Za manjše količine zavržene hrane

Ekologi brez meja so v sodelovanju z Lidlom Slovenija začeli izvajati program Hrana svoje mesto najde, njegov namen pa je poiskati možnosti za zmanjšanje količin zavržene hrane.

Za sodelovanje v pilotnem projektu Hrana svoje mesto najde je bila izbrana Škofja Loka.

Škofja Loka – Letos jeseni so Ekologi brez meja v sodelovanju z Lidlom Slovenija začeli aktivnosti za celostno preprečevanje in zmanjševanje količin zavržene hrane na ravni lokalnih skupnosti.

Kot je pred dnevi na priložnostni novinarski konferenci pojasnila predsednica društva Ekologi brez meja Urša Zgojznik, si društvo že od leta 2012 z različnimi projekti prizadeva za zmanjšanje količin odpadne hrane. »Takrat še ni bilo opravljenih raziskav, koliko odpadne hrane imamo, tudi ne, kje in zakaj. Tako smo začeli izvajati različne akcije, povezane z odpadki, predvsem pa smo se usmerili v preventivo. Odpadna hrana je ena naših glavnih tematik,« je povedala Urša Zgojnik in pojasnila, da so z različnimi raziskavami ugotovili, da so količine zavržene hrane grozljive. Več kot polovico zavržene hrane nastane v gospodinjstvih.

Dejstvo je, da vsak Slovenec zavrže kar tretjino hrane, ki jo kupi. Živilo, ki ga najpogosteje zavržemo, je kruh, kar pa je mogoče spremeniti že z upoštevanjem nekaterih nasvetov, kot je na primer kako kruh uporabljati tudi, ko ni več svež. Kot svetuje Katja Sreš iz Ekologov brez meja, pripravimo kruh sami doma, saj ga bomo tako bolj cenili in manj zavrgli. »Domač ali kupljen kruh narežimo na kose in višek zmrznimo, da nam ne splesni. V restavraciji in v šoli pa vnaprej povejmo, če kruha ob obroku ne potrebujemo. Če se kruh posuši, ga lahko navlažimo in ponovno spečemo, ga uporabimo za izdelavo domačih drobtin ali pa v različnih receptih,« kot primer, kako do manj zavržene hrane, navaja Katja Sreš.

»V društvu smo ugotovili, da je morda lažje kot na državni ravni začeti z manjšimi celicami. K sodelovanju v projektu Hrana svoje mesto najde smo zato povabili obstoječe in bodoče občine iz mreže Zero waste Slovenija, saj so te skupnosti bolj dovzetne in pripravljene na ambiciozne spremembe,« je povedala Zgojnikova in dodala, da so pri tem imeli podporo Lidla Slovenija, kjer skrbijo, da čim manj hrane pristane v smeteh. Kot je povedala vodja korporativnega komuniciranja v Lidlu Slovenija Tina Cipot, trenutno donirajo hrano iz približno polovice trgovin. Ta mesec sta se temu pridružili še dve trgovini, januarja pa se bo tudi škofjeloški Lidl.

Za sodelovanje v pilotnem projektu Hrana svoje mesto najde je bila izbrana Škofja Loka. Tako bodo v občini poiskali eno javno ustanovo in eno podjetje s področja turizma ali gostinstva ter nekaj gospodinjstev, pri katerih bodo preučili stanje in poiskali možne izboljšave glede preprečevanja in zmanjševanja količin zavržene hrane. Rezultati analize in predlogi za naprej bodo predvidoma pripravljeni do 24. aprila prihodnje leto, ko bodo drugič obeležili slovenski dan brez zavržene hrane.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Prosti čas / torek, 4. maj 2010 / 07:00

Lea Perovšek je nova miss športa

Že od nekdaj poteka debata o ženski lepoti in pogosto je tema primerjava manekenk in športnic. Prejšnjo soboto smo lahko v ljubljanski Festivalni dvorani videli slednje in treba je reči, da občinstvo...

Objavljeno na isti dan


Zanimivosti / nedelja, 12. maj 2013 / 07:00

Anketa: Mladim je Rusija všeč

Društvo Slovenija Rusija je ob podpori Fundacije Russkiy Myr za slovenske dijake in učence pripravilo deset ekskurzij k Ruski kapelici pod Vršičem. V sredo so se ene od njih udeležili tudi dijaki prve...

Gospodarstvo / nedelja, 12. maj 2013 / 07:00

Zelo hitro lahko obudimo del gradbeništva

"Na eni strani znižujemo stroške, na drugi proizvedemo več in kakovostnejše izdelke," o uspešnem poslovanju pravi Saša Bavec.

GG Plus / nedelja, 12. maj 2013 / 07:00

Slovenska pisateljska pot

Dobili smo novo vseslovensko transverzalo. Najbolj znana je Slovenska planinska pot, dolga okoli štiristo kilometrov. Slovenska pisateljska pot (SPP) pa jih znese kar sedemsto! Pri njej sicer ne...

GG Plus / nedelja, 12. maj 2013 / 07:00

Vaš razgled

Nasveti / nedelja, 12. maj 2013 / 07:00

Jabolka v juhi in sladici

Vsa raznežena pripovedujem prijateljici Ingrid, kako so me navdušile barve v Parku rododendronov. »No,« se zasmeji, »pa greva jutri gledat še belo morje.« Ne razumem prispodobe, a ko se iz Bremna...