapečemo.

Pikantna solata iz zelja

Sestavine: 1 kg rdečega zelja, 2 žlici sladkorja, pol dl balzamičnega kisa, pol dl orehovega olja, 2,5 dl kisle smetane, 2 žlici medu, peteršilj, 1 pomaranča, 5 dag orehov, 5 dag rozin.

Priprava: Rdeče zelje narežemo na lističe, zmešamo s soljo, sladkorjem, 3 žlicami balzamičnega kisa, 3 žlicami orehovega olja in pustimo dve uri. Kislo smetano zmešamo s 4 žlicami kisa, medom, soljo in poprom. S šibo za stepanje vtepemo 4 žlice orehovega olja. Peteršilj oplaknemo, osušimo, sesekljamo in primešamo. Zelje dobro ožmemo. Pomaranče olupimo, razdelimo na krhlje in odstranimo kožice. Orehe drobno sesekljamo. Skupaj z opranimi rozinami vmešamo med zelje in pokapljamo s prelivom. Po želji okrasimo s peteršiljem.

Snežni žličniki z marelično omako

Sestavine: 3 beljaki, 4 dag sladkorja, pol l mleka, vanilin sladkor.

Marelična krema: 2 rumenjaka, 10 dag sladkorja, 2 dag škrobne moke, 60 dag zrelih marelic, 3 dl sladke smetane, vanilin sladkor, rum po okusu.

Priprava: Iz beljakov naredimo sneg, vanje vtepemo sladkor. Mleko zavremo v širši kozici, vanj zakuhamo žličnike. S penovko jih najprej obrnemo in pobiramo iz mleka ter damo na oval. Kremo pripravimo iz rumenjakov, sladkorja, škrobne moke in mleka, v katerem so se kuhali žličniki, in marelično kašo. Kuhamo nad ognjem, da se krema zgosti. Odstavimo, dodamo še rum, vanilin sladkor. Ohlajeni kremi dodamo še nekaj tolčene sladke smetane, preostalo smetano pa uporabimo za okrasitev žličnikov.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Šport / torek, 18. oktober 2022 / 18:57

Kamniški odbojkarji izgubili derbi

Kamnik – V derbiju tretjega kroga Sportklub prve odbojkarske lige so odbojkarji Calcita Volleyja gostovali v ljubljanski dvorani Tivoli. S 3 : 1 (13, 17, -24, 23) jih je premagal ACH Volley. V prih...

Objavljeno na isti dan


Gospodarstvo / petek, 9. junij 2023 / 16:34

Predvidevajo blizu 36.700 zaposlitev

Ljubljana – Delodajalci v drugi polovici leta napovedujejo 2,7-odstotno rast števila zaposlenih. Kot kažejo rezultati raziskave, ki jo je izvedel Zavod za zaposlovanje, predvidevajo blizu 3...

GG Plus / petek, 9. junij 2023 / 16:33

Janin Šepet samotnih stezic

»Včasih sanjam o sončnih vzhodih in o kristalnih razgledih. Toda ni vedno tako. Prav vsakokrat pa je nekaj posebnega, nekaj neponovljivega, nekaj, kar je vredno doživeti. Zato hodim, vedno znova in ka...

Kamnik / petek, 9. junij 2023 / 16:31

Jubilej kamniških tabornikov

Ob šestdesetem jubileju Rodu Bistriških Gamsov Kamnik so kamniški taborniki pripravili vrsto dogodkov, posebej slovesno pa je bilo na osrednji akademiji, ki je potekala v Domu kulture Kamnik.

Šport / petek, 9. junij 2023 / 15:16

Novo veslaško tekmovanje na Bledu

Bled – Blejsko jezero bo po uspešno izvedenem evropskem prvenstvu med 9. in 11. junijem gostilo še 67. mednarodno veslaško regato I Feel Slovenia Bled. Tradicionalnega veslaškega tekmovanj...

Slovenija / petek, 9. junij 2023 / 15:13

Inženirska akademija sprejela nove člane

Brdo pri Kranju – V Inženirski akademiji Slovenije (IAS) so pred dnevi na Brdu pri Kranju med najuglednejše slovenske in tuje strokovnjake s področja inženirstva in tehnologije sprejeli 18 novih čl...