Čokoladna torta z malinami

Za silvestrsko večerjo velja, da mora biti nekaj drugačnega, posebnega. Zaključek s čokoladno torto z malinami bo dodal le še tisto piko na i.

Za pripravo čokoladne torte z malinami potrebujemo: 6 jajc, 220 g moke, 50 g temnega kakava, 200 g sladkorja, 1 pecilni prašek, 1 dl olja, ščep soli; mleko in rum za navlažitev biskvita; za nadev: 5 dl sladke smetane, 250 g mascarpone sira, 300 g temne čokolade, 300 g malinovega džema; za čokoladni preliv: 150 g temne čokolade, 150 g sladke smetane.

Priprava biskvita: Skupaj zmešamo moko, pecilni prašek, kakav in ščep soli. Rumenjake in beljake ločimo. Iz beljakov napravimo sneg, rumenjake pa skupaj s sladkorjem stepemo v svetlo maso. Prilijemo olje ter vmešamo eno tretjino snega iz beljakov. Postopoma dodajamo mešanico moke, nato pa še preostali sneg. Maso vlijemo v namaščen tortni model in pečemo v pečici, segreti na 180 °C, 40 minut. Ohlajen biskvit dvakrat prerežemo, tako da dobimo tri okrogle biskvite.

Priprava nadeva: Čokolado stopimo nad vodno kopeljo in jo ohladimo do mlačnega. Nato jo prelijemo k mascarpone siru in zmešamo v gladko zmes. Nazadnje primešamo še stepeno smetano.

Sestavljanje torte: Okrog prvega biskvita postavimo tortni obod. Biskvit navlažimo z mešanico toplega mleka in ruma. Premažemo z eno tretjino malinovega džema ter prekrijemo s polovico čokoladne kreme. Nanjo postavimo drugi biskvit in ga ravno tako namočimo, prekrijemo z drugo tretjino malinovega džema in preostankom čokoladne kreme. Enako naredimo še s tretjim delom biskvita. Nazadnje pripravimo še čokoladni preliv, tako da skupaj stopimo smetano in čokolado. Preliv nekoliko ohladimo ter ga prelijemo po vrhu torte. Torto postavimo za nekaj ur v hladilnik. Nato odstranimo tortni obod ter poljubno okrasimo.

Nasvet: Sestavine zadoščajo za torto premera 26 centimetrov.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Prosti čas / torek, 5. julij 2011 / 07:00

Etno, jazz in rock na Bledu

Na zgornji ploščadi Trgovskega centra Bled tudi ta teden lahko prisluhnete zanimivim glasbenim izvajalcem. Vstopnine za koncerte ni, razen če je dež, odpadejo. Danes zvečer ob 21. uri bodo nastop...

Objavljeno na isti dan


Prosti čas / torek, 23. oktober 2012 / 07:00

Boj za šefa Gostilne se nadaljuje

Resničnostni šov Gostilna išče šefa stopnjuje svoj tempo. Tekmovalci so razdeljeni v dve skupini, ki se med seboj pod budnim očesom šefa Bineta merita v kulinaričnih sposobnostih, gostilna v Medv...

Prosti čas / torek, 23. oktober 2012 / 07:00

Na šrangi cela vas

Dol pri Medvodah je majhna vas, a so tam letos imeli že drugo poroko. Zadnjo soboto v septembru je 26-letna Tanja Gaber večno ljubezen in zvestobo obljubila 32-letnemu Gašperju Dobnikarju, ki izv...

Gospodarstvo / torek, 23. oktober 2012 / 07:00

Grilčeve buče velikanke

Trata - Na Grilčevi kmetiji, po domače Pr` Tratarju, že več let gojijo buče za krmo živali, predvsem za prašiče. Letos so zelo dobro rasle in se debelile. Najtežja je tehtala 220 kilogramo...

Splošno / torek, 23. oktober 2012 / 07:00

Anketa: Trije so dovolj

Prejšnji teden je bilo tudi uradno znano, da bodo na volitvah za predsednika republike nastopili le trije kandidati, poleg Danila Türka, ki se poteguje za drugi mandat, še Borut Pahor in Milan Zver. Z...

Kranj / torek, 23. oktober 2012 / 07:00

Priznanje tudi Rožiču in Legatu

Kranj - Na nedavnih Dnevih slovenskega turizma v Radencih so podelili tudi priznanja za posebne zasluge na področju turizma in gostinstva v Sloveniji. Med dobitniki sta bila tudi...