Jedi za zimske dni

Kostna juha z jetrnim rižem

Sestavine: 80 dag mastnih govejih kosti, 1 mozgova kost, 1,50 l vode, 10 dag jušne zelenjave (korenje, gomolj zelene, peteršiljeva korenina, košček pora, pecelj sveže paprike), sol, celi poper, muškatni orešček, malo žafrana, zeleni peteršilj.

Priprava: Kosti prevremo v vreli vodi, jih odcedimo in zalijemo s hladno vodo, ko zavre, dodamo jušno zelenjavo in začimbe. Mozgovi kosti poberemo mozeg, ga v posodi prepražimo, dodamo naribano jušno zelenjavo in na kolobarje narezano čebulo in por, po želji pa lahko dodamo malo paradižnikove mezge, poleti svež paradižnik. Juhi dodamo nekaj jušne kocke, začinimo po okusu. Vre naj počasi 2 do 3 ure. Kuhano juho precedimo skozi krpo za precejanje juh.

Jetrni riž: Testo za jetrni riž naredimo iz jajc, moke in olja, dodamo zmleta jetra, praženo čebulo, česen, začimbe (ščep majarona, poper, timijan, sol).

Polnjen svinjski zrezek

Sestavine: 80 dag svinjskega stegna (rože), 4 palačinke, 4 hrenovke, 4 dag kuhanega graha, sol, poper, peteršilj.

Priprava: Narežemo zrezke, jih dobro potolčemo, popopramo, solimo. V palačinko zavijemo hrenovko, jo položimo na sredino zrezka in dodamo grah. Zrezek zavijemo v rulado in prevežemo z vrvico. Zrezke pečemo v pečici tri četrt ure pri temperaturi 160 stopinj Celzija. Tik pred koncem zvišamo temperaturo, da postane zrezek lepe zlato rumene barve. Med pečenjem jih zalivamo s sokom od pečenja, po potrebi prilijemo govejo juho ali vodo. Pečeno meso narežemo na rezine. Ponudimo jih s krompirjem ali kuhano in zapečeno zelenjavo.

Kuhana in zapečena zelenjava: 1 kg mešane zelenjave očistimo in narežemo na rezance. Nekaj maščobe segrejemo in na njej podušimo zelenjavo. Zelenjavo solimo, popopramo in dodamo baziliko. Naložimo jo v ognjevarno posodo, pomešamo jo z naribanim sirom in stepenim jajcem. V pečici jo lepo zapečemo.

Pikantna solata iz zelja

Sestavine: 1 kg rdečega zelja, 2 žlici sladkorja, pol dl balzamičnega kisa, pol dl orehovega olja, 2,5 dl kisle smetane, 2 žlici medu, peteršilj, 1 pomaranča, 5 dag orehov, 5 dag rozin.

Priprava: Rdeče zelje narežemo na lističe, zmešamo s soljo, sladkorjem, 3 žlicami balzamičnega kisa, 3 žlicami orehovega olja in pustimo dve uri. Kislo smetano zmešamo s 4 žlicami kisa, medom, soljo in poprom. S šibo za stepanje vtepemo 4 žlice orehovega olja. Peteršilj oplaknemo, osušimo, sesekljamo in primešamo. Zelje dobro ožmemo. Pomaranče olupimo, razdelimo na krhlje in odstranimo kožice. Orehe drobno sesekljamo. Skupaj z opranimi rozinami vmešamo med zelje in pokapljamo s prelivom. Po želji okrasimo s peteršiljem.

Snežni žličniki z marelično omako

Sestavine: 3 beljaki, 4 dag sladkorja, pol l mleka, vanilin sladkor.

Marelična krema: 2 rumenjaka, 10 dag sladkorja, 2 dag škrobne moke, 60 dag zrelih marelic, 3 dl sladke smetane, vanilin sladkor, rum po okusu.

Priprava: Iz beljakov naredimo sneg, vanje vtepemo sladkor. Mleko zavremo v širši kozici, vanj zakuhamo žličnike. S penovko jih najprej obrnemo in pobiramo iz mleka ter damo na oval. Kremo pripravimo iz rumenjakov, sladkorja, škrobne moke in mleka, v katerem so se kuhali žličniki, in marelično kašo. Kuhamo nad ognjem, da se krema zgosti. Odstavimo, dodamo še rum, vanilin sladkor. Ohlajeni kremi dodamo še nekaj tolčene sladke smetane, preostalo smetano pa uporabimo za okrasitev žličnikov.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gospodarstvo / nedelja, 7. avgust 2022 / 17:14

Banke ukinile ležarino

Večina bank in hranilnic je s prvim avgustom opustila zaračunavanje nadomestila (ležarine) za visoka stanja na računih pravnih in fizičnih oseb.

Objavljeno na isti dan


Šport / sobota, 27. julij 2013 / 17:53

Triglav želi do prve zmage

V 3. krogu prve slovenske nogometne lige bodo nogometaši Domžal gostovali v Novi Gorici, Kranjčani pa bodo doma gostili Zavrč.

Škofja Loka / sobota, 27. julij 2013 / 17:35

Bronasto priznanje za Aleksandra Rajharda

Škofja Loka - Med dobitniki bronastih priznanj na 24. mednarodni biološki olimpijadi, ki je od 14. do 21. julija potekala v Bernu v Švici, je bil tudi Aleksander Rajhard iz Gimnazije Škofj...

Jesenice / sobota, 27. julij 2013 / 17:34

Brez obiskov na porodniškem oddelku

Jesenice - Na ginekološko-porodniškem oddelku Splošne bolnišnice Jesenice potekajo obnovitvena dela, zaradi česar obiski na oddelku niso dovoljeni. Kot je pojasnila v. d. predstojnice odde...

Kranjska Gora / sobota, 27. julij 2013 / 17:33

V nedeljo bo slovesno pri Ruski kapelici

Kranjska Gora - Zadnjo julijsko nedeljo pod Vršičem pri Ruski kapelici že vrsto let poteka spominska v spomin na več sto ruskih vojakov, ki so ob gradnji ceste čez prelaz pod plazom izgubi...

Železniki / sobota, 27. julij 2013 / 12:53

Iz vinograda na čipke

Železniki so bili minuli konec tedna v znamenju čipk. Tradicionalni Čipkarski dnevi so tudi letos pritegnili številne obiskovalce. Navdušeni so bili tudi naši sogovorniki, nekateri od njih klekljajo t...